Ultima modă în decorarea ouălor de Paște: ouăle ombre. Sunt adevărate opere de artă

Ouă ombre de Paște? E mai ușor de decorat decât v-ați imaginat, iar rezultatul e unul uimitor. Invitații vă vor aprecia, pentru că veți avea pe masă adevărate opere de artă.
Pentru a pregăti ouă ombre, alegeți ouă albe, care absorb culoarea mult mai bine decât cele roșii. Acestea se vor spăla ușor cu apă și săpun. Mai aveți nevoie de apă fierbinte, oțet (2-3 linguri/recipient), pentru a ajuta la fixarea culorii, colorant alimentar lichid.
Specialiștii recomandă să alegeți albastru, roz, verde și galben, pentru efecte deosebite. Folosiți recipiente adânci, fie că optați pentru borcane sau pahare de sticlă, câte unul pentru fiecare culoare. Mai aveți nevoie de un băț din lemn pe care îl veți utiliza pentru a verifica nuanța, mănuși de unică folosință, hârtie absorbantă, suport pentru ouă.
Fierbeți ouăle tari, apoi lăsați la răcit câteva minute. Alegeți un recipient adânc pentru fiecare culoare dorită și puneți în fiecare 150-200 ml de apă fierbinte. Se adaugă 1 lingură cu oțet la fiecare recipient, apoi colorantul alimentar.
Pentru un efect ombre clasic, se începe cu o nuanță deschisă și se intensifică treptat. Pentru ombre albastru e nevoie de 5 picături de colorant albastru și 1 picătură verde la 150 ml apă. Pentru roz: 4 picături roșu și 1 picătură galben. Pentru verde: 6 picături verde și 1 picătură albastru.
Amestecați bine cu bățul de lemn, verificând nuanța. Ar fi bine dacă ați testa culoarea pe o hârtie albă. Dacă vreți o nuanță mai închisă, adăugați treptat mai mult colorant.
Se așează un ou în recipient, astfel încât apa să-l acopere doar o treime (aproximativ 1-2 cm de la bază). Dacă oul nu stă drept, se sprijină de marginea recipientului sau se folosește un suport mic, cum ar fi un capac de sticlă. Se lasă 1-2 minute.
Atenție! Cu cât oul stă mai mult, cu atât nuanța va fi mai închisă. Specialiștii spun că pentru un strat mai deschis 90 de secunde sunt ideale. Scoateți oul cu o lingură și verificați. Dacă încă nu are culoarea pe care o doriți, mai lăsați 30 de secunde.
Se toarnă apă fierbinte în recipient până când oul e acoperit cam două treimi (3-4 cm). Se pot adăuga 1-2 picături extra de colorant pentru a intensifica nuanța și se amestecă bine. Se așează oul înapoi și se lasă încă 2 minute. Dacă vreți o trecere lină între straturi, rotiți ușor oul cu lingură pentru a difuza culoarea la margini.
Se umple recipientul cu apă până când oul e complet scufundat și se adaugă încă 2-3 picături de colorant pentru un ton mai bogat. Se lasă oul 2-3 minute, verificând periodic cu lingura.
Când sunteți mulțumiți de gradient, scoateți oul și introduceți într-un castron cu apă și oțet (1 linguriță oțet la 200 ml apă). Această „baie” de oțet fixează culoarea și previne decolorarea. Se pune oul pe o hârtie absorbantă și se lasă la uscat. La final, se unge oul cu puțin ulei.
Nu atingeți oul umed, pentru că veți lăsa urme. Truc: înainte de a vă apuca de vopsit ouăle ombre, folosiți un ou „de sacrificiu” pentru a ajusta cantitatea de colorant. Evitați să amestecați prea multe culori pe același ou, efectul ombre se vede mult mai bine pe o singură culoare.
După ce ouăle sunt vopsite, se vor introduce în frigider. Dacă vrei să duceți ouăle ombre la următorul nivel, adăugați un strat de sclipici comestibil. Ouăle ombre obținute vor fura privirile.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook