Gogoși de post, un desert pentru zilele când nu se mănâncă ”de dulce”

Gogoși de post, un desert pentru zilele când nu se mănâncă ”de dulce”
Gogoșile sunt un desert preferat de copii, dar și de adulți. Se fac repede și sunt foarte gustoase.

Gogoși aromate, la orice oră din zi. Este visul multor persoane care adoră mirosul și gustul acestui desert.

Gogoși de post. Rețeta

Gogoși de post, fierbinți și pufoase. Se pot face și în post, fără să fie de ”dulce”. Nu este vreun secret anume, dar gospodinele spun că aluatul trebuie lăsat să crească la loc călduț. Nu prăjiți gogoșile la foc mare deoarece nu se vor coace și în mijloc.

Ingrediente

  • 600 grame făină albă de grâu
  • 400 ml apă
  • 25 grame de drojdie proaspătă
  • două linguri de ulei
  • o linguriță de sare
  • o lingură de zahăr
  • o linguriță de esență de vanilie
  • ulei pentru prăjit și întins pe masa de lucru
  • zahăr vanilat pentru ornat.

Mod de preparare

  • Punem într-un vas drojdia împreună cu o lingură de zahăr. Le dizolvăm  în 100 ml de apă.
  • În alt vas încăpător punem făină și facem în mijloc o gaură, dând la o parte făina din centrul vasului.
  • În locul rămas liber turnăm drojdia dizolvată și restul de apă. Adăugăm esență de vanilie și sarea.
  • Incorporăm treptat făina de pe margini și frământăm un aluat ca de pâine. Ne ajutăm și de cele două linguri de ulei pe care le adăugăm la final, după ce am incoporat toată făina.
  • Acoperim vasul cu un prosop și lăsăm să crească la loc călduț până când își dublează volumul.
  • Întindem cu ajutorul sucitorului aluatul pe masă de lucru pe care l-am uns în prealabil cu ulei.
  • Facem în aluat, cu ajutorul unui pahar, prin presare, forme rotunde.
  • Lăsăm gogoșile să crească cel puțin zece minute după care le putem prăji un uleiul încins, la foc mediu.
  • Bucățile rămase de la decupare le prăjiți așa cum sunt și veți obține gogoși de diferite forme, haioase.
  • Pe măsură ce se prăjesc, scoatem gogoșile din uleiul fierbinte și le punem pe o farfurie în care am așezat în prealabil prosop absorbant de hârtie.
  • Pudram cu zahăr și servim cu poftă cât sunt calde. Sursa: lecturisiarome.ro

Gogoși marocane. Rețeta de la chef Joseph Hadad

Gogoși bulgărești. Pot fi desert sau gustare