O poveste fabuloasă. Barca îngropată în piramida faraonului este perfect conservată

O poveste fabuloasă. Barca îngropată în piramida faraonului este perfect conservată
O barcă veche de 4500 de ani a fost dezgropată, în 1954, într-o piramidă din Giza, Egipt. Nu e clar de ce faraonul a vrut o barcă lângă el. Nava este perfect conservată și este considerată drept cea mai veche navă intactă din lume. A fost mutată anul acesta în condiții speciale. Senzațional!

Mumii ale 22 de regi și regine din Egiptul Antic au fost mutate la Cairo, de la Muzeul Egiptean, la Muzeul Naţional al Civilizaţiei Egiptene. Procesiunea a fost numită „Parada de Aur a Faraonilor” și a fost spectaculoasă. Pe lângă faraoni, a fost mutată și o barcă veche de 4500 de ani.

Înainte de paradă, mumiile vor fi plasate în recipiente speciale umplute cu azot. În noua „reședință”, mumiile vor fi depozitate în cutii mai moderne.

Barca îngropată în piramida faraonului este perfect conservată

Nava lui Khufu este o barcă solară intactă, veche de 4500 de ani, din Egiptul antic. A fost sigilată într-o groapă de la poalele Marii Piramide a faraonului Khufu din complexul piramidal de la Giza. Nava are 43,4 m lungime și 5,9 m lățime și a fost identificată drept cea mai veche navă intactă din lume.

Odată cu mumiile mutate în primăvară, și această barcă a fost relocată.  Nava de 20 de tone și 42 de metri lungime a fost găsită îngropată în 1954. Experții nu sunt siguri de scopul exact al navei. Unii arheologi sugerează că ar fi putut să fi făcut parte din flota faraonului în viață. Sau poate a fost conceput pentru a-l duce pe rege, înviat, spre cer, după moartea sa.

Oficialii egipteni au transportat barca din lemn de cedru într-un container metalic care absorb șocul. Imaginile sunt spectaculoase. Deși Piramidele din Giza se află la doar 8 km distanță de noul muzeu, procesiunea a trebuit să se miște încet pentru a proteja vasul fragil de deteriorare. În total, călătoria a durat zece ore, începând vineri seara târziu și s-a încheiat sâmbătă dimineața.

Nava a fost descoperită în 1954

„Scopul proiectului de transport a fost acela de a proteja și conserva cel mai mare și mai vechi artefact organic din lemn din istoria umanității. Pentru generațiile viitoare”, a spus Ministerul Turismului și Antichităților din Egipt. Barca a fost transportată cu un vehiculul echipat cu tehnologie care absoarbe vibrațiile și se adaptează la schimbările de teren.

Arheologii și inginerii au colaborat la proiect pentru a se asigura că nava a ieșit din călătorie complet intactă. Khufu a domnit asupra Egiptului cândva în timpul dinastiei a patra (aproximativ 2613-2494 î.e.n.). Cercetătorii nu știu prea multe despre faraon, dar probabil că a urcat pe tron la 20 de ani și a început să lucreze la Marea Piramidă la scurt timp după ce a preluat puterea, potrivit BBC.

Kamal el-Mallakh, unul dintre cei mai renumiți arheologi din Egipt, a descoperit nava lui Khufu în 1954. Barca se afla într-o groapă închisă lângă Marea Piramidă, cea mai veche și cea mai mare piramidă de pe platoul Giza. Nava s-a prăbușit când el-Mallakh a găsit-o, dar lemnul a rămas bine conservat.

Conform portalului „Building Pharaoh’s Ship” al PBS, arheologul a petrecut aproximativ 20 de luni excavand cele 1.224 de fragmente ale ambarcațiunii. Restauratorii au reconstituit vasul abia după aproximativ un deceniu de cercetare a tehnicilor egiptene antice de construcție navală.

Nava va fi expusă în cele din urmă la mult așteptatul și mult întârziat Muzeul Egiptean, care va prezenta peste 100.000 de artefacte care conturează istoria antică a națiunii. Sursa: smithsonianmag.com