Simona Ionescu / Redactor Șef

Înălțarea Sfintei Cruci, 14 septembrie. Ce nu aveți voie să faceți în această zi

Înălțarea Sfintei Cruci, 14 septembrie. Ce nu aveți voie să faceți în această zi
An de an, pe data de 14 septembrie, întreaga creștinătate cinstește așa cum se cuvinte sărbătoarea Înălțării Sfintei Cruci. Ce datini se păstrează.

Din cele mai vechi timpuri, bătrânii slăveau Înălțarea Sfintei Cruci și aveau grijă de obiceiuri.

Înălțarea Sfintei Cruci, 14 septembrie. Ce nu aveți voie să faceți în această zi

Potrivit tradiției, sărbătoarea Înălțării Sfintei Cruci se mai numește și Ziua Crucii și este momentul în care vara pleacă și se instalează toamna. Bătrânii spun că începând de pe 14 septembrie insectele și reptilele se retrag în pământ. Din cele mai vechi timpuri, există o legendă potrivit căreia șerpii se strâng mai mulți la un loc și fac o piatră nestemată, care vindecă toate bolile.

Strugurii din ultima viță nu se consumă

Tradiția spune că în această zi preotul sfințește atât via cât și butoaiele cu vin, iar ultimii struguri nu se vor culege. Aceștia vor fi lăsați pentru ca păsările cerului să se ospăteze. Tot în această zi de mare sărbătoare, gospodinele duc la biserică mentă, măghiran, cimbru și busuioc, pentru a fi sfințite. Acestea sunt considerate adevărate plante magice, care au grijă de sănătatea oamenilor, dar și a animalelor.

Purtați în portofel monede sfințite pentru a avea spor la bani

Tot din vechime se sfințesc monede, care se vor păstrate în portofel, împreună cu o cruciuliță. Cine va face acest lucru, nu va mai avea probleme cu banii și va avea mult spor. În ziua Înălțării Sfintei Cruci nu e bine să se consume usturoi, pește, prune și nuci.

26408498 – bible and prayer beads

Cel mai bine, spun sfinții părinții este să se țină post negru pentru vindecare de boli și liniște sufletească. Astfel credincioșii își vor aminti de Patimile și moartea Mântuitorului. De asemenea, nimeni nu are voie să lucreze în această zi sfântă.

Ramurile de alun primesc puteri miraculoase

Nu în ultimul rând, tradiția spune că de 14 septembrie se bat nucii în gospodării și se adună ramuri de alun, care primesc puteri miraculoase. Busuiocul sfințit de Înălțarea Sfintei Cruci se crede că vindecă durerile puternice de cap și de dinți. În perioada epidemiilor, busuiocul se așează în vasele cu apă ale animalelor, pentru a le feri de boli.

Sursă foto: gds, avantaje

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre