Purtați mască, spălați-vă pe mâini și nu vă atingeți fața. Acestea sunt sfaturile experților. Medicii i-au avertizat pe oamenii din toată lumea să evite să-și atingă fața, aceasta fiind o măsură-cheie în lupta pentru prevenirea răspândirii coronavirusului care provoacă COVID-19.
Încercați doar să nu vă mai atingeți fața. Veți vedea cât este de greu. Care e explicația? „Nu ne putem abţine, este în ADN-ul nostru, simţim un impuls s-o facem. Ştim asta, fiindcă oamenii îşi ating faţa încă de la stadiul de fetus. Aşa că de fiecare dată când îţi spui să nu-ţi mai atingi faţa, că te vei îmbolnăvi dacă îţi atingi faţa, îţi spui de fapt să faci ceva cu totul nefiresc.
Atunci când ne atingem faţa nu facem altceva decât să ne calmăm, atunci când atingem anumite zone ale feţei, activăm anumite puncte de presiune,care la rândul lor activează ceea ce se numeşte sistemul nervos parasimpatic, cel care ne redă calmul interior”, a explicat psihologul Natasha Tiwari, pentru BBC.
New York, orașul fantomă. Imagini șocante
Drama neștiută a unui actor fără dinți
Și animalele fac același lucru. Se calmează atingându-și botul. Copiii îi văd pe părinți acționând așa și repetă gesturile, nici unii și nici alții nedându-și de fapt seama de gesturile care sunt de fapt automatisme.
Trucurile experților pentru a-ți ține mâinile „acasă” și nu pe față
Ne atingem fața în fața șocurilor (ducem mâna la gură), sau când suntem surprinși. Ne frecăm ochii și ne atingem nasul în alte contexte. În acest moment e vital să încetăm să facem, aceste gesturi. Ceea ce e imposibil. Ce putem însă e să fim conștienți și să ne dezinfectăm mâinile înainte.
Specialiștii recomandă și câteva trucuri care te pot ajuta să duci mai puțin mâna la față: poartă ochelari în loc de lentile de contact, machiază-te mai puţin, fă-ți un obicei din a ține mâinile cu degetele încrucișate şi plasarea lor în poală.
Dacă totuși credeți că mâinile sunt imposibil de controlat, vă spunem că președintele american a reușit. Dacă poate el, putem cu toții. „Nu mi-am atins faţa de câteva săptămâni”, mărturisea, recent, președintele Donald Trump.
Sursa foto: Pixabay / Mariebellasu
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook