Incredibila poveste a primei femei din istorie care a cucerit Vârful Omu. După numele ei a fost denumit vârful Ocolit din Munții Bucegi

Incredibila poveste a primei femei din istorie care a cucerit Vârful Omu. După numele ei a fost denumit vârful Ocolit din Munții Bucegi
A ajuns în România pentru prima dată la vârsta la cinci ani și de atunci s-a îndrăgostit de munții noștri. Iar acest lucru s-a văzut mai târziu.

Sunt puțini cei care au avut îndrăzneala să urce munții Bucegi, cei mai mulți renunțând din cauza condițiilor meteo. Cu atât mai mult să ajungă la Vârful Omu, al șaselea vârf ca înălțime din România.

Bucura Dumvravă, pe numele său adevărat Francisca Josepha Seculici a rămas în istorie fiind singura doamnă care a avut curajul să ajungă pe Vârful Omu. S-a născut în Slovacia, în anul 1868, iar numele său adevărat a fost Francisca Josepha Seculici. Pasionată de literatură, dar și proză, a făcut carieră în acest domeniu, însă cea mai mare pasiune a vieții au fost călătoriile pe munte.

A înființat prima asociație de turism din România

Și a reușit în anul 1901 performanța de a ajunge pe Vârful Omu, iar după pseudonimul ei a fost denumit și vârful Ocolit din Munții Bucegi: vârful Bucura Dumbravă. Ea a început să folosească acest pseudonim de la iezerul Bucura și dumbrava de la poalele Acele Morarului.

Sunt puțini cei care știu că aceeași doamnă temerară a fost și cea care a înființat prima asociație de turism din România.

Tatăl Bucurei, unul dintre oamenii de încredere ai regelui Carol I

Femeia a ajuns pentru prima dată în România la vârsta de cinci ei, tatăl ei fiind unul dintre oamenii de încredere ai regelui Carol I.

Înzestrată de Dumnezeu cu un mult talent, a început să vorbească din copilărie mai multe limbi străini, germană, franceză și engleză și obișnuia să ajute oamenii săraci, prin tot felul de acțiuni caritabile. Mai mult, pentru a păstra tradițiile și obiceiurile românești, a înființat Asociația Chindia, alături de Vintilă Brătianu.

Îi povestea reginei Elisabeta drumețiile sale montane

Fany, așa cum i spunea, a avut o relație extraordinară cu regina Elisabeta a României. Totul a început când fata avea doar 14 ani și i-a citit câteva poezii Majestății Sale și ulterior avea obiceiul să-I povestească Alteței Regale drumețiile sale montane.

În anul 1920, ea a scris „Cartea munţilor”, o relatare a călătoriilor sale pe munții României. Printre cele mai de rezonanță lucrări ale sale s-a numărat trilogia “Spărgătorul de valuri”, “Haiducul”, care este o carte despre Iancu Jianu.

A trecut la cele veșnice la doar 57 de ani

Anul 1925 a fost unul greu pentru Bucura Dumbravă. A călătorit până în India, unde urma să participe la o conferință. Din nefericire, în drumul său lung a contactat o boală, în fața căreia organismul ei a cedat. A trecut la cele veșnice într-un spital din Egipt, la doar 57 de ani.

Recomandarile noastre