Simona Ionescu / Redactor Șef

Elisabeta a II-a n-ar fi ajuns regină dacă nu ar fi existat o Mare Iubire. Familia regală are o istorie de renunțări la tron

Elisabeta a II-a n-ar fi ajuns regină dacă nu ar fi existat o Mare Iubire. Familia regală are o istorie de renunțări la tron
În secolul XXI, opinia publică a digerat destul de greu povestea Megxit, dar familia regală are o istorie interesantă de renunțări la tron și la obligațiile regale. Nici pe departe, renunțarea de către prințul Harry și aleasa lui, Maghan Markle la viața de membri ai familiei regale cu ranguri și obligații nu a fost cea mai controversată.

Imaginați-vă cum trebuie să fi fost pentru cetățenii britanici (și pentru întreaga lume) să se trezească în dimineața zilei de 11 decembrie 1936 și să afle din ziare și de la radio că Regele a abdicat. Ne amintim bine cum a fost când a apărut mesajul social care anunța scoaterea Sussex-urilor din ierarhia familiei regale și deja ni se părea ceva epocal, incredibil pentru o instituție, precum monarhia britanică, care tinde să fie monolitică, tradițională și inflexibilă.

Imaginați-vă așadar scandalul provocat de Edward al VIII-lea când a decis să renunțe la regat și să antagonizeze întreaga familie pentru a-și trăi povestea de dragoste cu Wallis Simpson, scrie Elle.com. Este unul dintre cele mai controversate evenimente din istoria familiei regale care a făcut oamenii să vorbească despre el de zeci de ani și a bulversat cursul evenimentelor.

Dacă Edward al VIII-lea nu ar fi abdicat, poate că Elisabeta a II-a nu ar fi fost niciodată regină. Lucrurile ar fi luat o cu totul altă întorsătură, istoria ar fi fost alta.

Libertina Wallis Simpson, divorțată de 2 ori, l-a cucerit definitiv pe rege

În spatele tuturor acestor lucruri, atunci ca și acum, presa a desenat un portret întunecat al unei femei considerate ambițioase și carieriste: Wallis Simpson. În acei ani se spunea totul despre ea (în afară de #Megxit): că era un soi rău, manipulatoare, că a învățat artele erotice în Orient și că, prin acestea, reușise să seducă pe cel mai disputat prinț al momentului.

Arătos, fermecător, iubitor de viață și înconjurat de femei îndrăgostite, în realitate personajul lui Edward, nepotrivit Coroanei, trezise de la început îngrijorări în tatăl său. „Când voi muri se va ruina totul în 12 luni”, se pare că i-a spus George al V-lea prim-ministrului Stanley Baldwin.

De altfel, lunile de domnie ale regelui Eduard al VIII-lea au fost și mai puține: el a domnit din 20 ianuarie 1936 până la moartea tatălui său, adică până la 11 decembrie 1936, când a cedat Coroana fratelui său, regele George al VI-lea.

Dragostea cu Wallis a fost însă factorul declanșator. Totul a început în 1930: o adevărată dragoste la prima vedere.

Wallis s-a născut în Pennsylvania și a ajuns în Marea Britanie ca soția lui Ernest Aldrich Simpson, directorul unei mari companii de transport maritim. Duceau o viață luxoasă, în care nu își interziceau nicio plăcere. În 1927 a divorțat de el, lăsând în urmă două căsătorii (la 20 de ani se căsătorise cu un ofițer de aviație).

Wallis Simpson era o femeie amuzantă, spirituală, independentă, care călătorise prin lume și avea mulți iubiți. Era o femeie modernă pe care societatea de atunci nu o putea înțelege, cu atât mai puțin Coroana. Familia regală a văzut-o ca pe o străină fără titlu nobiliar și cu o foarte proastă reputație de femeie fatală. Odată urcat pe tron, Eduard al VIII-lea a făcut totul pentru a încerca să-și oficializeze uniunea cu iubita sa, dar ca și conducător al uneia dintre cele mai vechi monarhii din lume și ca șef al Bisericii Anglicane, era de neconceput că ar putea fi însoțit de o femeie divorțată.

„Acum două ore, a spus el într-o declarație adresată națiunii pe 11 decembrie 1936, mi-am îndeplinit ultimele îndatoriri ca rege. Trebuie să mă credeți când vă spun că mi-a fost imposibil să-mi asum responsabilitățile și îndatoririle de suveran pe cât mi-aș fi dorit-o, fără ajutorul și sprijinul femeii pe care o iubesc”.

Edward al VIII-lea a ales dragostea și nu a regretat-o ​​niciodată, devenind astfel un simbol. El și Wallis s-au căsătorit în privat la 3 iunie 1937 în Franța și au rămas împreună pentru tot restul vieții. Edward și-a petrecut restul anilor într-un fel de exil, renegat de familia sa.

Sursa foto: Instagram

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre