Simona Ionescu / Redactor Șef

Cutremur în lumea colecționarilor. Un miliardar, obligat să predea statului 180 de antichități

Cutremur în lumea colecționarilor. Un miliardar, obligat să predea statului 180 de antichități
Ne gândim că miliardarii nu au chiar nicio problemă. Dispun de așa de mulți bani încât orice le trece prin cap pot face.

Un miliardar american trăiește o adevărată dramă, după ce a fost nevoit să ia o decizie radicală în privința unor antichități evaluate la nu mai puțin de 70 de milioane de dolari. Miliardarul şi filantropul Michael Steinhardt, celebru colecţionar de artă american, a predat autorităţilor un număr de 180 de antichităţi. Anunțul a fost făcut de justiţia new-yorkeză. Nu este însă vorba de un act filantropic.

Miliardarul a decis să renunțe la obiectele rare în care și-a consumat zeci de milioane de dolari din avere, ca să scape de pușcărie. Acesta le-a cumpărat deși știa bine că au fost furate. Toate cele 180 de artefacte antice au fost furate din întreaga lume, la comandă sau nu, înainte să ajungă în posesia lui Michael Steinhardt.

Printre cele 180 de antichităţi se află și un rhyton grecesc cu cap de cerb datând din anul 400 î.Hr şi evaluat la 3,5 milioane de dolari şi un larnax din Grecia antică, datând din 1.400 – 1.200 î.Hr. şi estimat la un milion de dolari. Obiectele „vor fi returnate cât mai curând posibil proprietarilor de drept din 11 ţări”, au transmis autoritățile din New York.

Michael Steinhardt s-a bazat pe traficanţi de antichităţi

Colecţionarul şi finanţistul Michael Steinhardt este o figură emblematică a finanţelor şi filantropiei din New York. El are o avere estimată de Forbes la 1,2 miliarde de dolari, strânsă printr-un fond speculativ și este un reputat amator de antichităţi greceşti. A ajutat mult și muzeele.

De exemplul, o galerie de la Metropolitan Museum of Art îi poartă numele, în semn de mulțumire.
Acum procurorul din New York, Cyrus Vance spune, într-un comunicat, că miliardarul nu a respectat nicio „graniţă geografică sau morală” şi că s-a bazat „pe traficanţi de antichităţi, pe şefi ai crime organizate, pe spălare de bani şi pe jefuitorii de morminte pentru să-şi mări colecţiile”.

În urma mai multor ani de anchetă, procurorul a reușit să dovedească furturile. Faptul că Steinhardt a restituit autorităților piesele de patrimoniu îi permite acestuia ca, la vârstă de 80 de ani, să scape deocamdată de o inculpare şi de un proces, dar i se interzice pe viaţă să achiziţioneze antichităţi inclusiv de pe piaţa legală de artă.

Într-un comunicat, procurorul a denunţat „apetitul vorace, timp de decenii, al lui Michael Steinhardt pentru obiecte furate, fără a-l preocupa legalitatea acţiunilor sale (…) sau prejudiciile culturale pe care le-a adus în întreaga lume”.

În ultimii ani, biroul şi apartamentul colecţionarului de pe 5th Avenue din Manhattan au fost în repetate rânduri percheziţionate de către serviciile procurorului Vance, care a făcut din restituirea operelor de artă furate una dintre priorităţile sale. Potrivit lui Vance, ansamblul bunurilor furate este evaluat la 70 de milioane de dolari.

Sursa foto: Forbes, Pixabay

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre