Simona Ionescu / Redactor Șef

Rețete savuroase cu cașcaval care să îți încânte papilele gustative

Rețete savuroase cu cașcaval care să îți încânte papilele gustative
Cașcavalul este un ingredient delicios și versatil, ce poate transforma orice fel de mâncare într-o experiență culinară deosebită.

Ți-am pregătit câteva rețete simple și savuroase, care te vor convinge de acest lucru și pe care le poți testa oricând nu mai știi ce să gătești sau vrei să-ți încânți familia și prietenii cu un nou fel de mâncare.

Omletă spaniolă cu cașcaval 

Ouăle și cartofii sunt o combinație clasică, pe deplin pusă în valoare de acest preparat de origine spaniolă. Adăugând și câteva felii de cașcaval de bună calitate, cum este și cașcavalul boieresc Mitruț, nu vei face decât să îi îmbunătățești gustul. Rețeta este simplă. Ai nevoie de 3 cartofi mai mărișori, 6 ouă, o ceapă, 100 de grame de cașcaval, ulei și, bineînțeles, sare și piper după gust. Începe prin a curăța cartofii și ai tăia în cubulețe mai mici. Prăjește-i apoi, împreună cu ceapa tăiată julienne, într-o tigaie în care ai încins câteva linguri de ulei, până sunt gata. Nu uita să condimentezi cu sare și piper sau orice alte condimente preferi. Între timp, bate binele ouăle cu un praf de sare.

Când cartofii sunt gata, scoate-i din tigaie, unge-o cu puțin ulei și toarnă cam jumătate din compoziția de ouă. Lasă să se gătească timp de 1-2 minute iar apoi poți adăuga cașcavalul tăiat felii nu prea subțiri. Toarnă restul de ouă deasupra și lasă totul pe foc până se rumenește suficient partea de jos a omletei. Întoarce-o apoi, ajutându-te de o farfurie, și lasă tot pe foc mediu pentru alte câteva minute. Când este gata, scoate-o pe o farfurie și las-o să răcească 5-10 minute înainte de a o tăia felii și a o servi. Este o rețetă perfectă pentru zilele când vrei un mic dejun mai sățios sau chiar un prânz rapid. În plus, probabil că deja ai în frigider tot ce ai nevoie pentru a o prepara.

Quiche cu legume și cașcaval

O altă rețetă perfectă pentru micul dejun, prânz sau chiar cină și simplu de preparat. Nici în acest caz nu ai nevoie de prea multe ingrediente: aluat de tartă (poate fi cumpărat sau făcut în casă), 100 de grame de cașcaval ras, 4 ouă, 100 g de smântână pentru gătit și ce legume preferi sau ai prin frigider (ciuperci, roșii, spanac, ardei, broccoli, ceapă verde etc.). Ca și condimente, vei avea nevoie de sare, piper și ierburi proaspete, după preferință.

Procesul de preparare este relativ simplu, iar rezultatul este o masă delicioasă și plină de savoare. Începe prin a așeza aluatul într-o formă de tartă și a-l coace fără umplutură timp de aproximativ 10 minute (poți așeza deasupra orez sau boabe de fasole într-o hârtie de copt). Între timp, poți prepara umplutura: bate ouăle și amestecă-le cu cașcavalul ras, smântâna și restul ingredientelor, tocate mărunt. Condimentează bine. Scoate aluatul din cuptor și lasă-l să se răcească puțin. Toarnă apoi umplutura și dă totul la cuptor, la 180°C, timp de aproximativ 30 de minute sau până este gata. Acest preparat poate fi servit atât cald, cât și rece, în funcție de preferințe.

Cașcaval pane 

Este simplu de preparat și, din nou, mai mult ca sigur ai deja toate ingredientele în casă. Ai nevoie de 200 g de cașcaval tăiat în felii mai groase (de 1-2 cm), 2 ouă, făină, pesmet, ulei, sare și piper. Dă fiecare felie de cașcaval prin făină, ou și pesmet, de câte 2 ori, și prăjește-le în baie de ulei, pe ambele părți, până devin aurii. Se servește imediat.

Cașcavalul este unul dintre cele mai apreciate tipuri de brânză și unul pe care îl vei găsi, sub o formă sau alta, în aproape orice bucătărie. Poate fi consumat ca atare sau ca ingredient în diverse feluri de mâncare savuroase. Încearcă și tu rețetele de mai sus și cu siguranță nu vei fi dezamăgită.

Sursa foto: Freepik

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre