Această mâncare este strâns legată de viață păstorilor din zona de câmpie a Ungariei, din așa-numită pustă. Numele, în maghiară, e gulyas, în timp, „gulya” înseamnă turmă de vite în limba maghiară.
Ducându-și vitele la păscut, păstorii maghiari trăiau izolat, departe de zonele locuite, astfel că își găteau singuri. Găteau la ceaun, ca să facă suficientă mâncare pentru toți și pentru mai multe zile. Carnea le era la îndemână, iar cu ei mai aveau, de acasă, pâine, slănină, verdețuri. Un amestec cu toate acestea era cea mai simplă mâncare pe care o puteau prepara.
În anul 1820 gulașul era prezent în meniul tuturor restaurantelor din Ungaria. Ingredientele pentru rețeta clasică de gulaș: pulpă de vită, cartofi, ceapă, ardei grași, ardei iuți, roşii, boia dulce, sare, piper, chimion și foi de dafin. Din aceste ingrediente se făcea un fel de tocană din carne de vită, care se fierbea la ceaun. De la mijlocul secolului al XIX-lea a, gulașul a intrat și în meniurile restaurantelor de la Viena.
Rețeta originală este cu carne de vită
Inițial gulașul se prepara doar din carne de vită, deoarece facile erau animalele pe care le creșteau preponderent maghiară. După ce pus da a început să fie populată cu oi, gulașul a început să fie gătit și cu carne de o vină. Inițial mâncarea nu conținea cartofi. Aceștia au fost introduși în rețetă abia după ce păstorii au început să aibă contacte mai apropiate cu proprietarii de terenuri, care cultivau această legumă, descoperind faptul că dădeau sațietate și mai mare mâncării. O altă schimbare importantă în gustul gulașului au fost apariția prafului de ardei uscați, boiaua.
Rețetă de gulaș. E ușor de preparat acasă
Ingrediente: 800 g carne de vită, 2 cepe, 2 căţei de usturoi, 4 – 5 linguri ulei, 300 g cartofi, 1 ţelină, 2 – 3 morcovi, 4 linguri suc de roşii, 150 ml vin, 150 ml apă, 3 – 4 roşii, 2 ardei graşi, 1 lingurița boia de ardei, oregano, sare
Mod de preparare: Carnea se spală şi se taie cuburi mari, de 4 – 5 cm. Se prăjeşte rapid în ulei încins, pentru a se „sigila”, apoi se adaugă ceapa şi usturoiul tocate mărunt. Se condimentează cu sare, piper, boia de ardei şi oregano, se stinge cu vin și apă şi se lasă să fiarbă înăbuşit pentru 50 – 60 minute.
Între timp, curățăm cartofii, morcovii şi ţelina, spălăm și tăiem în cubuleţe. Se pune totul peste carne şi se lasă să fiarbă 20 – 25 minute. Se adaugă apoi sucul de roşii, ardeiul gras tăiat subțire şi roşiile curăţate de coajă şi date pe răzătoare. Se mai lasă să fiarbă timp de 10 – 15 minute şi se potriveşte la gust cu sare şi piper. Se ornează cu pătrunjel verde şi se serveşte fierbinte.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook