Simona Ionescu / Redactor Șef

A fost descoperit omul dragon. E vorba de o specie umană complet nouă, care a trăit în urmă cu 146.000 de ani

A fost descoperit omul dragon. E vorba de o specie umană complet nouă, care a trăit în urmă cu 146.000 de ani
Cercetătorii chinezi au dezvăluit un craniu antic care ar putea aparține unei specii umane complet noi. E vorba de omul dragon care a trăit în Asia de Est cu cel puțin 146.000 de ani urmă.

Oamenii de știință au afirmat că această specie umană, omul dragon, este cea mai apropiată rudă evolutivă a noastră dintre speciile cunoscute de oameni antici, cum ar fi Neanderthalienii și Homo erectus.

Craniul speciei umane supranumite omul dragon a fost găsit la Harbin, în nord-estul Chinei, în 1933, dar a intrat în atenția oamenilor de știință destul de recent. O analiză a craniului a fost publicată în revista The Innovation. Din echipa de cercetare a făcut parte unul dintre cei mai importanți experți britanici în evoluția umană, profesorul Chris Stringer de la Muzeul de Istorie Naturală din Londra.

Craniul omului dragon poate schimba evoluția speciei umane

„Reprezintă un neam mult timp separat care a evoluat în regiune timp de câteva sute de mii de ani”

„În ceea ce privește fosilele din ultimul milion de ani, aceasta este una dintre cele mai importante descoperite până acum. Ceea ce aveți aici este o ramură separată a umanității care nu este pe cale de a deveni Homo sapiens (specia noastră), ci reprezintă un neam mult timp separat care a evoluat în regiune timp de câteva sute de mii de ani și care, în cele din urmă, a dispărut”, a declarat cercetătorul pentru BBC.

Descoperirea are potențialul de a rescrie povestea evoluției umane

Cercetătorii spun că această descoperire are potențialul de a rescrie povestea evoluției umane. Analiza lor sugerează că acesta este mai strâns înrudit cu Homo sapiens decât cu neanderthalienii. Aceștia au atribuit specimenul unei noi specii: Homo longi, de la cuvântul chinezesc „long”, care înseamnă dragon.

„Am găsit neamul nostru înfrățit de mult pierdut. Am spus „Doamne!”. Nu mi-a venit să cred că era atât de bine conservat. Se pot vedea toate detaliile. Este o descoperire cu adevărat uimitoare”, a mărturisit și Xijun Ni, profesor la Academia Chineză de Științe și la Universitatea Hebei GEO din Shijiazhuang.

Una dintre cele mai complete fosile de cranii umane timpurii descoperite vreodată

Craniul este uriaș în comparație cu craniile medii aparținând altor specii umane. Creierul său avea dimensiuni comparabile cu cele ale celor din specia noastră. Omul-dragon avea orbite oculare mari, aproape pătrate, creste groase ale sprâncenelor, o gură largă și dinți supradimensionați.

Specialiștii spun că așa ar fi arătat omul dragon

Profesorul Qiang Ji, de la Universitatea Hebei GEO, spune că este una dintre cele mai complete fosile de cranii umane timpurii descoperite vreodată. „Are o combinație mozaicată de trăsături primitive și mai moderne, ceea ce îl diferențiază de toate celelalte specii umane”, a explicat cercetătorul.

Nu se cunosc lucruri despre modul în care a trăit

Oamenii de știință cred că omul dragon era puternic construit și robust. Însă se știu puține lucruri despre modul în care a trăit, deoarece craniul său a fost îndepărtat din situl în care a fost găsit. Acest lucru înseamnă că în prezent nu există niciun context arheologic, cum ar fi unelte de piatră sau alte elemente de cultură.

Craniul ar fi fost găsit în 1933 de un muncitor care ajuta la construirea unui pod pe râul Songhua, care traversează Harbin, în provincia Heilongjiang. În traducere înseamnă râul Dragonului Negru, de unde și numele noului om. Orașul se afla sub ocupație japoneză la acea vreme.

Suspectând valoarea sa culturală, muncitorul chinez l-a luat acasă, pentru a-l feri de ocupanți. L-a ascuns pe fundul fântânii familiei sale, unde a rămas timp de aproximativ 80 de ani. Înainte de a muri, bărbatul a povestit familiei sale despre craniu, astfel încât acesta a ajuns în cele din urmă în mâinile oamenilor de știință.

Sursă foto: BBC.com

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre