Mihail Sadoveanu a trăit 81 de ani, timp în care a întemeiat o numeroasă familie. Scriitorul și soția sa Ecaterina Bâlu s-au căsătorit în anul 1901, pe când scriitorul avea doar 21 de ani. Au avut împreună unsprezece copii, însă unul a murit imediat după naștere. Despre mezin a aflat că a murit printr-o telegramă.
Drama din viața lui Mihail Sadoveanu
Mihail Sadoveanu s-a căsătorit foarte tânăr și a avut 11 copii. Însă, a mai călcat și strâmb, după cum spun istoricii. Cei 11 copii ai lui Sadoveanu au fost: Paul-Mihu, Profira, Bogdan, Livia-Lucia, Ecaterina-Tincuța, Despina, Teodora, Dimitrie, Mircea, Alexandru și Ligia-Mărioara.
Profira Sadoveanu a fost fiica ce a devenit la rândul ei poetă și romancieră. Profira a murit în anul 2003, pe 3 octombrie, la 97 de ani, într-o sărăcie cruntă, într-un apartament mizer din Berceni. Dintre fii scriitorului, Dimitrie Sadoveanu a devenit pictor, în timp ce Paul-Mihu, cel mai tânăr dintre ei (născut în 1920), a scris romanul „Ca floarea câmpului…” publicat postum. A murit prematur pe Frontul de Vest, în anul 1944. Restul copiilor nu s-au remarcat în profesiile lor și au trăit vieți, mai degrabă, obișnuite.
Paul-Mihu Sadoveanu a fost fiul cel mai mic al scriitorului Mihail Sadoveanu şi a soţiei sale, Ecaterina. A urmat studiile primare în oraşul natal, apoi s-a înscris la Facultatea de Drept a Universităţii din Bucureşti. A fost nevoit să-şi întrerupă studiile după doi ani (1940-1942), fiind mobilizat în Armata Română. A fost trimis la studii la Şcoala militară de ofiţeri rezervă nr. 3 din Câmpulung-Muscel.
Cum a murit fiul cel mic al lui Mihail Sadoveanu
După absolvirea studiilor militare la 19 iunie 1944 a fost avansat la gradul de sublocotenent. Obţinuse, probabil prin intervenţia tatălui său, un ordin de trecere la partea sedentară a armatei. Dar tânărul a refuzat să se prevaleze de el şi a acceptat să facă parte din trupele combatante.
A participat în septembrie 1944 la luptele pentru eliberarea zonei oraşului Turda.
A dovedit curaj, luptând cot la cot cu ostaşii. Într-o misiune, a atacat trupele inamice cu grenada în mână, aducând câţiva prizonieri în poziţiile româneşti.
În ziua de 22 septembrie 1944 plutonul lui Paul-Mihu Sadoveanu a primit misiunea să ocupe cota 132 de la nord de satul Luna (jud. Turda, azi în jud. Cluj).
Aflat în fruntea infanteriştilor săi, sublocotenentul Sadoveanu s-a avântat spre pantele dealului, fiind întâmpinat de o ploaie de gloanţe. Plutonul a cucerit înălţimea cu preţul jertfei majorităţii ostaşilor. Paul-Mihu Sadoveanu a fost lovit mortal de un glonţ în cursul asaltului.
Mihail Sadoveanu a fost anunţat de moartea fiului său printr-o telegramă din 23 septembrie 1944. După cum i-a spus Valeria Sadoveanu lui Constantin Mitru, s-a retras în cameră fără să scoată nici un cuvânt. A stat închis acolo timp de trei zile. A ieşit din cameră abia în dimineaţa celei de-a patra zile şi ar fi spus: „Ardealul merita această jertfă”.
Din cauza distanței mari față de linia frontului și a lipsei mijloacelor de transport, Mihail Sadoveanu și familia lui nu au putut ajunge în zona Turdei pentru a ridica trupul lui Paul-Mihu. L-a trimis pe nepotul său care a adus trupul lui Paul-Mihu la Alba Iulia și l-a înmormântat. Mormântul lui Paul-Mihu Sadoveanu se află în cimitirul eroilor din Alba Iulia.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook