Simona Ionescu / Redactor Șef

Carmen Iohannis, prima schimbare de stil după zeci de ani. La ce a recurs prima doamnă ca să stârnească atenția

Carmen Iohannis, prima schimbare de stil după zeci de ani. La ce a recurs prima doamnă ca să stârnească atenția
În calitatea sa de Primă doamnă a României, Carmen Iohannis a avut toate reflectoarele asupra ei. Încă de când a dobândit acest statut, felul în care a apărut în public a fost atent urmărit. Fixurile stilistice ale lui Carmen Iohannis au ieșit la iveală.

Săptămâna aceasta, Carmen Iohannis își însoțește soțul în, probabil, ultimul voiaj oficial exotic. Cei doi vizitează mai multe țări din Africa, unele din ele adevărate destinații turistice de lux. Finalul de mandat al președintelui țării o surprinde pe soția sa cu o coafură nouă, pe care o abordează de ceva timp. Conservatoare decenii la rând bobului care i-a fost coafură încă de când era copilă, aceasta a decis, în final, să își schimbe look-ul și și-a lăsat plete. Pentru Carmen Iohannis e prima schimbare de stil după zeci de ani.

Carmen Iohannis, fidelă tunsorii bob de la vârsta de 6 ani

Profesoară din Sibiu, Carmen Iohannis a iubit tunsoarea scurtă, care îi permitea să se aranjeze ușor, fără să fie nevoie de intervenția unui hair stylist. În vârstă de 63 de ani, Carmen Iohannis a purtat, decenii la rând, aproximativ aceeași tunsoare cu care apare într-o fotografie făcută în vremea când a pășit pentru prima dată într-o școală, ca elevă în clasa I.

Carmen Iohannis a purtat părul tuns bob în prima zi de școală și și-a păstrat coafura decenii la rând

Eleva Lazurcă purta bob. Și tot bob a purtat și doamna Carmen Ioannis când a devenit profesoară, și mai târziu, când a devenit soție de primar. Coafura sa simplă, bob, a ieșit în evidență în presa națională în zilele în care și-a însoțit soțul la votul decisiv care l-a făcut pe acesta președintele țării, de două ori.

În ultimul an, Prima doamnă a României, Carmen Iohannis a decis să își lase părul lung (Sursa foto: Facebook)

Până anul trecut, tunsoarea bob i-a fost „cea mai bună prietenă” lui Carmen Iohannis. Între timp, după ce a dovedit zeci de ani că este o femeie conservatoare, Carmen Iohannis a decis să își schimbe stilul, și-a lăsat părul lung până aproape de umeri și deseori și-l ondulează.

Părul lung, motiv de critici acide

Pletele Primei doamne au venit însă la pachet cu noi provocări stilistice. Ea a fost aspru criticată în presă după vizita în Dubai, din luna martie a acestui an, alături de soțul ei, președintele Klaus Iohannis. Ca să nu sufere de căldură, aceasta și-a prins șuvițele cu o clamă de păr din plastic banal, o gafă stilistică ce nu ar fi avut voie să i se întâmple unei soții de președinte în public.

Clama de păr purtată de Carmen Iohannis în Dubai, aspru criticată de stiliști (Sursa foto: Instagram)

La momentul apariției fotografiilor oficiale, toți stiliștii români au criticat-o. Dana Budeanu a fost cea mai dură în exprimare, criticând faptul că Prima doamnă nu s-a gândit măcar că nu „merge” să asortezi o poșetă Chanel cu un accesoriu atât de ieftin și urât cum era respectiva clamă de păr.

În fața Împăratului Japoniei, Carmen Iohannis s-a îmbrăcat de doliu

Însă Carmen Iohannis nu era deloc la prima abatere atunci. Prima doamnă  a avut parte de multe titluri de presă de-a lungul mandatelor prezidențiale ale soțului ei, în legătură cu ținutele inadecvate. Fuste prea scurte, cu genunchii la vedere (ceva ce eticheta diplomatică nu recomandă, indiferent de siluetă), poșetuțe purtate în mână la evenimente la care nu era cazul, culori greșit alese în momente oficiale majore.

La întâlnirea cu Împăratul Japoniei, Carmen Iohannis a purtat o rochie a cărei culoare simbolizează doliul (Sursa foto. Facebook)

Tot în luna martie, Prima doamnă a României a îmbrăcat o rochiță roz bombon la întâlnirea cu Împăratul Japoniei. Din nou, și-a însoțit soțul într-o vizită oficială. Opțiunea cromatică a fost, probabil, cea mai mare gafă a echipei de protocol de la Cotroceni. Probabil ținuta voia să facă o referire la frumoasele flori de cireș pentru care primăvara este atât de iubită în Țara Soarelui Răsare.

Însă cineva documentat ar fi știut că în cultura japoneză contemporană, rozul este o culoare masculină cu trimitere la doliu. Mai concret, această culoare reprezintă „tinerii războinici căzuți în luptă, deși erau în floare a vieții”. Carmen Ioahnnis și-a completat ținuta cu pantofi ocru și un cordon în talie, de culoare galbenă.

Fucsia pentru NATO, copy-paste pentru America

Ar mai fi de amintit vizita prezidențială a cuplului Macron în România. Stiliștii au fost de acord la unison că soția președintelui Iohannis a arătat mai ceva ca o „nășică”. La întrunirea NATO de la Madrid, Carmen Iohannis a purtat roz, dar fucsia, o culoare stridentă, menită să o pună în evidență în rândul oficialităților care, de obicei optează pentru culori închise, rochia din material simplu, fără imprimeu, având mâneci cu danteluțe.

Fucsia a fost culoarea pentru care a optat Carmen Iohannis la întâlnirea NATO de la Madrid, unde s-a întâlnit cu familia regală spaniolă (Sursa foto: România TV)

Tot anul trecut, la întâlnirea cu Jill Biden, Prima doamnă a Statelor Unite ale Americii, Carmen Iohannis a mai comis-o o dată: a purtat o rochie inspirată din cea a unei regine. Un fel de copy – paste nereușit. Inspirația, rochia roșie cu imprimeu albastru electric a fost purtată de Regina Matilde a Belgiei la expoziția de sculptură „Vormidable” pe 20 mai 2015 la Haga, Țările de Jos. A fost creată de casa de modă belgiana Natan și a primit aprecieri notabile în presa de modă din întreaga lume.

Rochia copy-paste purtată de Carmen Iohannis la întâlnirea cu Jill Biden, inspirată din cea a Reginei Belgiei

Stilista lui Carmen Iohannis i-a găsit un material care imita bine cromatica rochiei reginei și i-a croit și cusut ținuta. O idee ceva mai inspirată ar fi fost să preia modelul rochiei regale. Însă Carmen Iohannis, în materie de ținute publice optează invariabil pentru același tip de rochie: unele care urmează linia torsului, cu talia marcată și ușor evazate în jos, până la nivelul genunchilor.

La înmormântarea Reginei Elisabeta, Carmen Iohannis a îmbrăcat o rochie simplă, neagră și părul lăsat liber

Sunt cu adevărat rare momentele în care Prima doamnă a avut ținute corecte. Una din ele a fost rochia neagră îmbrăcată la funeraliile Reginei Elisabeta, când, cu adevărat, nimeni nu a avut comentarii.

Surse foto: Facebook, Instagram, România TV

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre