Fiți atenți la trezire. Dacă simțiți asta, suferiți de diabet

Fiți atenți la trezire. Dacă simțiți asta, suferiți de diabet
Simptomele unor afecțiuni precum hipertensiunea arterială, colesterolul ridicat și diabetul ar trebui cunoscute de toată lumea. Sunt cele mai des întâlnite boli, iar depistarea lor precoce e de ajutor organismului.

Sfatul medicului este să fiți atenți ce simțiți atunci când vă treziți: dacă aveți un anume simptom, e semn de diabet. Simptomele diabetului de tip 1 și de tip 2 sunt diferite, potrivit NHS, dar există un simptom tăcut al diabetului pe care mulți oameni nu îl cunosc și care ar putea fi un indicator al afecțiunii – senzația de înțepături și ace dimineața. Potrivit UNC Health Wayne: „Zahărul suplimentar din sânge poate deteriora terminațiile nervoase, în special nervii situați cel mai departe de măduva spinării, cum ar fi picioarele”, arată site-ul Doctorul Zilei.

Diabetul de tip 1 apare atunci când sistemul imunitar distruge și atacă celulele care produc insulină. Diabetul de tip 2 apare când organismul nu produce suficientă insulină sau când organismul unei persoane nu reacționează la insulină așa cum ar fi normal.

Dacă simțiți asta, suferiți de diabet

Trebuie să fie pentru toată lumea un semnal de alarmă și un posibil indicator al diabetului dacă aveți „o furnicătură sau o amorțeală care se simte ca o arsură în picioare atunci când vă treziți”. Senzația de ace în picioare se alătură listei cu simptome ale diabetului, alături de urinarea frecventă. „Majoritatea oamenilor urinează de patru până la șapte ori într-o zi. Dacă faceți mai multe drumuri la toaletă, mai ales trezindu-vă de mai multe ori noaptea pentru a merge, poate fi un semn că rinichii dvs. lucrează peste program pentru a elimina excesul de zahăr din sânge”, mai arată UNC Health Wayne, citat de Doctorul Zilei.

Ce au în comun diabetul și depresia

Un alt simptom al diabetului este starea de spirit volatilă. Un nivel instabil al zahărului din sânge poate determina unele persoane să experimenteze stări emoționale diferite, una după alta. „Nivelul ridicat de zahăr din sânge imită, de asemenea, simptomele depresiei, cum ar fi un impuls energetic scăzut și dorința de a rămâne în pat”, mai arată sursa citată.

Alte simptome comune ale diabetului, conform NHS, sunt senzația de sete, senzația de oboseală, pierderea în greutate și pierderea volumului muscular, alături de  afte/prurit în jurul penisului sau vaginului. Site-ul NHS spune: „Este foarte important ca diabetul să fie diagnosticat cât mai devreme posibil, deoarece este posibil să se agraveze dacă nu este tratat și poate cauza probleme de sănătate pe termen lung”.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre