Crimele s-au întins pe o durată de 18 luni, începând din 2015, dată la care Lucy Letby s-a angajat la spital. În timp ce este judecată pentru faptele ei, mărturia scrisă a celei mai mari criminale în serie, care ucidea doar bebeluși, i-a lăsat pe anchetatori perplecși.
Lucy Letby a studiat pentru diploma de asistentă medicală la Universitatea din Chester și s-a calificat cu câțiva ani înainte de sinistrele evenimente. Ea a lucrat în toată perioada în cauză la unitatea neonatală și locuia în Chester la acea vreme. Letby a fost arestată şi acuzată în noiembrie 2020 în cadrul unei anchete cu privire la decesele sugarilor, după ce fusese deja audiată de două ori în 2018 şi 2019, fără nicio măsură coercitivă, la momentul respectiv.
Omora bebelușii în chinuri groaznice
Concluzia polițiștilor care au anchetat cazul a fost că în perioada dintre mijlocul anului 2015 și mijlocul anului 2016, cineva a otrăvit doi copii, în mod deliberat, cu insulină. Ambii copii erau băieți și amândoi s-au născut gemeni – dar nu erau frați – și au fost otrăviți la câteva zile după ce s-au născut. Asistenta i-a atacat și pe frații gemenilor, doar unul din ei supraviețuind.
Celălalt a murit după ce asistenta i-a injectat aer în sânge. Ororile nu se opresc aici. Oamenii legii au constatat că asistenta criminală Lucy Letby a încercat să ucidă același bebeluș de trei ori. „Un copil pe care l-a omorât în final, nu a reușit să-l ucidă de prima dată când a încercat, iar într-un alt caz a încercat chiar și de trei ori”, a mai dezvăluit procurorul de caz pentru sursa citată.
Unde a fost găsită mărturia scrisă a celei mai mari criminale în serie de bebeluși
Mărturia scrisă de mână a lui Lucy Letby lasă experții nedumeriți în privința motivului pentru care a devenit cea mai prolifică criminală în serie de copii din istoria modernă a Marii Britanii. Poliția nu a găsit nimic în trecutul sau în educația ei, nici în vreun eveniment care ar fi putut declanșa seria de crime care a început în iunie 2015.
Dovezile că s-a bucurat de dramatismul urgențelor când bebelușii se prăbușeau și se grăbea să le spună colegilor ei prin mesaje când s-a întâmplat ceva neobișnuit și tragic în tura ei, au arătat că se bucura de atenție, au spus polițiștii. Letby a fost evaluată psihologic și a fost considerată aptă pentru a fi judecată. Pe de altă parte, dorința de a fi în centrul unei crize ar putea fi un simptom al tulburării mintale sindromul Munchausen, a declarat un important criminolog pentru Daily Mail.
În absența unui motiv clar, detectivul superintendent Paul Hughes, care a condus investigația pentru poliția din Cheshire, a declarat că el crede că biletul de „confesiune” al lui Letby oferă singura explicație pentru motivul pentru care a devenit cea mai prolifică ucigașă de copii din Marea Britanie din epoca modernă.
Ucigașa a scris un bilet: „I-am ucis intenționat pentru că…”
„Este clar că îi place atenția, cred că îi place și atenția unui proces, a declarat DS Hughes. Dar dacă căutăm să aflăm de ce a făcut acest lucru, atunci, ca să reutilizăm propriile ei cuvinte, „ea este rea și a făcut asta”. Fără ca ea să ne spună de ce, dacă noi căutăm de ce, atunci ea a scris asta în acel bilet”. Post-it-ul verde a fost descoperit în jurnalul ei atunci când poliția i-a percheziționat casa după ce a fost arestată în iulie 2018. Avea următorul titlu: „NOT GOOD ENOUGH!” (n.r. trad. – Nu (sunt) suficient de bună).
Pe lângă faptul că a scris cu majuscule: „EU SUNT REA, EU AM FĂCUT ASTA”, Letby a mai mâzgălit: „Nu există cuvinte. Sunt o persoană îngrozitoare – plătesc în fiecare zi pentru asta. Nu pot să respir. Nu mă pot concentra. Omoară-mă chiar acum. Frică/panică copleșitoare. Nu voi avea niciodată copii sau nu mă voi căsători. Nu voi ști niciodată cum e să ai o familie. NU MAI AM NICIO SPERANȚĂ. Nu am făcut nimic rău. Ancheta poliției uită de calomnie. Discriminare. Victimizare.
Totul devine prea mult, totul îmi acaparează viața. Mă urăsc atât de mult pentru ceea ce s-a întâmplat… Mă simt foarte singură și speriată. Ce îmi rezervă viitorul. Cum pot să trec peste asta. Cum vor mai fi lucrurile ca înainte. URĂSC. PANICĂ. FRICA. PIERDERE. Nu merit să trăiesc. EU AM FĂCUT ASTA. DE CE EU. I-am ucis intenționat pentru că nu sunt suficient de bună pentru ei și sunt o persoană oribilă și rea. Nu-i merit pe mama și pe tata. Lumea e mai bună fără mine”, citează Daily Mail.
Ce spune detectivul superintendent Paul Hughes, coordonatorul anchetei
Hughes a declarat că, în opinia sa, Letby a lăsat în mod deliberat biletul pentru ca poliția să îl găsească. El a spus că, până în mai 2017, ea știa că poliția investighează morțile bebelușilor, dar nu a distrus biletul și nici nu a scăpat de alte documente incriminatoare, printre care și documente medicale, care au fost găsite ascunse sub patul ei.
View this post on Instagram
„După părerea mea, ea a scris biletul și l-a lăsat pentru ca noi să îl găsim, a mai declarat Hughes. Ea știa că poliția investighează, știa că a fost mutată și, prin urmare, nu era un suspect penal, ci un suspect al comunității. Ea știa și că colegii ei au vorbit cu poliția. A apărut în ziare în mai 2017 că poliția din Cheshire investiga circumstanțele din jurul mortalității neonatale. Ea știa că la un moment dat vom vorbi cu ea, așa că, fie din nepăsare, fie intenționat, a scris biletul pentru a fi găsit.
Este inteligentă și articulată, a avut rezultate bune la notele ei (ca asistentă medicală), era bună în ceea ce făcea atunci când voia să o facă corect. Puteai vedea asta în modul în care își scria fișele de spital. Mai mult decât atât, puteai să îți dai seama din modul în care îi înșela intenționat pe doctori în notele de spital cât de inteligentă era.
Să fii capabil să induci în eroare medicii să creadă că un copil se îndreaptă spre un colaps, să induci în eroare în mod intenționat medici și colegi inteligenți. A vrut ea să fie găsit [biletul]? A vrut doar să îl scrie sau a vrut doar să spună lumii că a fost rea și a făcut asta? A vrut notorietatea pe care o are? Fără să ne spună de ce, atunci motivul era chiar în fața noastră, pentru ca noi să îl găsim”.
„Odată ce a decis să atace o victimă, ea s-a întors la aceeași victimă”
Pe de altă parte, criminologul David Wilson a declarat că dorința lui Letby de a se afla în centrul unei crize a fost un indiciu al tulburării mentale sindromul Munchausen. „Ea creează o criză în jurul ei, ceea ce este o formă de Munchausen”, a spus el. Ofițerul a fost de acord că ea era un „monstru” care nu numai că și-a ucis victimele vulnerabile, dar le-a și făcut să sufere.
Nu este clar de ce anume Letby a vizat anumiți copii, în afară de faptul că a avut „ocazia”, poate pentru că era singură cu ei în calitate de asistentă medicală alocată, sau pentru că părinții lor au plecat temporar pentru a dormi sau a mânca ceva. Dar odată ce și-a „ales” o victimă, a existat o determinare de a face rău și de a ucide. Aceiași copii au fost atacați în mod repetat. Unii au murit, alții au fost salvați doar atunci când au fost mutați la un alt spital, mai arată sursa citată.
„Odată ce a decis să atace o victimă, ea s-a întors la aceeași victimă, a spus coordonatorul anchetei penale. Așa că, atunci când a ales, avea determinarea de a încerca cu adevărat să le ucidă până când fie reușește, fie se schimbă circumstanțele care o opresc. Ea controlează. Odată ce a decis să o facă, dacă rezultatul nu este cel pe care și l-a dorit, se duce din nou și din nou și din nou și din nou să încerce să o facă, ceea ce ne aduce înapoi la faptul că ea controlează și manipulează”.
Lucy Letby era în aparență o tânără banală
Psihologii se vor întreba timp de decenii ce forțe au împins-o pe Lucy Letby să ucidă și să mutileze pe furiș o serie de bebeluși nou născuți și lipsiți de apărare într-o unitate neonatală.
La suprafață părea complet inofensivă – o femeie simplă, singură, care ieșea la sesiuni de salsa cu prietenii ei și se întorcea într-o casă de tip semiurban unde ținea pe pat jucării de pluș în stil Disney și dormea sub o plapumă cu motivul la fel de copilăresc „Sweet Dreams”. Dar se pare că în fiecare zi în care a plecat la serviciu ca asistentă la spitalul Countess of Chester a făcut-o cu dorința de a provoca dureri inimaginabile chiar copiilor de care trebuia să aibă grijă.
Mai mult, a comis crimele „la vedere” și totuși s-a simțit protejată de orice demascare, deoarece nici prietenii alături de care a lucrat, nici părinții victimelor sale nu puteau nici măcar să se gândească la ideea că o asistentă neonatală ar putea fi un criminal în serie. În timp ce medicii și asistentele din jurul ei făceau tot posibilul să salveze bebeluși, ea încerca să profite de fiecare ocazie pe care o avea pentru a le face rău.
A devenit o criminală atât de exersată încât își crea în mod obișnuit alibiuri prin crearea de documente false, prin folosirea mesajelor de pe WhatsApp și Facebook pentru a pune la cale o poveste falsă, astfel încât atunci când un bebeluș se prăbușea să poată indica un motiv explicabil.
Sursa foto: Daily Mail, Instagram
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook