Dustin Hoffman, actorul cameleon. Are bunici din Iași

Dustin Hoffman, actorul cameleon. Are bunici din Iași
Dustin Hoffman a arătat lumii întregi că nu trebuie să ai statură atletică ca să ajungi star de cinema. Regizorii îl iubesc pentru că fiecare rol jucat de el este diferit. Starul de la Hollywood are origini ieșene.

Nu este nici prea înalt, nici prea frumos, dar este exploziv emoțional. De asta îl iubesc regizorii de la Hollywood. Puțini știu că marele actor american are origini românești. Bunica lui maternă s-a născut la Iași, iar bunicul său patern la Kiev (atunci în Rusia). ”Ceea ce înseamnă că iubesc mămăliga, dar și borșul și votca”, spunea Dustin Hoffman.

Dustin Hoffman, actorul cameleon. Are bunici din Iași

Dustin Hoffman este mic de statură și are o față plăcută, dar nu este arătos, ca majoritatea actorilor de la Hollywood. Insă are talentul de a juca de fiecare altfel, în felul său unic, să surprindă și să transmit emoție. La 84 de ani, se poate lăuda cu o carieră de nivel internațional, zece mari premii pentru cel mai bun actor, plus zeci de nominalizări.

Puțini știu că actorul Dustin Hoffman are origini ieşene. Pe strada Cuza Vodă, din capitala Moldovei, străbunicii lui au avut o casă pe care este inscripţiona H&H. Asta se întâmpla acum un secol. La începutul secolului 20, străbunicii lui au emigrat în Statele Unite ale Americii.

„Întotdeauna am simțit că sunt evreu. Este un sentiment ce vine din mine. În același timp, simt că sunt un evreu român și rus. Strămoșii din partea tatălui meu erau din Kiev, iar cei din partea mamei din Iași. Ceea ce înseamnă că iubesc mămăliga, dar și borșul și votca. Cred că există un umor specific de care m-am simtit întotdeauna legat, un umor unic în felul lui”, spunea într-un interviu starul de la Hollywood.

La 29 de ani, Dustin Hoffman a jucat alături de Robert Redford, în All the President’s Men, un film despre celebrul scandal Watergate. Pleacă în sfârșit acasă cu mult râvnita statuetă Oscar

Dustin Hoffman, carieră de excepție în teatru și film

Dustin Lee Hoffman s-a născut în Los Angeles, California. A studiat la Pasadena Playhouse, unde s-a împrietenit cu un alt student, Gene Hackman. Se mută în New York pentru a-și urma visul: o carieră în teatru și televiziune. S-a luptat câțiva ani în slujbe ciudate.

Avea 24 de ani când și-a făcut debutul pe Broadway într-o piesă de teatru. Este remarcat imediat. Debutul impresionant în film al lui Hoffman a rămas interpretarea studentului care este sedus de personajul lui Anne Bancroft, Mrs. Robinson. Pentru acest rol, din filmul Absolventul (1967), tânărul de 29 de ani primește o nominalizare la Oscar pentru cel mai bun actor. Nu primește statueta, dar pleacă cu Globul de Aur pentru cel mai promițător actor al anului.

Cea de-a două nominalizare avea s-o primească după doi ani, pentru interpretarea lui Ratso Rizzo din Midnight Cowboy (1969). O altă interpretare de excepție a să a fost a comicului Lenny Bruce în filmul biografic din 1974, Lenny. Acest rol i-a adus lui Hoffman cea de-a treia nominalizare la Oscar pentru cel mai bun actor.

În 1976, Hoffman a jucat alături de Robert Redford, în All the President’s Men, un film despre celebrul scandal Watergate. Dustin Hoffman pleacă în sfârșit acasă cu mult râvnita statuetă Oscar pentru cel mai bun actor în 1979 pentru filmul Kramer vs. Kramer (Kramer contra Kramer). În acesta, el interpreta rolul unui tată care trebuie să aibă grijă de fiul sau după ce soția lui hotărăște să se despartă de el.

În Tootsie (1982), Dustin Hoffman a dezvăluit o altă latură a talentului său. A jucat un actor care se deghizează în femeie

A jucat și deghizat

În Tootsie (1982), Dustin Hoffman a dezvăluit o altă latură a talentului său. A jucat un actor care se deghizează în femeie pentru a primi un rol într-un serial. Pentru acest senzațional rol, el primește o nouă nominalizare la Oscar.

Un film de mare succes a fost Rain Man (1988), reper al carierei sale. Joacă alături de Tom Cruise și primește cel de-al doilea Premiu Oscar pentru cel mai bun actor. Personajul sau din acest film, un bărbat care suferă de autism, a devenit unul dintre cele mai cunoscute personaje din istoria filmului.

Deși este cunoscut că unul dintre cei mai mari actori ai Americii, filmele lui Hoffman din anii ’90 nu au fost niște succese extraordinare.

Dustin Hoffma, două neveste și șase copii

  • Dustin Hoffman a fost căsătorit cu Anne Byrne în 1969. Actorul a adoptat-o pe Karina, fiica din altă căsătorie a acesteia, și au avut-o pe Jenna, născută în 1970. După zece ani, în 1980, au divorțat.
  • Apoi actorul s-a căsătorit cu Lisa Gottsegen; au patru copii: Jacob Edward, Rebecca Lillian, Maxwell Geoffrey, Alexandra Lydia.
  • Actorul a fost diagnosticat cu cancer în 2013, dar medicii i-au depistat boala în fază timpurie și s-a vindecat.
  • Starul de la Hollywood a fost acuzat acum patru ani că a hărțuit două femei, dar afirmațiile acestora nu au putut fi demonstrate.