Documentar. Simona Halep împlinește 31 de ani. Totul despre eforturile pe care le-a făcut pentru a ajunge nr. 1 WTA

Documentar. Simona Halep împlinește 31 de ani. Totul despre eforturile pe care le-a făcut pentru a ajunge nr. 1 WTA
Simona Halep, una dintre cele mai de succes jucătoare de tenis profesioniste de origine română, împlinește pe 27 septembrie, 31 de ani. Sportiva născută la Constanța a muncit mult, iar familia a făcut sacrificii pentru ca ea să aibă o carieră fabuloasă.

Despre copilăria sa și dorința de a ajunge o mare jucătoare de tenis, Simona, o sportivă clasată peste ani în locul I mondial, nu s-a sfiit să dezvăluie, cu sinceritate, de multe ori.

Într-un interviu pentru adevarul.ro,  tenismena a povestit cum părinţii ei, mama casnică şi tatăl inginer zootehnist, au reuşit cu greu să o susţină la începutul carierei. Stere și Tania Halep au fost nevoiţi să facă împrumuturi la bănci pentru a-şi ajuta fiica să meargă mai departe.

 “Am avut familia alături, familie care m-a susţinut 100% şi necondiţionat. Au pus tot, mi-au oferit tot ca să ajung acolo unde-mi doream. Este, într-adevăr, o perioadă când te-ntrebi: te duci mai departe? Este un risc foarte mare, trebuie să ai o nebunie, cum a avut-o tatăl meu, pentru că e o nebunie să investeşti tot şi să nu ştii sigur că va ieşi copilul tău jucător de tenis sau de orice alt sport. A fost o nebunie-n familia mea, a fost o dorinţă enormă pentru a mă realiza eu ca sportiv. Îmi plăcea tenisul mult”, a dezvăluit Simona Halep, care a punctat că părinţii n-au pus nicio presiune pe ea.

Marele noroc de la 16 ani

Tot sportiva a povestit despre marele noroc pe care l-a avut la 16 ani, atunci când un om sufletist din Constanța a pariat pe ea, oferindu-i timp de doi ani sprijin financiar.

„Am avut noroc că la 16 ani am avut sponsor de la Constanţa, domnul Corneliu Idu, care m-a ajutat doi ani cu tot, mi-a plătit tot. M-a ajutat mult la momentul acela. Este foarte greu, sunt costuri foarte mari, îţi trebuie o situaţie financiară destul de bună ca să poţi să faci tenis, e un sport scump. Dar cu multă încredere şi puţină nebunie, cum am mai spus, se poate şi din situaţii mai puţin bune financiar să ajungi sus”, a povestit Simona Halep, citată de adevărul.ro.

Era o elevă foarte bună

Deși își dorea cu ardoare să ajungă pe culmile succesului în tenis, Simona Halep nu a neglijat școala. Între anii 2006 şi 2010, a fost eleva Liceului cu Program Sportiv „Nicolae Rotaru” din Constanţa. A avut ca diriginte un profesor de psihologie, care a ajutat-o mult să-şi educe voinţa şi trăirile interioare, calităţi de care succesul sportiv este indisolubil legat. Clasa Simonei era una specială, iar jucătoarea de tenis a luat premiu în ultimii trei ani de liceu.

„Clasa Simonei a fost prima mea generaţie de elevi. Era un grup special. Erau sportivi valoroşi, dar şi învăţau bine.Raportat la timpul pe care-l avea la dispoziţie pentru şcoală, Simona Halep era o elevă foarte bună. O preocupau în mod special trăirile afective, să înţeleagă cum să-şi domine emoţiile, atât cele negative (frica), cât şi cele pozitive (bucuria), în timpul unei partide.

Discutam mult pe marginea acestor probleme. O încurajam să facă exerciţii prin care să-şi educe trăirile. E greu să obţii peste noapte o transformare interioară, dar Simona muncea cu sârg în acest sens. Voia să aibă focus continuu şi să domine pe teren. Pentru un sportiv este important să înţeleagă ce se petrece în interiorul său”, a declarat, pentru adevarul.ro, fostul diriginte al sportivei, prof.Cătălin Spătaru.

A debutat la 14 ani

Născută la 27 septembrie 1991, la Constanţa, Simona Halep a început tenisul de la vârsta de patru ani, mai întâi sub îndrumarea antrenorului Ioan Stan. La 14 ani, ea a debutat în circuitul ITF şi a ajuns repede între cele mai bune tinere jucătoare din lume.

În 2008, Halep a câştigat turneul de la Roland Garros, la junioare, iar doi ani mai târziu a pătruns în circuitul profesionist.

Cariera ei a intrat pe o pantă constant ascendentă în a doua jumătate a anului 2013, în care a câştigat şase turnee, pe toate suprafeţele. Halep a cunoscut consacrarea în 2014, când a jucat finala de la French Open la senioare şi finala Turneului Campioanelor, la prima participare, pe lângă alte două trofee care i-au intrat în palmares.

Simona Halep a câștigat 24 de turnee

Ca profesionistă, Simona Halep a câştigat în total 24 turnee, inclusiv două de grand slam, la Roland Garros, în 2018, şi Wimbledon, în 2019.

Simona Halep a avut parte de un sezon destul de bun: a câştigat două turnee (Melbourne şi Toronto) şi a reuşit să revină în Top 10 WTA, fiind în prezent pe locul 9. Sportiva din Constanţa a înregistrat 39 de victorii şi a pierdut 11 meciuri. Doar din tenis, Simona a adunat anul acesta 2.253.197 de dolari.

În aprilie 2022, Simona Halep a anunţat începerea colaborării cu antrenorul francez Patrick Mouratoglou, după ce se antrenase la academia acestuia din Franţa.

Simona Halep și Patrick Mouratoglou

În plan personal, Halep a divorţat, în august, la doar un an de la căsătoria civilă, de omul de afaceri Toni Iuruc.

Simona Halep și Toni Iuruc