Cea mai căutată rețetă a Sandei Marin: Ghiveci călugăresc. O găsiți aici!

Cea mai căutată rețetă a Sandei Marin: Ghiveci călugăresc. O găsiți aici!
Reţeta de ghiveci călugăresc a Sandei Marin era nelipsită din rețetarele gospodinelor generației trecute. Acum, în postul Paștelui, mulți s-ar bucura să-și amintească gustul mâncării mamei sau bunicii, care cel mai probabil urmau indicațiile ei.

O mâncare nu numai gustoasă, ci şi plină de vitamine. Celebra Sanda Marin avea în volumul “Carte de Bucate” şi reţeta de ghiveci călugăresc, un preparat simplu, rapid și îndrăgit de toată lumea.

Reţetă „Ghiveci călugăresc”

Ingrediente

  • 2-3 cepe
  • 1 varză (crudă sau murată)
  • 2-3 sfecle
  • 2-4 morcovi
  • 10-15 măsline întregi
  • 10-12 păstăi de fasole
  • 1 cană mazăre boabe
  • 1 vânătă
  • 2 dovlecei
  • 4-5 roşii mari sau 2 linguri bulion de roşii
  • 1 pahar ulei
  • 1 legătură pătrunjel
  • 1 conopidă mică
  • 10 boabe de piper
  • 2 foi de dafin
  • Sare

Mod de preparare

  • Se curăţă legumele, după care le spălăm temeinic sub jet de apă.
  • Varza şi ceapa sunt tocate în fâşii şi puse în castron, presărate cu sare, apoi trebuie frământate cu mâna preţ de câteva minute ca să lase zeamă.
  • Se scurg de suc printr-o sită.
  • Sfecla se taie şi ea fâşii, iar morcovii, rondele.
  • Se călesc toate legumele tăiate într-o cratiţă mare, în care s-a turnat un pahar de ulei, la foc mic, până se înmoaie.
  • După aproximativ 30 de minute, timp în care trebuie să mişti cratiţa într-o parte şi în alta ca să nu se prindă mâncarea, (amestecatul cu lingura de lemn poate sfărâma zarzavatul), puteţi adăuga dovleceii curăţaţi de coajă şi tăiaţi bucăţi şi vânăta tăiată felii subţiri, pe care le lăsaţi la fiert încă 10 minute.
  • Fasolea păstăi, conopida şi mazărea, fierte în prealabil, se adaugă peste celelalte legume, împreună cu un praf de sare.
  • Se pun şi măslinele, după care se curăţă roşiile de pieliţă, se taie bucăţi şi se amestecă şi acestea cu legumele.
  • Se mai adaugă sare după gust, foi de dafin şi boabe de piper, după care lăsaţi compoziţiaa să scadă la cuptor, aproximativ 30 de minute.
  • La final se adaugă pătrunjelul tăiat mărunt.