Simona Ionescu / Redactor Șef

Avocatul Gheorghe Piperea: Nici măcar „statul de drept” al lui Băsescu nu a avut curajul să facă asta

Avocatul Gheorghe Piperea: Nici măcar „statul de drept” al lui Băsescu nu a avut curajul să facă asta
Avocații de top ai României trag un semnal de alarmă. Modificarile aduse de Cătălin Predoiu Codurilor Penale au fost contestate de Înalta Curte de Casație și Justiție, la Curtea Constituțională. Acțiunea vine pe fondul scandalului public declanșat de inițiativa PSD-PNL-Predoiu-Iohannis de a reintroduce Serviciul Roman de Informații, în ancheta penală.

Mai mulți avocați, reprezentanți ai societății civile și unii jurnaliști au opinia că acest patrulater mortal pentru ideea de justiție independentă aruncă România în anii din urmă ai DNA, când Binomul funcționa brici și s-au comis mari abuzuri în numele luptei împotriva corupției. Atunci, în dosarele penale se făceau interceptări în baza unor protocoale încheiate între instituții, deși era ilegal, așa cum avea să decidă ulterior Curtea Constituțională.

Avocatul Gheorghe Piperea a dezvoltat tema în cadrul emisiunii „România lui Cristache”, marca evz.ro, difuzată pe Youtube, unde el și avocatul Toni Neacșu au fost invitați.

S-a mers mai departe decât pe vremea lui Băsescu

Av. Gh. Piperea:

„Aceste reglementări introduc în actul judiciar Securitatea – nici măcar „statul de drept” al lui Băsescu nu a avut curajul să-l facă. Statul de drept a preferat să rezolve problema prin intermediul unor protocoale, unor acte paralegale. Acum se introduce în actul de justiție Securitatea pur și simplu, direct. CCR a spus că fiind vorba de drepturi și libertăți, ele trebuiau să respecte art. 53 din Constituție, adică să fie reglementate prin lege. Acum sunt.

Cât de independent va fi un judecător când o să i se aducă mutarea în plic? Mai ies pe treptele Palatului de Justiție? Mai am ceva de spus pe fond. Înțeleg că în momentul în care intră în vigoare această reglementare, va trebui ca judecător, ca procuror, ca avocat, respectiv consilier juridic, să ai certificat ORNISS, pentru a lua cunoștință de niște piese de la dosar.

Doar 5% dintre avocați au acest certificat. Nu a apărut încă un megascandal în care să fie vorba de șefii profesiei respective, ori niște politicieni care sunt partea corectă a corectitudinii politice. Dragnea a avut impresia că face un deal cu Securitatea.

Ăia din zona USR încep și urlă, cum a fost în cazul Barna, că „domne, de ce faceți asta în campanie electorală?”. Și când s-a pus problema de exemplu să fie urmărit penal Nicușor Dan, au sărit de fund în sus. „Drepturile opmului” și așa mai departe.

Aspectul cel mai grav este că dreptul la apărare nu înseamnă numai să-ți pui un avocat și să speri în corectitudinea și curajul lui, în așa fel încât să-ți găsească dreptatea. Din acest drept face parte și dreptul tău de a-ți face apărarea. Să-ți prezinți poziția ta, opinia ta. Cel mai important lucru care se întâmplă la finalul unui proces este ultimul cuvânt al inculpatului. Dacă nu are certificat, nu se va putea apăra.

Un element de spice, de mirodenie: eu am pățit ceva interesant în activitatea mea profesională. Am pierdut un proces pentru că nu aveam certificat ORNISS, un proces foarte-foarte greu, care dacă s-ar fi făcut în zilele noastre de către un Nicușor Dan, care apropo, se agățase parazitar de caz atunci, ar fi făcut ca el să devină laureat al Nobelului pentru Pace. Era vorba de gazele de șist. Am făcut un proces pentru 3.000 de persoane, în care încercam să obținem amânarea acelui procedeu până a vedea cât era de legal.

M-a întrebat doamna judecătoare: „Aveți certificat?” Răspunsul meu: Ce e ăla? Vorbim de anul 2006-2007. De ce îmi spui acum, în cinci minute? Cum îmi asiguri dreptul de a-l obține? Mi-a zis „Nu e nevoie, pentru că instanța are certificat, studiem noi problema”. În decurs de 15 minute a refuzat acțiunea și asta a fost”.

 

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre