Simona Ionescu / Redactor Șef

Arheologii au descoperit cel mai vechi calendar din lume. S-ar putea rescrie cronologia civilizației omenirii

Arheologii au descoperit cel mai vechi calendar din lume. S-ar putea rescrie cronologia civilizației omenirii
Arheologii au făcut o descoperire cu adevărat extraordinară, care ar putea rescrie întreaga civilizație. A fost găsit ceea ce se crede că ar putea fi cel mai vechi calendar din lume.

Gravat într-un pilon de piatră vechi de 12.000 de ani din misteriosul sit Göbekli Tepe din Turcia, arheologii spun că ar putea fi cel mai vechi calendar din lume, ce va rescrie cronologia civilizației noastre.

„Se pare că locuitorii din Göbekli Tepe erau buni observatori ai cerului”

Sistemul de cronometrare sugerează cu tărie că oamenii antici aveau modalități precise de a ține timpul cu 10.000 de ani înainte ca acesta să fie documentat în Grecia antică, în 150 î.Hr.

O altă descoperire interesantă pentru cercetători este faptul că sculpturile înfățișează o lovitură de cometă care a provocat o mini eră glaciară timp de 1.200 de ani, care a exterminat animalele mari și a galvanizat dezvoltarea agriculturii și a societăților complexe. A fost momentul definitoriu care a forțat oamenii antici să treacă de la stilul de viață al vânătorilor-culegători la așezări mai permanente.

„Este posibil ca încercările lor de a consemna ceea ce au văzut să fie primii pași către dezvoltarea scrierii milenii mai târziu”

„Se pare că locuitorii din Göbekli Tepe erau buni observatori ai cerului, ceea ce era de așteptat având în vedere că lumea lor fusese devastată de o cometă. Acest eveniment ar fi putut declanșa civilizația prin inițierea unei noi religii și prin motivarea dezvoltării agriculturii pentru a face față climatului rece.

Este posibil ca încercările lor de a consemna ceea ce au văzut să fie primii pași către dezvoltarea scrierii milenii mai târziu”, a declarat dr. Martin Sweatman, de la Facultatea de Inginerie a Universității din Edinburgh, care a condus cercetarea.

Stâlpul prezenta un simbol „V” pentru a reprezenta o singură zi, pe care echipa a găsit 365 de zile gravate

Situl Gobekli Tepe este cea mai veche structură construită de om descoperită vreodată. Acesta a fost ridicat între 9.600 și 8.200 î.Hr., precedând Stonehenge cu peste 6.000 de ani. Situl prezintă mai mulți piloni de piatră și, în urma unei analize recente, cercetătorii de la Universitatea Edinburgh din Scoția au ajuns la concluzia că una dintre structuri a fost sculptată pentru a fi un calendar.

Stâlpul prezenta un simbol „V” pentru a reprezenta o singură zi, pe care echipa a găsit 365 de zile gravate. Structura includea, de asemenea, 12 luni cu 11 zile suplimentare.

Scorpionul este reprezentativ pentru constelația greacă Scorpion

A fost descoperit cel mai vechi calendar din lume. Sursă foto: Daily mail

Stâlpul era împărțit în două secțiuni, cu rânduri de simboluri „V” în partea de sus și simboluri mai mici în formă de cutie în partea principală de jos, care arată o pasăre ținând un simbol circular în formă de disc deasupra unui scorpion.

Potrivit studiului, publicat în Time and Mind, pilonul prezintă un disc care reprezintă soarele, iar scorpionul este reprezentativ pentru constelația greacă Scorpion. Echipa a identificat, de asemenea, o pasăre înaltă care se apleacă spre un șarpe care se zvârcolește, ceea ce ar putea reprezenta constelația de toamnă Ophiuchus.

Descoperirea a sugerat că oamenii înregistrau datele folosind precesia (n.n. este mișcarea axei de rotație a unui corp rigid prin care se produce deplasarea liniei nodurilor), oscilația axei Pământului care afectează mișcarea constelațiilor pe cer.

Artefact de tip disc ceresc din mileniul al doilea î.Hr. din Germania, care prezintă soarele, luna și Pleiadele

Cercetătorii au comparat sculpturile pilonului cu simbolurile găsite pe alte artefacte antice pentru a confirma că cea mai nouă descoperire reprezintă într-adevăr un calendar solar și lovitura crucială a cometei.

Printre acestea se numără un artefact de tip disc ceresc din mileniul al doilea î.Hr. din Germania, care prezintă soarele, luna și Pleiadele – un roi de stele din constelația Taurus – despre care se crede că măsura solstițiul de vară și ce de iarnă.

Cu toate acestea, elementul final din partea de jos a discului este cel care afișa o formă lungă, curbată, cu linii paralele, care ar fi putut reprezenta o cometă, potrivit studiului.

Se crede că eliminarea animalelor a declanșat schimbări în agricultură care au creat societăți mai complexe care au dat naștere începuturilor civilizației moderne

Cercetătorii au raportat că cele mai noi sculpturi arătau simboluri similare fragmentelor de cometă care proveneau din constelațiile Vărsător și Pești. Fragmentele de cometă s-au prăbușit pe Pământ în urmă cu aproape 13.000 de ani – aproximativ 10.850 î.Hr. – și au eliminat mai multe specii de animale mari, marcând cea mai mare lovitură de cometă de la evenimentul care a ucis dinozaurii în urmă cu 66 milioane de ani.

Se crede că eliminarea animalelor a declanșat schimbări în agricultură care au creat societăți mai complexe care au dat naștere începuturilor civilizației moderne din „semiluna fertilă”, formată din țările cunoscute astăzi sub numele de Egipt, Irak și Liban.

Echipa a descoperit, de asemenea, un al doilea pilon care înfățișează curentul de meteoriți Taurid, care a durat 27 de zile și despre care se crede că a fost sursa fragmentelor de cometă.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre