Simona Ionescu / Redactor Șef

Explicațiile unor cercetători danezi pentru infectarea cu Omicron a persoanelor vaccinate

Explicațiile unor cercetători danezi pentru infectarea cu Omicron a persoanelor vaccinate
Varianta Omicron a fost descoperită în noiembrie, iar de atunci parcă totul a luat-o razna.

Oamenii de știință au găsit răspunsul la o întrebare care se află pe buzele tuturor. De ce Omicron infectează tot mai multe persoane vaccinate?

Explicațiile unor cercetători danezi pentru infectarea cu Omicron a persoanelor vaccinate

De când varianta Omicron a fost descoperită, oamenii de știință sunt surprinși să vadă că există un număr tot mai mare de mutații, în comparație cu celelalte variante ale coronavirusului. De ce este Omicron de 2,7 – 3.7 ori mai puternic decât Delta în rândul persoanelor vaccinate, cum spun cercetătorii danezi?

Specialiștii de la Universitatea din Copenhaga, Biroul pentru Statistică din Danemarca şi Statens Serum Institut (SSI), afirmă că totul se datorează capacității virusului de a evita imunitatea dobândită prin vaccinare.

„Descoperirea noastră confirmă că răspândirea rapidă a variantei Omicron poate fi atribuită în primul rând capacităţii sale de a evita reacţia imunitară şi mai puţin unei creşteri inerente a transmisibilităţii de bază”, susțin autorii unui studiu făcut pe 12.000 de familii daneze, a transmis Reuters.

Mai puține persoane spitalizate

Pe de altă parte, oamenii de știință au observat că varianta Omicron provoacă forme mai puţin severe de COVID-19, iar riscul de spitalizare este de două ori mai mic decât în cazul Delta. „Deşi varianta Omicron va fi în continuare capabilă să pună presiune pe sistemul nostru medical, totul indică faptul că este mai blândă decât varianta Delta. (…)

Această situaţie ar putea fi lucrul de care avem nevoie pentru a ieşi din pandemie, astfel încât acesta să fie ultimul val de coronavirus”, a precizat directorul tehnic de la SSI, Tyra Grove Krause, citată de presa daneză. Nu în ultimul rând, studiul a demonstrat că persoanele vaccinate cu doze „booster” transmit mai puțin virusul, indiferent de varianta acestuia.

La 1 februarie am putea avea 25.000 de îmbolnăviri

Recent, epidemiologul Octavian Jurma a dat o veste rea românilor. Valul cinci al pandemiei va veni mult mai devreme, iar la 1 februarie e posibil să avem chiar și 25.000 de infectări noi pe zi. Din păcate, epidemiologul spune că nu sunt prea multe opțiuni pentru a opri nenorocirea.

„Omicron este atât de infecțios încât îi găsește și pe cei care în mod normal ar fi fost protejați de imunitatea de turmă”

„Omicron este ca o rachetă teleghidată care îi va căuta foarte repede pe cei neprotejați, vulnerabili. Cei nevaccinați sunt internați în proporție de 90%, inclusiv în țări cu rate de vaccinare de 90%. Omicron este atât de infecțios încât îi găsește și pe cei care în mod normal ar fi fost protejați de imunitatea de turmă.

Chiar daca este mai puțin patogenă decât Delta, din datele pe care începem să le avem, reiese că este chiar mai patogenă decât Alpha, iar pentru noi valul Alpha a fost devastator, am avut peste 10.000 de decese”, a declarat epidemiologul.

Sursă foto: digi 24

 

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre