Personalitate de prim rang a artei românești, Darie Dup este un sculptor român, profesor universitar la Universitatea Națională de Arte București (UNArte), Doctor în Arte Vizuale. „Marea paradă a ambalajelor fără suflet”, o expoziție de sculptură, obiect, mediu digital, plastic, ambalaje, suflete, semnată de Darie Dup și curatoriată de Horea Avram, se deschide la Cluj-Napoca în perioada 26 mai – 9 iulie 2022, la Centrul de Interes.
Parte din programul de celebrare a 5 ani de activitate a Centrului de Interes, proiectul va fi prezentat la galeria Spațiu Intact și în atrium-ul Centrului.
În data de 26 mai, accesul publicului la inaugurarea expoziției va fi permis între orele 17:00 și 20:00. Programul de vizitare în perioada 27 mai – 9 iulie este de marți pȃnǎ sȃmbǎtǎ, ȋntre orele 16:00 – 19:00. La finalul serii de 26 mai, de la ora 20:30, trio-ul multipremiatului chitarist italian de jazz Antonio Forcione va susține primul său concert live în România în curtea Centrului de Interes, la invitația Fundației Culturale Intact și a Federației Centrul de Interes.
Darie Dup folosește obiecte din plastic pentru sculpturile sale
Darie Dup este membru al Royal Society of Sculptors. Expoziția care se va deschide la Cluj-Napoca este una colorată și impresionantă, materialele folosite de artist, fiind, așa cum se vede, și cum îi spune și numele, în mare parte provenită din ambalaje „fără suflet”.
„La plastic am trecut însă şi din alte considerente. Fiind foarte colorat şi existând din abundenţă în obiecte mi-a permis să fac ce vroiam, adică lucrări mai vesele, mai… jucării, să fie mai fără implicare filosofică sau morală. Efectiv am vrut să mă joc iar plasticul îmi permitea. Culoarea, culoarea m-a atras în primul rând şi formele care există, începând de la tuburi, cilindri, bidoane, toate lucrurile astea care-s forme destul de stranii, adica mă şi gândesc dacă vine cineva dintr-o civilizaţie străină cum le-ar putea “citi” ca formă, ce-ar putea să reprezinte pentru el.
Dar cred că în forma în care am folosit acum plasticul m-am apropiat cumva de Arta povera în sensul că am folosit obiectul fără să îl modific, fără să îl transform, cu toate că, uneori, am intervenit asupra lui. La Paris am văzut că atunci când eşti un artist care ai o anumită direcţie, ai anumite principii care conduc arta respectivă şi nu trebuie încălcate. Tocmai asta este, că există o morală în fiecare sistem de gândire şi în momentul în care morala asta e respectată lucrurile sunt OK, sunt fireşti”, declarat artistul Darie Dup într-un interviu, acum un an, în Zile și nopți.
Sursa foto: Instagram, Centrul de Interes
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook