Simona Ionescu / Redactor Șef

Saramura de pește dobrogeană și alte rețete

Saramura de pește dobrogeană și alte rețete
Saramură de crap, peşte tăvălit prin mălai? Posibilităţile sunt nenumărate. Crap, biban, somn sau caras, toate sunt potrivite pentru saramură, dar crapul e cel mai potrivit dintre toate. Saramura de pește dobrogeană și alte rețete.

Saramura de pește dobrogeană, cu un sos picant și aromat, cu gust de Dunăre, este un răsfăt pentru papilele gustative.

Saramura de pește dobrogeană. Rețeta

La origine, pe o tablă încinsă, pusă pe jar, se punea un strat de sare, iar peste sare se puneau peştii necurăţaţi de solzi şi piele, ci doar de măruntaie. Se lăsau câte 2-3 minute pe fiecare parte şi se întorceau de 3-4 ori.

Astăzi, metoda aceasta a fost înlocuită cu clasicul grătar. Peştii fripţi se pun apoi într-o „zamă“ cu roşii coapte şi ardei copţi, verdeţuri tocate (pătrunjel, de obicei) şi ardei iute, unde sunt lăsaţi apoi câteva minute, să-şi tragă toate aromele.

Saramura fără mămăligă şi mujdei e neterminată.

Ingrediente (8 porţii)

Pentru peşte

  • 3 kg crap
  • Ulei
  • Sare
  • 50 g slănină

Ingrediente pentru saramură

  • 500 ml apă
  • Piper
  • 1/2 linguriţă de cimbru
  • 1 foaie de dafin
  • 2 ardei graşi copţi pe grătar
  • 3 roşii coapte pe grătar
  • Sare
  • 2 căţei de usturoi
  • 1 legătură pătrunjel.

Mod de preparare

Pentru saramură, pui apa la fiert, în care adaugi puţin piper, cimbrul, foaia de dafin, ardeii şi roşiile coapte şi sare după gust. Laşi compoziţia la fiert până dă în clocot, iar după ce mai fierbe încă 5 minute, iei de pe foc. Poţi să adăuga 2 căţei de usturoi pisat în prealabil şi nişte pătrunjel tocat mărunt.

Cureţi şi speli peştele şi pui la scurs. Ungi cu puţin ulei, sărezi şi pui pe o plită la fript, dar numai după ce ai uns grătarul cu slănină. Pentru a evita ruperea peştilor, nu îi mişca de pe grătar decât după ce se frig bine. Îi pui într-un vas, iar peste ei torni saramura, după care acoperi şi laşi în saramură cel puţin o oră înainte de a servi.

Saramura de pește dobrogeană și alte rețete

În Dobrogea se face saramură cu orice pește: crap, caras, pește mic, dar și amestecatură: roșioară, biban, platică, pește marin – zargan, macrou, stavrid, guvid.

Ingrediente

  • 1 kg de pește
  • minim 500 g roșii coapte, de gradină sau suc de roșii gros
  • 1-2 ardei grași
  • 1-2 ardei iuți
  • cimbru, dacă se poate proaspăt
  • 1 căpațănă mare de usturoi românesc (cu coaja roșie este mai aromat)
  • sare si piper.

Mod de preparare

Roșiile și ardeii grași și iuți se coc pe grătar, apoi se curată de pielițe și se sfărâmă cu furculița. Se pune la fiert o oală cu apă suficientă că să acopere peștele, se adaugă sare, cimbru și amestecul de legume coapte și sfărâmate și se lasă să dea în clocot. Se acoperă oala și se lasă 15-20 de minute că să se infuzeze bine toate gusturile.

Peștele curățat se frige pe grătar, plită sau pe tablă presărată cu sare mare. Dacă se frige pe tablă sau plită, peștele nu se sărează, pentru că se presară sare pe plită și se curață după coacere.

Se lasă să dea un clocot, apoi se gustă și se potrivește gustul de sare, piper, ardei iute. Se oprește focul și acum se adaugă peștele, se pisează usturoiul, care se adaugă cam la 10 minute după ce s-a oprit focul.

Se servește cu o mămăligă vârtoasă. Sursa: pofta-buna.com

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre