Drama Ellei Harper, fata cămilă. De la recuzită pe scena circului, la mamă care și-a îngropat doi copii

Drama Ellei Harper, fata cămilă. De la recuzită pe scena circului, la mamă care și-a îngropat doi copii
Un defect grav era în secolul al XIX-lea reprezenta un mijloc de a câștiga financiar pentru persoanele care vroiau să lucreze într-un circ. Acolo a intrat și fata cămilă...

Ella Harper obișnuia să meargă în patru labe, folosindu-se și de mâini și de picioare, din cauza unei afecțiuni rare, numită genu recurvatum congenital, care îi făcea genunchii să se îndoaie în spate, la fel ca cei ai unei cămile. Viața la circ a făcut-o celebră.

Fratele său geamăn a murit la doar trei luni

Ella Evans Harper s-a născut pe 5 ianuarie 1870, în Hendersonville, Tennessee, tatăl ei era fermier și un crescător de animale popular în Sumner County în acea perioadă. Ella a avut un frate geamăn pe nume Everett, care a murit când avea doar trei luni. Părinții Ellei au mai avut încă trei copii pe nume Sallie, Willie și Jessie.

Viața la circ

Potrivit documentelor istorice, Ella Harper și-a început cariera la circ în octombrie 1882, când avea doar 12 ani. Inițial, ea a făcut spectacole în St. Louis și New Orleans și în împrejurimi. Cu toate acestea, treptat a început să călătorească în mai multe state și să capteze atenția oamenilor, publicul manifestând un interes remarcabil față de Ella Harper, mânat de curiozitate.

Aspectul ei neobișnuit a dus în curând la lucruri mai mari. Omul de spectacol W.H. Harris a văzut-o și, în 1886, a invitat-o să facă parte din „Nickel Plate Circus” al său. În timpul acestor spectacole, Ella a fost însoțită de o cămilă, astfel încât publicul să poată compara genunchii ei îndoiți în spate cu cei ai animalului.

Ella, fata cămilă care a uimit întreaga lume

Dar de multe ori a fost folosită ca recuzită pe scenă pentru a face o comparație cu cămila. Cu toate acestea, publicul de la circ a fost uimit de apariția ei, așa încât a fost poreclită Fata cămilă, fiind considerată jumătate om și jumătate cămilă.

Înainte de fiecare reprezentație erau distribuite publicului cărți de prezentare care explicau starea ei

Ciudata fată a atras noi fani, a început să apară pe multe afișe publicitare, iar oamenii se înghesuiau la spectacolele ei. Înainte de fiecare reprezentație a Ellei Harper, erau distribuite în rândul publicului cărți de prezentare care explicau starea ei.

Pe cartonașe se preciza că a făcut numeroase turnee în ultimii patru ani, dar că urma să renunțe la circ în 1886, deoarece dorea să își continue studiile și îndemna publicul să o vadă cât mai are ocazia. Ella a reușit să câștige un salariu de 200 de dolari pe săptămână, ceea ce i-a asigurat finanțarea studiilor. Ella câștiga în jur de 5000 de dolari pe săptămână în zilele noastre, o sumă considerabilă chiar și acum, dar o avere la acea vreme.

La 16 ani s-a retras de la circ

Spre sfârșitul anului 1886, Ella Harper, în vârstă de 16 ani, a decis să renunțe la cariera de la circ pentru a-și continua studiile. Timp de mai mulți ani, nu au fost disponibile prea multe informații despre Ella Harper, ea preferând să stea cât mai liniștită departe de luminile rampei.

Recensământul din 1900 consemnează că Ella Harper s-a întors în Sumner County, Tennessee, și a locuit acolo cu mama ei și cu una dintre nepoatele sale. Tatăl ei murise în 1890 din cauza unui incendiu de casă, iar Willie, un alt frate, s-a stins cinci ani mai târziu.

Ella Harper și-a îngropat doi copii

La un an după căsătorie, s-a născut prima fetiță

Liniștită alături de familie, Ella Harper s-a îndrăgostit de Robert Savely, un învățător și contabil de magazin de fotografie. Potrivit actelor de stare civilă, Ella s-a căsătorit cu Robert în 1905, când avea 35 de ani. La un an după căsătorie, cuplului i s-a născut o fetiță, pe care au numit-o Mabel Savely.

Fericirea  fost imensă, la doar șase luni micuța a murit.  Câțiva ani mai târziu, Ella Harper, soțul ei, Robert și mama Fetei cămilă, s-au mutat în Davidson County. Soții a încercat multă vreme să mai rămână însărcinată, dar pentru că nu a fost posibil, au decis să adopte o fetiță de la un adăpost local în 1918, pe care au numit-o Jewel Savely.

Și-a îngropat doi copii…

Când micuța a împlinit trei luni, viața i-a dat o altă palmă, s-a stins din viață și această fetiță. Doi ani mai târziu, Ella și soțul ei s-au mutat în Nashville, Tennessee. Fata cămilă a murit pe 19 decembrie 1921, la ora 8:15 dimineața, la 51 ani, din cauza unei grave afecțiuni. Ella Harper a fost înmormântată în cimitirul Spring Hill din Nashville alături de copiii ei. Trei ani mai târziu, Minerva, mama Ellei și-a întâlnit fiica și nepoțelele…

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre