Centrul Carter a anunțat vineri că fosta primă doamnă a fost diagnosticată cu demență în luna mai. Prima doamnă a murit avându-l alături pe Jimmy Carter, în vârstă de 99 de ani, cel mai bătrân președinte american din istorie.
„Atâta timp cât Rosalynn a fost în această lume, am știut întotdeauna că cineva m-a iubit”
„Rosalynn a fost partenerul meu egal în tot ceea ce am realizat vreodată. Ea mi-a oferit îndrumări înțelepte și încurajări atunci când am avut nevoie. Atâta timp cât Rosalynn a fost în aeastă lume, am știut întotdeauna că cineva m-a iubit și m-a susținut”, a mărturisit fostul președinte al SUA. Jimmy Carter a fost învins în mod categoric de Ronald Reagan la patru ani după ce a fost ales.
Singurul său mandat la Casa Albă a inclus încheierea unui rar acord de pace între Israel și Egipt, care continuă până în prezent, dar a fost marcat și de o inflație galopantă și de criza ostaticilor din Iran. În tot acest timp, Rosalynn i-a fost alături. Ulterior, soții Carter s-au ocupat de pacea mondială și drepturile omului în numele Centrului Carter. O organizație neguvernamentală cu sediul în Atlanta, fondată pentru „a face pace, a lupta împotriva bolilor și a construi speranță”.
Slujba de înmormântare va avea loc la sfârșitul săptămânii
Ceremonii de celebrare a vieții lui Rosalynn Carter vor avea loc săptămâna viitoare, a anunțat The Carter Center. Publicul îi va putea aduce un omagiu lui Carter, care se va odihni la Jimmy Carter Presidential Library and Museum. O slujbă de înmormântare pentru Carter va avea loc la sfârșitul săptămânii pentru familie și prietenii invitați la Maranatha Baptist Church din Plains, Georgia, potrivit programului comunicat de The Carter Center.
Jill Biden și Laura Bush au descris-o ca fiind o „femeie demnă și puternică”
„Fosta primă doamnă Rosalynn Carter tocmai a murit. Și a fost bine cunoscută pentru eforturile sale în domeniul sănătății mintale, al îngrijirii și al drepturilor femeilor”, a declarat Jill Biden, soția lui Joe Biden. La rândul său fostul președinte George W. Bush și fosta primă doamnă Laura Bush au descris-o pe Rosalynn Carter ca fiind „o femeie demnă și puternică”.
„Nu a existat un susținător mai mare al președintelui Carter, iar parteneriatul lor a fost un exemplu minunat de loialitate și fidelitate. Ea lasă în urmă o moștenire importantă prin activitatea sa de destigmatizare a sănătății mintale. Ne alăturăm concetățenilor noștri în a trimite condoleanțe președintelui Carter și familiei lor”, au mărturisit soții Bush într-o declarație comună.
Medalia prezidențială a libertății
Cea mai durabilă moștenire individuală a lui Rosalynn Carter va fi reprezentată de eforturile sale de a diminua stigmatul legat de persoanele cu boli mintale și de lupta sa pentru acces la tratamentele de sănătate mintală. De asemenea, ea și-a dedicat timpul Institutului Rosalynn Carter pentru îngrijitori din cadrul universității sale, Georgia Southwestern State University, pentru a ajuta familiile și îngrijitorii profesioniști care trăiesc cu dizabilități.
În 1999, președintele de atunci, Bill Clinton, le-a acordat celor doi Carter Medalia prezidențială a libertății, cea mai înaltă distincție civilă a țării. Clinton a mărturisit că au „făcut mai multe lucruri bune pentru mai mulți oameni din mai multe locuri decât orice alt cuplu de pe Pământ”.
Secretul unei căsnicii de o viață
Rosalynn și Jimmy Carter au împărtășit ceea ce mulți ar numi o adevărată poveste americană de dragoste de o viață. În 2015, când cel de-al 39-lea președinte a fost diagnosticat cu cancer la creier, a fost întrebat de care realizare era cel mai mândru. El nu a ezitat să spună că aceasta a fost căsătoria cu Rosalynn: „Acesta este apogeul vieții mele”.
Tot atunci a împărtășit secretul căsniciei sale. „Rosalynn a fost fundamentul pentru întreaga mea plăcere de a trăi. … În primul rând, cel mai bine este să alegi femeia potrivită, ceea ce am făcut. Și, în al doilea rând, ne acordăm unul altuia spațiul necesar pentru a ne face propriile lucruri”, a declarat el pentru Jake Tapper la emisiunea „The Lead” de la CNN, în iulie 2015.
„Era cel mai chipeș bărbat pe care îl văzusem vreodată”
Rosalynn nu a crescut cu mulți bani. Mama ei era croitoreasă, iar tatăl ei era un mecanic auto care a murit de cancer când ea avea 13 ani. Ea a ajutat la creșterea fraților ei mai mici și a considerat că moartea tatălui ei a reprezentat sfârșitul copilăriei sale.
Soții Carter s-au cunoscut prin intermediul surorii lui Jimmy, Ruth, care era cea mai apropiată prietenă a lui Rosalynn. Când Rosalynn a văzut o fotografie a lui Carter pe peretele din dormitorul lui Ruth, s-a gândit: „Era cel mai chipeș bărbat pe care îl văzusem vreodată”. Chiar a întrebat-o pe Ruth dacă poate lua fotografia lui acasă cu ea.
Când s-au căsătorit, Rosalynn avea 18 ani și Jimmy avea 21 de ani
Amândoi baptiști devotați din sud, Jimmy și Rosalynn s-au văzut la biserică și au început curând să se întâlnească. S-au căsătorit la scurt timp după absolvirea Academiei Navale, când ea avea 18 ani, iar el 21 de ani. „Când ne-am căsătorit, cred că eu eram rudă cu toată lumea, ceea ce Jimmy nu era. Odată ce ne-am căsătorit, eram rude cu toată lumea din oraș”, a spus fosta doamnă a SUA.
Soții Carter au avut trei copii: John William, James Earl și Donnel Jeffrey. Singura lor fiică, Amy Lynn, s-a născut în 1967, la un an după ce Carter a pierdut prima sa candidatură la funcția de guvernator al Georgiei.
Supranumită mai târziu de presă „Magnolia de oțel”, o referire care nu o deranja, spunând odată într-un interviu pentru C-SPAN că „oțelul este dur, iar magnolia este sudică”, Rosalynn era timidă din fire și îi tremurau genunchii când trebuia să țină un discurs la începutul carierei politice a soțului ei, în anii 1960. Dar în momentul în care acesta și-a anunțat campania prezidențială, în decembrie 1974, ea însăși era un politician experimentat.
Număra glumele președintelui
Descriind transformarea ei din gospodină în parteneră politică, consilierul lui Carter, Stuart Eizenstat, a spus: „Această femeie timidă a înflorit în cel mai minunat mod”. Nu a trecut mult timp până când ea număra glumele președintelui, astfel încât acesta să nu repete niciuna dintre ele în fața aceluiași grup. A început chiar să ia cursuri de memorie pentru a reține fețe și nume și a dactilografiat scrisori de mulțumire către oamenii pe care soțul ei îi întâlnise în campania electorală.
Stătea trează până la primele ore ale dimineții pentru a lucra la discursurile sale. „Melania și cu mine ne alăturăm tuturor americanilor pentru a deplânge pierderea lui Rosalynn Carter. A fost o Primă Doamnă devotată, o mare umanitară, o campioană a sănătății mintale și o soție iubită de soțul ei timp de 77 de ani, președintele Carter”, a postat Trump duminică pe rețelele de socializare.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook