Simona Ionescu / Redactor Șef

Hrișca, alimentul minune pe care diabeticii obligatoriu trebuie să îl includă în meniu

Hrișca, alimentul minune pe care diabeticii obligatoriu trebuie să îl includă în meniu
În România nu consumăm hrișcă prea mult, această cereală intrând destul de târziu în bucătăria noastră. E foarte consumată peste graniță, în Republica moldova, de exemplu, iar de acolo am „importat-o” și noi.

Ceea ce trebuie să știți din start e că hrișca e alimentul minune pe care diabeticii obligatoriu trebuie să îl includă în meniu. Nu aduce numai beneficii reale pentru sănătate, ci este și energizantă și hrănitoare.

Hrișca este foarte intens folosită în țările nordice, în Rusia, Ukraina, Polonia unde joacă un rol important în bucătăria tradițională. În România găsim hrișcă la orice magazin naturist.

Cum se gătește hrișca

La o cană de hrișcă adăugați două căni de apa și puțină sare; lăsăm să fiarbă încet, cu capac, timp de 30-40 minute fără să amestecăm (căci se face terci) până absoarbe apa.
Hrișca nu conține gluten așa că este recomandată persoanelor care au intoleranță la gluten, sunt sensibile la grâu sau care doresc să evite glutenul, potrivit prodieta.ro.

Hrișca are un conținut bogat de antioxidanți puternici, vitaminele B1, B2, B3 și B6, precum și fier, zinc și potasiu.

Hrișca este foarte bogată în nutrienți și fibre

Hrișca este recomandată și în curele de slăbire sau dietă de menținere a greutății datorită faptul că scade lipidele din sânge și nivelul de glucoză. Un studiu efectuat în 2005 arată că oamenii se simt mai sătui atunci când consumă mâncăruri cu hrișcă decât cu grâu sau alte cereale. Făina de hrișcă poate fi folosită în combinație cu făina de grâu pentru orice produse de panificație. Va veți sătura apoi mai repede cu delicioasele preparate.

Consumul de hrișcă poate scădea nivelul colesterolului și poate impulsiona funcționarea eficientă a celulelor sistemului imunitar, arată studiile medicale. De asemenea, mâncărurile cu hrișcă sunt recomandate și diabeticilor pentru că această poate scădea nivelul de glucoză.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre