Luna plină din luna mai, un fenomen extraordinar, este cunoscută sub numele de luna florilor, o referire la apariția sa la sfârșitul primăverii, când multe plante cu flori încep să înflorească din nou după somnul de iarnă. Potrivit NASA, punctul maxim va fi joi, la ora 9.53, ora Europei Centrale.
Luna plină se va apropia atât de mult de steaua strălucitoare Antares joi seară
Totuși, cel mai bun moment pentru a vedea luna este noaptea de joi, deoarece în unele regiuni va fi sub orizont în timpul apogeului său, potrivit Farmer’s Almanac. Luna florilor va începe să răsară după apusul soarelui miercuri, ajungând în punctul cel mai înalt după miezul nopții, potrivit EarthSky. În unele părți ale lumii, inclusiv în zona Washington, DC, luna plină se va apropia atât de mult de steaua strălucitoare Antares joi seară, încât steaua va părea că dispare în spatele lunii, potrivit NASA.
De unde provine numele de Luna florilor
Se crede că numele de lună cu flori provine de la poporul Algonquin, care trăiește în Canada și în unele părți din nord-estul Statelor Unite, potrivit Farmer’s Almanac. Dar grupurile antice au inventat mai multe nume creative pentru luna plină din luna mai, care marchează sosirea vremii mai calde și a unei vieți noi.
Potrivit NASA, vechiul său nume englezesc este „milk moon”. Călugărul din secolul al VIII-lea, Sfântul Beda Venerabilul, s-a referit la luna mai ca fiind „luna celor trei mulsuri”. În epoca medievală, oamenii credeau că vacile puteau fi mulse de cel puțin trei ori pe zi la sfârșitul primăverii.
Alte denumiri pentru luna plină din luna mai includ „luna broaștei”, de la poporul Cree din Câmpia de Nord a Canadei. Probabil o aluzie la broasca de primăvară și la „cântecul” ei, asemănător cu cel al păsărilor, care este un vestitor al vremii calde. Popoarele Dakota și Lakota din Marile Câmpii ale SUA au numit, de asemenea, spectacolul ceresc „luna de plantare” pentru a marca o recoltă sănătoasă.
„Ucigașii lunii florilor”
Luna florilor a jucat un rol minor într-o perioadă deosebit de întunecată a istoriei SUA. Recenta dramă istorică a lui Martin Scorsese, nominalizată la Oscar, „Ucigașii lunii florilor”, explorează o serie de crime comise asupra populației Osage din Oklahoma. Crimele au început în mai 1921, luna florilor.
Dintre cele 12 luni pline din acest an, evenimentele lunare din septembrie și octombrie vor fi considerate superluni, potrivit EarthSky. Unii astronomi spun că fenomenul se produce atunci când Luna se află la 90% din perigeu, cea mai apropiată apropiere de Pământ pe orbită.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook