După o viață de muncă, una dintre marile valori ale României a fost lăsată cu ochii în soare de Uniunea Compozitorilor. Ce se întâmplă acum cu Nicu Covaci.
Liderul și fondatorul formației Phoenix trece prin momente grele. Pentru a primi atestat de compozitor și, implicit, pensie, el a fost chemat să dea examen. Asta după ce timp de 50 de ani a fost recunoscut ca autor și a scris peste 100 de melodii. „Eu am crezut că e o glumă, sincer.
Mi-au pus în față două măsuri, o temă țigănească sau turcească. Și m-au pus să fac o melodie pe loc. Am scris-o pe note. Ulterior, au început să mă întrebe ce cântă toba, ce cântă basul. Le-am spus tot ce au vrut să știe. Apoi mi-au zis că trebuie să aștept să se întrunească comisia, iar acest lucru se întâmplă odată pe an.
„Voi lua partiturile și mă voi duce la muzicieni profesioniști”
Comisia a decis că am căzut, din ce motive, doar ei știu. Dar voi lua toate partiturile pe care le-am făcut și mă voi duce la muzicieni profesioniști, să-mi spună ei unde am greșit. De ce au făcut asta? Pentru că odată ce sunt compozitor, voi primi și pensie și asta înseamnă că vor lua ei mai puțin. Dar nu ne dăm bătuți. Și Gheorghe Zamfir și Nicu Alifantis au trecut prin așa ceva”, a mărturisit liderul și fondatorul trupei Phoenix.
Explicația dată de Uniunea Compozitorilor
Aseară, Agerpres a publicat o scurtă explicație primită de la forul compozitorilor. „Cooptarea ca membru al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România este supusă exigenţelor profesionale statutare, convenite prin libera asociere a membrilor şi votate în cadrul Adunării Generale”.
Aceasta este cauza neadmiterii în Uniune a lui Nicu Covaci.
”În cazul tuturor candidaților care nu au absolvit o instituție de învățământ superior muzical, dobândirea calității de membru al UCMR este supusă condiției statutare constând în promovarea unui examen de admitere. În cazul domnului Nicolae Covaci, examenul a fost organizat și notat ca atare în cadrul Biroului de muzică jazz/pop”, se mai susține în comunicat de presă, unde se mai menționează că UCMR îi respectă reputația lui Nicu Covaci.
„Eram plătiți ca să cântăm pentru pușcăriași”
Celebrul cântăreț nu a fost lipsit de probleme în viață, iar primele au început după ce a plecat din România, în anul 1976, luând drumul Olandei. Ulterior s-a întors în țară și a fugit în Germania, cu membrii trupei ascunși în boxe. „Închiriasem deja o vilă mare, fiecare avea apartamentul lui acolo, în Germania (n.r. membrii trupei Phoenix).
Din păcate, nu prea aveam concerte, eram necunoscuți. Am cântat prin închisori. Eram plătiți să cântăm pentru pușcăriași. Când a început să meargă mai bine, ei au făcut o trupă fără mine. Am rămas singur. Voiau să cânte blues, hard rock, și le-am spus că trupa Phoenix este trupa Phoenix, că avem drumul nostru.
Credeau că fiind o altă muzică, o să facă bani. (…) Mâncam porumb crud de pe câmp, nu aveam nici unde să-l mai prăjesc sau să-l fierb. Am pierdut casa, tot. Rămăsesem cu niște datorii imense”, a mărturisit artistul invitat în podcastul „Aproximativ discuții”, cu Gojira. Nici în pandemie situația artistului nu a fost mai bună, fiind nevoit să-și vândă motocicleta pentru a reuși să supraviețuiască.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook