Simona Ionescu / Redactor Șef

Ce nu e scris în manualele de istorie: Vlad Țepeș a iubit toată viața lui o singură femeie

Ce nu e scris în manualele de istorie: Vlad Țepeș a iubit toată viața lui o singură femeie
Vlad Țepeș, cunoscut și sub numele de Vlad Drăculea sau Vlad al III-lea, este una dintre cele mai controversate și fascinante figuri din istoria României. Renumit pentru cruzimea sa devenită legendară, Vlad Țepeș a fost o personalitate complexă cu o viață personală mai puțin cunoscută. O poveste de dragoste demnă de un scenariu de film de Hollywood i-a marcat viața, iar informațiile s-au aflat abia târziu, după decenii de cercetare.

În manualele de istorie nu se vorbește marea dragoste a celui care a inspirat povestea contelui Dracula. Nici măcar nu se oferă detalii precise despre celelalte soții oficiale. Un istoric care i-a dedicat aproape patru decenii de cercetare a descoperit că, toată viața sa de adult, Vlad Țepeș a iubit o singură femeie.

Nu o putea lua în căsătorie, alte alianțe fiind esențiale pentru Țara Românească. Prin urmare, pentru că și ea se îndrăgostise de el, și-a făcut-o amantă, iar ea a acceptat cu trup și suflet, fiindu-i fidelă până în ultima zi a vieții sale și dăruindu-i copii.

Una din soții s-ar fi sinucis din cauza amantei

Născut în 1431 în Sighișoara, Vlad Țepeș a fost fiul lui Vlad Dracul, un nobil valah din Ordinul Dragonului. De-a lungul vieții sale, Vlad a luptat neîncetat pentru a-și menține tronul și pentru a apăra Țara Românească de invadatorii otomani și de rivalii interni. A domnit în anii 1448, 1456 – 1462 și 1476. Metodele sale de pedeapsă, în special tragerea în țeapă, i-au adus o reputație de conducător neînduplecat și sângeros, dar și un renume de protector al poporului său împotriva nedreptăților.

Anul trecut, singura gravură a portretului lui Vlad Ţepeş cunoscută pe teritoriul României a fost scoasă la licitaţie (Artmark)

Informațiile istorice despre căsătoriile lui Vlad Țepeș sunt mai degrabă incerte. Este menționată ca o primă nevastă, Anastasia Holszanska, nepoata Reginei Poloniei, care s-ar fi sinucis din disperare și gelozie, știind că soțul ei nu are ochi și inimă decât pentru amanta sa. Se spune că ea s-a aruncat dintr-un turn al cetăţii Poenari de la Arefu, în apele învolburate ale Argeşului.

Oficial, prințesa Ilona Szilágyi de Horogszeg, nepoata Regelui Ungariei, Matei Corvin, este menționată ca soție a lui Vlad Țepeș. Căsătoria lor este legată de eliberarea lui Țepeș din detenție și reinstalarea sa ca domnitor recunoscut de regele maghiar, în 1476, an în care a și fost asasinat.  El fusese arestat în 1462 sub acuzația de trădare și încarcerat la Visegrád, vreme de 12 ani, prizonier al regelui Matei Corvin. 

Context istoric

Înainte de a deveni conducătorul Țării Românești, Vlad Țepeș a fost numit guvernator militar al Brașovului, unde a reușit să adune o avere considerabilă prin negoțul de cai. Deși este cunoscut ca un domnitor foarte dur, aplicând pedepse cumplite, Vlad Țepeș a avut și o latură sensibilă, care nu este evidențiată în cărțile de istorie.

Cronica transilvană din secolul al XVIII-lea dezvăluie detalii rare despre viața lui Țepeș în timpul șederii sale în Brașov, între 1451 și 1456. Printre aceste informații unice, se menționează și o tânără frumoasă de origine sasă, pe care Vlad Țepeș a iubit-o foarte mult.

Vlad Țepeș a iubit toată viața lui o singură femeie

Deși a trebuit să se căsătorească pentru a stabili alianțe și protecție Țării Românești, Vlad Țepeș a iubit toată viața lui de adult o singură femeie, pe Katharina Siegel fiica unui țesător sas din Brașov (Corona). Se spune despre aceasta că era foarte frumoasă și inteligentă. Cei doi s-ar fi întâlnit în timpul unei vizite a lui Vlad Țepeș în Brașov, undeva în jurul anului 1459. La momentul respectiv domnitorul Țării Românești avea 27 – 28 de ani, iar ea 17.

Săsoaica Katharina din Corona (Brașov) a fost marea dragoste a lui Vlad Țepeș (Antena 1)

Evident, în jurul unei astfel de povești, au apărut legende. Una din ele spune că domnitorul a fost cucerit pe loc de frumusețea tinerei săsoaice, după ce a văzut-o încercând să tragă o sanie încărcată cu provizii pentru soldați. În poveste, tânăra e descrisă ca fiind blondă, cu părul lung împletit în cozi, și cu ochi albaștri.

„Când a văzut-o sus, la bastion, Vlad Dracula, care tocmai se afla atunci acolo cu ofiţerii săi, a sărit s-o ajute. Spre uimirea tuturor. Deşi era speriată din cauza grozăviilor pe care le auzise despre celebrul principe, fata a fost impresionată de gestul său. Adevărul a fost că Vlad, la vederea frumoasei tinere cu ochii ei mari şi albaştri şi cozi aurii, foarte lungi şi bogate, a fost lovit de o dragoste atât de năpraznică încât nu a mai luat în considerare sfaturile apropiaților săi care îl avertizau despre implicațiile şi pericolele la care se expune prin această legătură. Se pare că, tot din acel moment, a uitat şi de toate celelalte aventuri pe care le întreținea în cetatea Coronei“, a povestit Bertha Diana Krausser, expert în istoria medievală, conform Adevarul.ro.

Date istorice descoperite după o cercetare de zeci de ani

Povestea amantei de lungă durată a lui Vlad Țepeș este detaliată în cartea scriitoarei Ileana Gafton Dragoş – „Amanta secretă a lui Dracula, Katharina din Corona” (2004). Autoarea a dezvăluit în urmă cu 20 de ani că povestea săsoaicei a fost descoperită de către istoricul Diana Bertha Krauser, expert în istoria medievală.  Aceasta a cercetat aproape 40 de ani subiectul.

„Eu doar am pus cap la cap informațiile primite de la dânsa, am cercetat atent povestea şi am dat-o publicității”, a explicat autoarea cărţii, într-un interviu.

Povestea iubitei lui Vlad Țepeș a fost dezvăluită de Ileana Gafton Dragoş în cartea „Amanta secretă a lui Dracula, Katharina din Corona” (2004)

Conform documentelor descoperite de istoricul Bertha Diana Krauser, Katharina s-a născut la 29 aprilie 1438. Tatăl ei, Thomas Siegel, era starostele breslei țesătorilor din Seilergrasse – Ulița Funarilor, astăzi Strada Castelului din Brașov. Mama ei, Susanna, născută Fronius, provenea dintr-o familie din clasa de mijloc a cetății.

În copilărie, Katharina a trecut printr-o tragedie când casa tatălui său a fost distrusă de un incendiu. Rămași fără resurse, părinții au trimis-o în 1450 la Mănăstirea Franciscană din Mahlersdorf. După cinci ani, observând că avea mulți pretendenți, părinții au decis să o scoată din mănăstire, în ideea unui aranjament avantajos. Avea 17 ani când s-a întors în casa familiei, situată, după incendiu, pe Ulița Albă (actuala Strada Poarta Schei) nr. 14.

Vlad Țepeș a iubit toată viața lui o singură femeie

Povestea de dragoste dintre Katharina și Vlad Țepeș nu a fost deloc simplă, însă a trecut proba timpului. Ei au menținut o legătură puternică și profundă și au avut împreună cinci copii. Deși Vlad a avut mai multe relații și soții de-a lungul vieții, legătura sa cu Katharina a fost singura specială și de durată. Practic el a iubit-o până și-a dat ultima suflare. Inclusiv în cei 12 ani în care a fost prizonier în Ungaria, Katharina i-a rămas loială, trimițându-i scrisori și susținându-l în momentele dificile.

Sursa foto: Antena 1, Instagram, Artmark.ro

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre