Împodobirea pomului de Crăciun a devenit cel mai emoţionant ritual al Sărbătorilor de iarnă. Toată familia se strânge în jurul bradului şi aproape fiecare dintre noi are cu siguranţă un glob preferat.

Primul brad din România a fost împodobit la curtea Regelui Carol I

Acum 154 de ani a fost împodobit primul brad de Crăciun în România. Sosirea dinastiei Hohenzoller în Țările Române a dus la introducerea de noi tradiții, inclusiv de Crăciun. Potrivit istoricilor, primul brad împodobit în România a fost chiar la curtea Regelui Carol I. Se întâmpla în anul 1866.

Boierimea din București nu a stat prea mult pe gânduri și a adoptat imediat obiceiul. Așa se face că, începând cu acel an, tradiția bradului de Crăciun s-a răspândit repede din casă în casă, pomul împodobit devenind una dintre cele mai importante tradiții ale sărbătorilor de iarnă, la fel ca în Occident.

Primul brad împodobit din lume, în anul 1510

De când a fost folosit pentru prima oară pentru a marca Sărbătorile de iarnă, în Letonia, în anul 1510, pomul împodobit a devenit unul dintre cele mai importante simboluri ale Crăciunului.

  • 11 ani mai târziu, în 1521, prințesa moștenitoare a Franței, Helene de Mecklenburg, a dus tradiția în Franța, după căsătoria cu ducele de Orleans. De aici, obiceiul se răspândește cu rapiditate în întreaga Europă.
  • Trec peste 80 de ani însă, pentru ca primul brad de Crăciun să își facă apariția într-o piață publică. Mai exact, în 1605, atunci când la Strasbourg un brad este împodobit cu mere roșii și dulciuri.
  • În 1611, la Breslau, Polonia, ducesa Dorothea Sybille von Schlesien împodobește primul brad așa cum îl cunoaștem noi astăzi.
  • În Statele Unite ale Americii, tradiţia ajunge la începutul anilor 1800, odată cu imigranţii germani stabiliţi în Pennsylvania, însă împodobirea bradului a fost legalizată pentru prima dată în 1836, în statul Alabama.
  • Brazii de Crăciun au devenit foarte populari mai ales după inventarea instalaţiei electrice. În 1895, preşedintele Statelor Unite ale Americii, Grover Cleveland, a decorat bradul de la Casa Albă cu becuri colorate, iar această idee s-a răspândit rapid în toată ţara.

Andra este îngrijorată. Focar de COVID printre interpreți de muzică populară

Distribuie știrea: Facebook | Twitter | WhatsApp