Simona Ionescu / Redactor Șef

Dan Andronic, despre cine va câștiga meciul președinției României

Dan Andronic, despre cine va câștiga meciul președinției României
Confruntările dintre candidații George Simion și Nicușor Dan au început. Taberele susținătorilor sunt și ele pregătite. Ambele includ și elite și pleava societății, așa cum au fost etichetate, la un moment dat. Dan Andronic, directorul Evenimentului zilei, a scris un editorial pe care îl preluăm datorită acurateții informațiilor, precum și a mesajului social cu profunde semnificații.

Pleava Societății contra Elite

„Cora Munteanu, fosta noastră colegă de la EVZ, a scris un text, frumos articulat, în care spune că vrea ca președintele României să fie ales de pleava societății. A stârnit multă rumoare, Cora fiind un condei extrem de talentat.

Fără a polemiza cu viziunea ei, vreau să pun lucrurile într-o altă cheie de decriptare. Mai ales că textul este mai mult o metaforă a istoriei politice a României. Sau un apel abil pentru un vot dat lui George Simion. O să explic de ce.

“Eu vreau ca președintele să fie decis de camionagii, badante, căpșunari, curve și pești, măturători, maneliști, bombardieri, de săraci și de disperați. De pleava societății, cum ar veni. Voi, elitele, ați ales 35 de ani.(…)”, scrie Cora Muntean. Și continuă în același stil.

Nu înțeleg de unde vine ideea că elitele decid cine este ales ca președinte în România. În condițiile în care avem cel mai scăzut consum de carte din Europa, dar cel mai mare consum de Facebook/TikTok în rândul tinerilor și bătrânilor, eu cred că elitele nu mai decid de vreo 20 de ani cine este președintele României.

De fapt, de mai mult timp. Când Ion Iliescu a fost votat în 1990 de 12 milioane de oameni (85 la sută) sau în 1992 de 7,3 milioane de români (61 la sută), nu elitele au decis. Dimpotrivă, chiar! Elitele ne spuneau să alegem un aristocrat britanic (Ion Rațiu) sau un dizident liberal (Radu Câmpeanu). Intelectualii, căci asta înseamnă în mintea mea elite, ofereau în 1992 în locul unui activist PCR (Ion Iliescu), un profesor universitar (Emil Constantinescu). Nu au avut ecoul scontat.

Cine va câștiga meciul președinției României

Poate că în 1996 lucrurile au stat puțin altfel, mandatul lui Emil Constantinescu fiind singurul dus până la capăt de un intelectual. Apoi a venit iar Ion Iliescu (2000-2004), apoi Traian Băsescu (2004-2014), cu ultimul pe listă Klaus Iohannis (2014-2025). Ultimii doi au beneficiat de sprijinul unor intelectuali, dar votul câștigător a venit din partea a 5-6 milioane de români. Care cred că au ascultat mai mult de instinctul lor decât de apelurile unor scârța-scârța pe hârtie.

Sincer, mi-ar plăcea să cred că elitele decid cine este președintele României, dar din păcate s-a dovedit că tot clipul scurt de pe TikTok este mai puternic. Cred că d-aia toate elitele, cum le numește Cora Muntean, s-au mutat acolo, în căutarea camionagiilor, badantelor, căpșunarilor, curvelor, cu peștii aferenți, a măturătorilor și maneliștilor. Devenind și ei din scriitori niște bombardieri ai culturii de 30 de secunde. Sau analiști și ziariști ce speculează sentimentele de revoltă în scopul atragerii de faimă și bani.

Nu mă credeți? Știți ce înseamnă o bestseller în România? O carte care se vinde în 5.000 de exemplare…

P.S. Ca să fie clar: și eu am cont pe TikTok. Dar sunt și editor de revistă și carte (istorică), am și scris „Puterea Umbrei” cu gen. Aurel I. Rogojan care s-a vândut în peste 15.000 de exemplare. Deci înțeleg cum stă problema la ambele capete”.

(Editorialul „Pleava Societății contra Elite. Cine va câștiga meciul președinției României”, apărut în evz.ro în 7 mai)

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre
Stiri parteneri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *