Diseară începe Eurovision 2022! Iată cine e marele favorit la premiu

Diseară începe Eurovision 2022! Iată cine e marele favorit la premiu
Încep emoțiile pentru concurenții de la Eurovision 2022! Astă seară, în Italia, vor urca pe scenă artișii care concureză în prima semifinală. 

În această seară începe cea de-a 66 ediție a concursului internațional Eurovision, ediție care se desfășoară la Torino. Va avea loc prima semifinal, urmată de cea ce-a doua – pe 12 mai, iar marea finală se desfășoară sâmbătă, 14 mai. Concursul poate fi urmărit pe TVR 1.

Semifinala 1

Prima semifinală a Eurovision 2022 începe se desfășoarăă în această seară și poate fi urmărită pe TVR, începând cu ora 22.00. Cele 17 ţări care vor fi reprezentate pe scenă sunt următoarele, în ordinea intrării în concurs: Albania, Letonia, Elveţia, Slovenia, Bulgaria, Republica Moldova, Ucraina, Lituania, Regatul Ţărilor de Jos, Norvegia, Portugalia, Danemarca, Armenia, Austria, Croaţia, Islanda şi Grecia.

Semifinala 2

În cea de-a doua semifinal, care va avea loc pe 12 mai, România va avea emoții și va ține pumnii concurentului care o reprezintă. Andrei Ursu, alias WRS, va intra în concurs cu numărul 13. Iată care este ordinea celor 18 țări: Australia, Georgia, Cipru, Serbia, Finlanda, Azerbaidjan, San Marino, Israel, Malta, Muntenegru, Cehia, Polonia, România, Belgia, Macedonia de Nord, Suedia, Estonia, Irlanda.

WRS reprezintă România la Eurovision 2022

România va fi reprezentată de WRS, cu piesa „Llamame”. Pe numele său real Andrei Ursu, WRS provine din doi părinți dansatori de muzică populară. În 2015, s-a lansa în muzică în trupa de băieţi Shot, însă după doi ani a părăsit proiectul și s-a mutat la Londra, unde a început să compună muzică. În ianuarie 2020, a semnat un contract de înregistrare cu Global Records a lansat prima piesă: „Why”. Pe lângă muzică, WRS şi-a conceput adesea videoclipurile şi artwork-urile.

Cine sunt favoriți

Țara cu cele mai mari șanse să câștige Eurovision 2022 este Ucraina, la casele de pariuri având o cotă de 49%. Conform acelorași previziuni, Italia (14%) și Marea Britanie ((%) ar completa podiumul.

În schimb, casele de pariuri arată o cotă a României sub 1% șanse de câștig, ceea ce o situează pe ultimlele locuri. Țara noastră s-ar situa pe locul 35, depășind doar Slovenia, Lituania, Macedonia de Nord, Muntenegru și Bulgaria.

Cum se votează în concurs

Fanii concursului Eurovision 2022 vor putea să voteze în prima semifinală dacă provin din una dintre cele 17 ţări reprezentate în semifinala de marţi seară. Acestora li se vor alătura, în procesul de vot, telespectatorii din Franţa şi Italia.

Joi seară, în a doua semifinală, vor putea vota telespectatorii ţărilor participante în cea de-a semifinală. Lor li se vor adăuga telespectatorii din Germania, Spania şi Marea Britanie.

Prezentatorii concursului Eurovision vor anunţa momentul în care liniile sunt deschise pentru votare. Un juriu alcătuit din profesionişti din industria muzicală va vota la rândul său, iar opţiunea juriului va reprezenta 50% din rezultatul final al procedurii de votare.

Ultimii 10 câștigători ai Eurovision

2021: Italia: Maneskin – „Zitti E Buoni”

2020: anulat

2019: Olanda: Duncan Laurence – „Arcade”

2018: Israel – Netta Barzilai – „Toy”

2017: Portugalia: Salvador Sobral – „Amar Pelos Dois”

2016: Ucraina: Jamala – „1944”

2015: Suedia: Mans Zemerlow – „Heroes”

2014: Austria: Conchita Wurst – „Rise Like a Phoenix”

2013: Danemarca: Emmelie de Forest – „Only Teardrops”

2012: Suedia: Loreen – „Euphoria”

2011: Azerbaidjan: Ell & Nikki – „Running Scared”

2010: Germania: Lena – „Satellite”

2009: Norvegia: Alexander Rybak – „Fairytale”