Autorul ”Amintirilor din copilărie”, Ion Creangă, nu a fost un tată iubit. Fiul său, Constantin, a trăit în umbra personalităţii ilustrului său tată.

Ion Creangă ne-a lăsat opere nemuritoare care au îmbogăţit literatura română. Însă despre viața lui personală se cunosc prea puține amănunte.

Fiul lui Ion Creangă, fără cultură

Despre Ion Creangă se știe că a avut un singur băiat, Constantin, despre care contemporanii spuneau ”un cioflingar de târg, mediocru”.

Criticul George Călinescu şi contemporanii lui Ion Creangă îl descriu pe Constantin ca pe un adolescent mediocru, care nu călca pe urmele tatălui său. Încrezut, dar incapabil să-şi găsească o cale în viaţă, Constantin apela în permanenţă la tatăl său şi la influenţa pe care acesta o avea în rândul junimiştilor bogaţi.

Tatăl, Ion Creangă, se umilea în faţa lui Titu Maiorescu pentru a obţine favoruri pentru fiul său. Îi roagă pe Ioan Slavici şi pe Mihai Eminescu să-l vegheze pe Constantin, îndreptat mai mult către aventuri amoroase, bodegi şi cheltuit bani decât către şcoală. Ajunge în jurul anului 1878 sublocotenent de marină şi este trimis la Trieste, în Italia. Se apucă chiar şi de scris, crezând că are talentul tatălui său. A eşuat lamentabil.

Fiul lui Ion Creangă, Constantin, a trăit în umbra personalităţii ilustrului său tată

În 1884, pare că se cuminţise şi dorea să se căsătorească. Cum visa la avere, găsise şi fata potrivită. ”Gândul lui era mai mult să-nfigă dinţii în realitate şi destăinuia acum că găsise o domnişoară de 16 ani, Olga, din Brăila, fiică a domnului Neculai Petrea, mare angrosist. Fata avea mare însuşire de a căpăta 25.000 de galbeni şi de avea un tată cu o avere de peste un milion şi cu numai doi copii”, scrie George Călinescu.  Cu Olga, Constantin Creangă va avea patru copii: Horia, Ionel, Letiția și Silvia.

După moartea tatălui său, în anul 1889, Constantin Creangă devine căpitan, îşi dechide un birt și vinde băutură şi ţigări la colţ de stradă. Ba chiar se face fabricant de foițe de țigări și folosește sloganul agresiv „Ori fumaţi hârtia Creangă, ori daţi dracului tutunul”. Acesta divorțează, se recăsătorește și divorțează din nou.

Constantin Creangă moare în anonimat în anul 1918, la finele Primului Război Mondial. Avea 58 de ani.

Distribuie știrea: Facebook | Twitter | WhatsApp