Experimente psihologice cu rezultate extrem de neașteptate. Ce au descoperit cercetătorii! Psihologii au făcut câteva experimente care au transformat tot ceea ce știm despre mintea umană. Se pare că oamenii sunt plini de surprize.
Experimentul 1
Subiecții testați erau toți într-o singură clădire. Un actor s-a prefăcut brusc că are un atac epileptic. S-a constatat că, cu cât erau mai mulți oameni în cameră, cu atât mai puțin probabil era ca cineva să încerce să ajute.
Concluzie: Un trecător printr-o zonă pustie este mai probabil să ajute pe cineva în situații de urgență decât ar face o mulțime. Oamenii tind să privească la ce se întâmplă, fără să acționeze.
Experimentul 2
Aproximativ 100 de specialiști în psihologie au fost împărțiți în două grupuri și au fost obligați să asculte înregistrarea unui actor. Primii s-au străduit să pună un diagnostic pe baza a ceea ce auziseră.
Al doilea grup, aflând că persoana respectivă era nebună, a dat un diagnostic de schizofrenie. Actorul era, de fapt, sănătos din punct de vedere psihic și imita doar discursul cuiva nebun.
Concluzie: Zelda Fitzgerald a suferit de schizofrenie, dar în exterior nu a fost în niciun fel diferită de femeile creative și stabile din punct de vedere mental din epoca sa.
Experimentul 3
Experimente psihologice cu rezultate extrem de neașteptate. Ce au descoperit cercetătorii! Unui grup de studenți i s-a propus să scrie eseuri care să justifice poliției un protest studențesc. Pentru munca lor, li s-a oferit o recompensă financiară de la 0,50 dolari la 10 dolari.
Fiecare subiect de test a completat un chestionar care a determinat atitudinea lor față de poliție. Studenții care au primit 0,50 dolari și-au exprimat mai multă simpatie față de poliție decât cei care au primit 10 dolari.
Concluzie: Suma mai mare de bani a fost interpretată de studenți ca o mită, în timp ce suma mai mică a fost văzută ca o adevărată recompensă pentru munca lor.
Experimentul 4
O femeie sta fără să se miște în mijlocul unei hale. Lângă ea există o masă cu 72 de obiecte pe ea, printre care se numără un trandafir, o pană, niște foarfece și un pistol. Timp de șase ore, membrii publicului au reușit să selecteze oricare dintre aceste obiecte și să-i facă femeii tot ce au vrut.
Într-o perioadă relativ scurtă de timp, oamenii au început să manifeste agresivitate față de ea, trăgându-i hainele, tăindu-i părul și bătând-o cu un bici. O persoană chiar a încercat să o omoare, iar o altă persoană a trebuit să o oprească.
Concluzie: Experimentul a arătat că este nevoie de foarte puțin pentru a transforma o persoană într-o bestie. Tot ce trebuie făcut este ca toate regulile normale de comportament să fie eliminate.
Întrebare frecventă: Putem dona sânge după vaccinul Covid? Care sunt condițiile
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook