Simona Ionescu / Redactor Șef

Un vechi desert al sașilor are mare căutare și acum. Plăcinta bătrânească se face ușor și e ieftină

Un vechi desert al sașilor are mare căutare și acum. Plăcinta bătrânească se face ușor și e ieftină
Tot mai mulți românii preferă în ultima perioadă rețetele tradiționale, iar o prăjitură delicioasă săsească e binevenită oricând.

Pe vremuri se pregătea doar de gospodinele săsești, dar în timp a fost „furată” și de românce. Nimeni nu ratează o porție de Hencleș, plăcinta care se spune că nu se uită niciodată.

Ingredientele necesare

Pentru a pregăti celebra prăjitură săsească ca în vremurile de demult, aveți nevoie de următoarele ingrediente: 2 plicuri de drojdie uscată (sau 1 cub de drojdie proaspătă), 700 g făină, 100 g zahăr, 2 ouă, 1 cană cu lapte, 50 g untură, 1 vârf de cuțit de sare, coajă rasă de lămâie. Pentru compoziție mai aveți nevoie de 10 gălbenușuri, 200 g zahăr, 500 g smântână dulce, esență de vanilie sau zahăr vanilat.

Mod de preparare

Pentru început, dizolvați drojdia în lapte și adăugați sare și puțin zahăr. Lăsați să se odihnească o jumătate de oră. Amestecați separat făina, restul de zahăr, adăugați laptele cu drojdia, uleiul, coaja de lămâie.

Unul dintre cele mai bune deserturi sasesti

Frământați foarte bine până când aluatul este elastic și observați că nu se mai prinde de mâini. Lăsați apoi o oră și între timp vă ocupați de pregătirea compoziției.

Se înțeapă plăcinta cu furculița din loc în loc

Bateți gălbenușurile spumă, puneți zahărul, esența de vanilie sau zahăr vanilat și smântână. Cine nu dorește smântână, poate folosi brânză de vaci. Amestecați foarte bine. Întindeți aluatul în foi subțiri împăturiți și întindeți iar. Procedați astfel de câteva ori, important este ca blatul să fie cât mai pufos.

Puneți blatul în tavă și înțepați cu furculița din loc în loc. Deasupra așezați compoziți și introduceți la cuptorul încins la 180 de grade. Se lasă în jur de 50 de minute, verificând cu scobitoarea. Deasupra presărați zahăr pudră.

În vechime, această plăcintă delicioasă era coaptă la cuptorul cu lemne, dar va ieși la fel de bună și în cuptoarele folosite în prezent. Familia și prietenii cu siguranță vă vor lăuda pentru un asemenea desert gustos.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre