Simona Ionescu / Redactor Șef

Bambina, cea mai cunoscută florăreasă din România. Era preferata Elenei Ceaușescu și a olandezilor

Bambina, cea mai cunoscută florăreasă din România. Era preferata Elenei Ceaușescu și a olandezilor
Există oameni ale căror vieți se pierd la un moment dat în negura timpului. Și cu toate că tehnicile moderne reușesc să captureze o parte din ceea ce au realizat, restul dispare ușor ușor, până se transformă în legendă. Unul dintre acești oameni este Bambina, cea mai cunoscută florăreasă din România și în același timp, o enigmatică figură a unui București care azi nu mai există.

Bambina, pe numele ei real Lina Georgescu, s-a născut în 1952 într-un cartier din București, într-o familie de „florari boldeni”, așa cum spunea chiar ea. Conform Asociației Florarilor, florarii boldeni se consideră un neam aparte de rromi care se ocupă de mult timp cu comerțul de flori, ocupație tradițională și mai ales stradală.

Odată cu nașterea Bambinei, apare și Piața de Flori „George Coșbuc”, așa cum a rămas cunoscută și în zilele noastre. Puțini știau la acea vreme că Bambina avea să ajungă cea mai cunoscută florăreasă din țară. Viața acesteia este puțin cunoscută și a fost documentată doar din spusele celor ce au cunoscut-o. 

La 8 ani, fugea de acasă pentru a vinde flori 

Lina Georgescu a iubit florile de mică. La 8-9 ani, fugea de acasă să vândă flori, povestea unul dintre băieții ei în urmă cu mai mulți ani. Când a împlinit 15 ani, Bambina, care în italiană înseamnă „fetiță”, a închiriat o mașină și a mers în străinătate pentru a cumpăra flori și a le aduce în țară.

Pe când avea doar 8-9 ani, Bambina fugea de acasă pentru a vinde flori
Sursa: Captură YouTube

La acea vreme, era foarte greu ca cineva să fie lăsat să treacă granițele României socialiste. Ceaușescu abia venise la putere, dar Bambina nu s-a lăsat. Legenda spune că însăși Elena Ceaușescu o simpatiza, căci florăreasa îi trimitea mereu buchete de ziua ei. 

Elena Ceaușescu îi dădea voie să iasă din țară 

Pentru că Ceaușeasca era încântată să primească flori, se spune că o lăsa pe Bambina să meargă tocmai în Olanda pentru a cumpăra marfă. După 1989, Bambina a revoluționat comerțul cu flori din România.  A fost o femeie puternică, ce deținea la un moment dat monopolul pe piața de flori, adică aproximativ 90% din piața de flori a Capitalei. 

Se spune că Elena Ceaușescu o simpatiza pe Bambina, căci primea flori de la ea

Fetița care fugea de acasă pentru a vinde flori a devenit, odată cu trecerea anilor, femeia de afaceri care a construit un imperiu. Bambina este cea care a ținut unită comunitatea florarilor, salvând-o de la faliment în anii duri ai începutului de capitalism sălbatic. În 1994, a devenit importator pe bursa de flori din Olanda și a deschis și la noi comerțul internațional de flori.

Bambina a fost cea care a inițiat comerțul cu flori cu Olanda 

Ea a fost inițiatoarea comerțului cu flori cu Olanda, iar asta se întâmpla în 1994.

„Este prima femeie din țară care în 1994 lucra deja cu Olanda, iar atunci olandezul a venit la ambasada română și a spus că Bambina și copiii ei sunt invitații lui. Am primit viza, un lucru greu de obținut în 1994. Atunci eram primii oameni din România care făceam afaceri cu flori olandeze. Mama vindea în toată România, dădea două tiruri de flori pe săptămână. Așa a mers până în 1997”, spunea, cu ani în urmă, fiul ei, Florin. 

Bambina, alături de două dintre nepoatele ei.
Foto: Captură YouTube

Bambina a iubit atât de mult florile, încât și-a trăit viața înconjurată de ele. Nu exista florar în Capitală care să nu o cunoască și să nu aibă o poveste cu ea. Când s-a îmbolnăvit, la bătrânețe, florăreasa nu a mai putut merge la taraba ei din piața George Coșbuc pentru a vinde flori, iar acest lucru a mâhnit-o adânc. 

Ultimele ei gânduri au fost tot despre flori 

Când a căzut la pat, Bambina a simțit că a pierdut ceva extrem de drag ei: bucuria de a sta printre flori. Prevăzătoare, florăreasa își luase loc de veci încă din anul 2004. Și-a dorit o criptă frumoasă, pe aleea principală, pentru care a plătit 70.000 de dolari. 

Bambina și soțul ei, care i-a dăruit cinci copii
Foto: Captură Youtube

Regina florilor din București s-a stins în octombrie 2014, iar la căpătâi au stat toți cei dragi ei. Ultimele ei cuvinte au fost despre florile pe care le-a iubit până în ultima clipă: „Înainte să moară a vrut să ne vadă pe toți cei cinci copii ai ei, să ne spună să fim mai credincioși și să-i ducem afacerea mai departe, că s-a chinuit tare mult. Ne-a pupat pe toți, pe frunte și a închis ochii”, a povestit Bogdan Georgescu, unul dintre copiii ei.

Sute de persoane și o tonă de flori au condus-o pe ultimul drum 

La înmormântarea Bambinei au participat sute de oameni, care au adus în total aproximativ o tonă de flori. Regina florilor iubea extrem de mult trandafirii, iar cele mai multe coroane erau făcute din aceste flori. Una dintre ele a atras atenția tuturor celor prezenți. 

Bambina și fiica ei, Monica
Foto: Captură YouTube

Cici, una dintre cele mai vechi florărese din Capitală, prietenă bună a Bambinei, a adus o coroană de peste doi metri înălțime. „Toate florile din lume pentru Regina Florilor”, stătea scris pe panglica funerară.

Adi Minune i-a dedicat o piesă 

Bambina iubea viața și petrecerile și avea foarte mulți prieteni, fiind apreciată oriunde mergea. Chiar Adi Minune i-a dedicat o piesă compusă special pentru ea, cu ani în urmă: „E una-n țigănie  și toți boldenii o știe / Băieții-i duce firma și o cheamă Bambina!”, suna manea închinată celebrei florărese. Cât a trăit, a fost respectată de toată lumea, inclusiv de marii domni, care cumpărau flori atât la soții, cât și la amante. 

Adi Minune i-a dedicat florăresei Bambina o piesă, cu mulți ani în urmă
Foto: Captură YouTube

Pe patul de moarte, cu toți copiii lângă ea, Bambina simțea deja că viața ei era pe sfârșite: „Am pierdut ce aveam mai drag”, a spus florăreasa, care simțea că deja a murit, căci nu era la taraba ei cu flori.

Regina Florilor a lăsat în urmă copii, nepoți, precum și o întreagă industrie a florilor, pe care a modelat-o așa cum a știut ea mai bine. 

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre