Simona Ionescu / Redactor Șef

Cea mai puțin toxică vopsea pentru ouăle de Paște. Ce spun specialiștii

Cea mai puțin toxică vopsea pentru ouăle de Paște. Ce spun specialiștii
Vopseaua pentru ouăle de Paște reprezintă un pericol uriaș pentru sănătate. Numeroase studii au demonstrat că aceasta poate conține cantități mari de plumb. Specialiștii spun care este cea mai puțin toxică vopsea pe care să o folosiți în această perioadă.

Mai sunt doar câteva zile până când gospodinele vor vopsi și decora ouăle pentru sărbătoarea de Paște, dar specialiștii trag un semnal de alarmă. Unele vopseluri pot conține substanțe chimice toxice sau coloranți sintetici care pot dăuna sănătății.

Fierbeți ouăle tari

Coloranții sau substanțele chimice din vopseaua de ouă pot provoca reacții alergice cutanate sau respiratorii la persoanele cu sensibilitate crescută. Mai mult, vaporii care sunt eliberați de anumite vopseluri care sunt inhalați pot provoca iritații ale căilor respiratorii.

Primul lucru important atunci când vă apucați să vopsiți ouăle este să aveți grijă să le fierbeți tari, pentru a reduce riscul apariției bacteriilor, precum salmonela. Pentru a ști dacă oul cumpărat este proaspăt, folosiți un truc vechi al bunicilor. Puneți oul într-un vas cu apă, iar dacă acesta se ridică la suprafață, trebuie imediat aruncat.

Cea mai bună vopsea de ouă este cea pulbere

Cea mai puțin toxică vopsea pentru ouăle de Paște. Ce spun specialiștii
Cât de periculoasă poate fi vopseaua de ouă

Conform informațiilor oferite de Alexandru Cîrîc, directo ICA, cea mai puțin toxică dintre vopseluri este cea pulbere.

„Conținutul de plumb dintr-o vopsea lichidă, care probabil se folosește direct pe ou, este mare. Din respectiva vopsea poate pătrunde prin coajă sau sunt ouă fisurate și pătrunde prin ou. Altfel, riscăm contaminări. (…) Cea mai bună este vopseaua pulbere pentru că este cea mai puțin contaminată și, atunci când o diluăm în apă, contaminarea oului va fi mult mai mică”, susține specialistul.

Cum se păstrează ouăle vopsite

Ouăle vopsite pot fi păstrate în frigider câteva zile, fără nici un fel de probleme. Dacă însă le țineți la temperatura camerei, ar fi bine să le consumați în câteva ore, pentru că acestea se pot deteriora. Atenție și la consumul prea mare de ouă în perioada Paștelui, pentru că îngreunează digestia și vă puteți trezi cu intoxicații alimentare. Specialiștii recomandă două ouă la o masă și nu mai mult de trei, patru ouă în ziua de Paște.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre
Stiri parteneri