Simona Ionescu / Redactor Șef

Secretul celei mai delicioase iahnii de fasole de post. Dacă puneți acest ingredient, veți mai cere o porție

Secretul celei mai delicioase iahnii de fasole de post. Dacă puneți acest ingredient, veți mai cere o porție
Delicioasă și plină de vitamine, iahnia de fasole este nelipsită de pe mesele românilor, mai ales în perioada Postului Paștelui. Iată ce aveți de făcut pentru o mâncărică cu un gust extraordinar.

Vă e poftă de o iahnie de fasole ca la mama acasă? Chiar dacă e de post, veți descoperi un preparat fantastic. Iată rețeta regretatului Radu Anton Roman, care nu dă greș niciodată.

Ingredientele necesare

Pentru a pregăti o iahnie de fasole care va satisface toate gusturile, aveți nevoie de următoarele ingrediente: 500 g fasole boabe, 3 cepe, 100 ml untdelemn, 3 morcovi, 1 lingură cu boia, 1 căpățână de usturoi, 1 lingură cu oțet aromat cu tarhon, puțin tarhon tocat, 1 legătură de pătrunjel, 200 ml bulion gros de roșii, 1 lingură cu zahăr, 1 foaie de dafin, sare și piper.

Mod de preparare

„Fasolea aleasă bine se pune la înmuiat în multă apă rece, seara. Dimineața se pune la fiert o oră jumătate, la foc potrivit, în 3 litri apă cu sare, să scadă. Se rad morcovii și ceapa. Se călesc în ulei cu boia. Se sting cu bulion de roșii și oțet și un pic de apă fierbinte. Se toacă usturoiul, tarhonul, pătrunjelul.

Dacă fasolea a fiert (ideal e să fi scăzut suficient cât să fie mai puțin de o jumătate de litru zeamă – dar atenție să nu se prindă) se adaugă zarzavatul călit, usturoiul, tarhonul, zahărul și foaia de dafin, sare, piper, și se lasă să bulbucească vreo zece minute, să se unească toate, dar mestecând des, să nu se ardă. Se servește cu murături sau ceapă roșie”, a lăsat moștenire regretatul Radu Anton Roman.

Ce beneficii uriașe are fasolea boabe

Bogată în substanțe nutritive, fasolea uscată e unul dintre cele mai bune produse pe care e bine să le consumați în perioada postului. Această legume e plină de potasiu, seleniu, magneziu, calciu dar și vitamina B, care vă ajută să vă mențineți sănătos sistemul imunitar dar și o tensiune arterială sănătoasă. Nu în ultimul rând, fierul din fasolea uscată ajută la dezvoltarea celulelor.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre