Lui Gil Dobrică, fanii i-au spus ”Ray Charles al României”. Cântărețul american era idolul său dintotdeauna, iar când l-a întâlnit pe marele artist american, în 1996, la Brașov, Gil Dobrică a spus cu lacrimi în ochi: ”Este cea mai frumoasă zi din viața mea.” Familia i-a pus pe crucea din cimitir o poză de la întâlnirea cu Ray Charles, idolul artistului.

Gil Dobrică, Ray Charles al României

Gil Dobrică a început să cânte la 17 ani, mai întâi la clubul Uzinei ”7 Noiembrie”, din Craiova, iar apoi, în anii `70, prin barurile celebre de atunci, Atlantic, Continental, Athenee Palace, Doina.

Artist cu o personalitate unică, celebru pentru interpretarea hitului ”Hai acasă”, Gil Dobrică şi-a amintit cum o admiratoare din Germania i-a pus în mână un disc cu Ray Charles, la începutul anilor `70. A ales piesa ”Take Me Home, Country Roads” şi a adaptat-o în cel mai nobil mod. ”Toată capodopera lui Ray Charles mi s-a potrivit ca o mănuşă, ca un strop de aur”, spunea Gil Dobrică.

Gil Dobrică a fost un artist iubit pentru simplitatea şi modestia lui, dublate de un talent recunoscut de toată lumea şi de o pasiune nebună pentru muzică, spun cei care l-au cunoscut. Gil Dobrică a avut o viață frumoasă, până când bolile i-au șubrezit sănătatea. Cunoscutul artist a murit la 61 de ani, pe 17 aprilie 2007, după o lungă suferinţă despre care nu îi plăcea să vorbească. Era trist pentru că nu mai era chemat să cânte.

Gil Dobrică nu a fost căsătorit și nu a avut copii

Viața de artist, turneele, nopțile petrecute în cluburi și-au pus amprenta asupra lui Gil Dobrică, care începuse să bea și să fumeze în exces. După 1989, lovit de gută, o boală necruțătoare, și-a petrecut ultimii ani din viață trist și singur.

Nu avea pensie, nu avea copii sau soție. ”Nevestele vor copii şi cum aş fi crescut eu copii? Cărându-i dintr-un turneu într-altul? În meseria mea, căsătoriile se fac şi se desfac aiurea”, a explicat Gil Dobrică pentru ziarele vremii.

Gil Dobrică, averea

Când a murit, toată lumea credea că Gil Dobrică este sărac pentru că obișnuia să arunce banii pe băutură, pe țigări, pe petreceri. Totuși, familia lui s-au supărat că a lăsat moștenire unei surori toată averea lui. Artistul i-a lăsat Florinei Pătru, una dintre surori, o garsonieră pe Calea Victoriei din Capitală evaluată la 100.000 de euro, o vilă în centrul orașului Craiova evaluată la 80.000 de euro și un apartament în cartierul craiovean Craiovița Nouă, evaluat la 60.000 de euro, plus un miliard de lei vechi (100.000 de lei), din drepturi de autor și spectacole.

Gil Dobrică, biografia

Gil avea 16 ani când părinții l -au dat la o şcoală profesională să se facă strungar. Colegii lui de școală spuneau că Georgică fredona şi bătea ritmul cu cheile de la strung. A debutat la 17 ani și până la sfârșitul vieții a interpretat muzica altora, de regulă ale lui Ray Charles și alți artiști de gen.

A colaborat cu trupa Sfinx, a cântat cu Cenaclul Flacăra și era nelipsit din barurile de pe Litoral. Au urmat anii ʼ90, când a intrat într-un con de umbră, înfruntând boala în tăcere. Se considera, totuşi, un ”fericit trist”, fericit că încă mai gusta viaţa şi trist pentru că fusese uitat de public şi se trezise, brusc, bolnav, fără pensie  şi consumat de numeroase depresii. Suferea de gută cronică şi pneumonie.

Distribuie știrea: Facebook | Twitter | WhatsApp