Simona Ionescu / Redactor Șef

Adevărul despre jurnalele lui Adolf Hitler. Descoperirea lor a pus la pământ presa din Germania

Adevărul despre jurnalele lui Adolf Hitler. Descoperirea lor a pus la pământ presa din Germania
La puțin timp după ce au fost publicate jurnalele secrete ale lui Hitler, s-a dovedit că acestea sunt false. A fost unul dintre cele mai mari scandaluri din istoria jurnalismului din Germania.

Să fi reușit Hitler să-și ascundă gândurile de toți cei care l-au slujit cu devotament? Puțin probabil, mai ales că niciodată apropiații săi nu au discutat despre vreun jurnal al Fuhrerului.

Istoricii susțin că lui Adolf Hitler nu i-a plăcut niciodată să scrie, iar când avea de transmis ceva apela la o secretară, căreia îi dicta corespondența. Au existat momente în care acesta a notat câteva rânduri, dar atunci se spune că a folosit creionul. În plus, în anul 1943, Fuhrerului au început să-i tremure foarte tare mâinile, încât este exclus ca cel care a vrut să devină stăpânul lumii să țină un jurnal.

Jurnalele false ale lui Hitler

„S-au descoperit jurnalele lui Hitler”

Povestea jurnalelor acestuia a început în anul 1983, pe 25 aprilie, când săptămânalul german Stern anunța cu surle și trâmbițe o știre bombă: „S-au descoperit jurnalele lui Hitler”. Era vorba de 28 de fascicule care urmau să fie publicate în decursul unui an și jumătate, care proveneau din 62 de carnete legate în imitație de piele neagră, achiziționate de revistă.

Se spunea că Hitler ar fi început să scrie în jurnal undeva pe la mijlocul anului 1932 și s-ar fi oprit cu două săptămâni înainte să se sinucidă la Berlin.

Ziare renumite din toată lumea s-au îngrămădit să plătească sume uriașe pentru a intra în posesia gândurilor lui Hitler, dar în final istoricii germani au acuzat revista Stern care le-a publicat pentru suma de 9,3 milioane de mărci gerrmane, că nu a vrut nimic altceva decât să-și crească vânzările.

Astfel, s-a dovedit că publicarea jurnalelor false a fost una dintre cele mai mari farse din lume. Acum, vechile pagini vor intra în posesia Arhivelor Naționale din Germania, a anunțat grupul media Bertelsmann, potrivit Reuters, după ce se va face un inventar.

Konrad Kujau, neamțul care a scris jurnalele false ale lui Hitler

„O încercare insolentă de a conferi crimelor brutale ale naţional-socialismului o faţetă umană”

„Jurnalele false ale lui Hitler se află pe mâinile bune ale Arhivelor Federale, ca mărturii speciale ale istoriei germane contemporane. Ele reprezintă o încercare insolentă de a conferi crimelor brutale ale naţional-socialismului o faţetă umană”, a declarat președintele arhivelor naționale, Michael Hollmann. După numeroase investigații, s-a dovedit că cel care a redactat jurnalele false a fost Konrad Kujau, un pictor și ilustrator german, al cărui scris de mâna semăna mult cu cel al lui Hitler.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre