Rețetă: Gözleme – plăcinta turcească, perfectă pentru vară

Rețetă: Gözleme – plăcinta turcească, perfectă pentru vară
Vara ne dă ghes să fim creativi în bucătărie și să găsim mai rapid ca de obicei. Ideea e să ne bucurăm de vremea frumoasă, hrăniți bine și sănătos. Din bucătăria turcă vine o inspirație de moment.

Gözleme este o plăcintă umplută turcească savuroasă. Aluatul este de obicei o azimă și se face numai cu făină, sare și apă, dar gözleme poate fi făcut și din aluat cu drojdie. Până la urmă, așa cum veți vedea, nu e deloc complicat de preparat această plăcintă: se frământă aluatul și se umple cu ingredientele călite înainte.

Ingrediente pentru plăcinta turcească perfectă pentru vară

Pentru gözleme: 400 g făină tip 0

250 ml de apă călduță

7-8 g sare

ulei după gust

Pentru umplutură: 1 vânătă mare

1 ceapă mică

4-5 linguri de pulpă de roșii

brânză (prietenii vegani pot folosi o brânză vegetală)

pătrunjel după gust

sare și piper după gust

Mod de preparare

Se toarnă făina într-un castron și se formează o scobitură în centru. Se adaugă sarea și apa călduță puțin câte puțin până se obține un aluat foarte moale (fiecare făină este diferită așa că se adaugă puțin câte puțin). Apoi se împarte aluatul în 4-6 bucăți și se fac pâinici. Acoperiți-le cu folie alimentară și lăsați să se odihnească cel puțin 15 minute (dacă așteptați mai mult aluatul va fi mai ușor de întins) Pentru umplutură se rumenește ceapa cu puțin ulei, se adaugă vinetele, pulpa de roșii, sare, piper negru și pătrunjel.

Începeți să întindeți aluatul (pentru a-l întinde bine va trebui să vă ajutați cu multă făină atât sub cât și deasupra aluatului pentru ca acesta să nu se lipească de masa de rulat). Când ajunge la grosimea potrivită se toarnă puțin ulei peste aluat și se distribuie bine. Împăturiți aluatul mai întâi pe laterale (stânga și dreapta). Puneți umplutura în centru, apoi închideți aluatul de sus și de jos. Se sigilează aluatul pe părțile laterale și pe linia mediană. Se încinge tigaia și se gătește la foc mediu, întorcându-se din când în când, până când fiecare plăcintă turcească perfectă pentru vară devine aurie.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Sera Georgia (@unaseraincucina)


Sursa: Instagram