Simona Ionescu / Redactor Șef

Cea mai mare descoperire din ultimul secol: Singura reprezentare a războiului troian din Britania romană

Cea mai mare descoperire din ultimul secol: Singura reprezentare a războiului troian din Britania romană
Descoperirea mozaicului unei vile romane necunoscute până acum în zona rurală Rutland din Marea Britanie în anul 2020 este considerată unică de către arheologi. Este singura reprezentare a războiului troian din Britania romană și spune povestea într-un stil neobișnuit de „bandă desenată”.

Mozaicul spune o poveste sumbră despre răzbunare de la sfârșitul războiului troian, descris în celebra Iliadă a lui Homer. Arheologii susțin că este cea mai mare descoperire de mozaic roman din ultimul secol.

Mozaicul spune o poveste sumbră despre răzbunare de la sfârșitul războiului troian, descris în celebra Iliadă a lui Homer

Cea mai mare descoperire de mozaic roman din ultimul secol. Singura reprezentare a războiului troian din Britania romană
Cea mai mare descoperire de mozaic roman din ultimul secol

Echipa de arheologi a aflat că mozaicul formează podeaua unui triclinium, adică sala de mese, la capătul nordic a ceea ce pare a fi o clădire principală a vilei din secolul al III-lea sau al IV-lea d.Hr. În acest loc, rezidenții ar fi servit masa și cina oaspeților, oferind divertisment de lux în timp ce își arătau bogăția.

Și poate, în acest caz, înțelegerea literaturii grecești clasice. Mozaicul spune o poveste sumbră despre răzbunare de la sfârșitul războiului troian, descris în celebra Iliadă a lui Homer. Pe trei panouri, mozaicul descrie duelul dintre eroul grec Ahile și prințul Hector din Troia și deznodământul victoriei lui Ahile.

Încălzire în pardoseală în secolele III și IV

Arheologii susțin că este o descoperire incredibilă, singura reprezentare a războiului troian din Britania romană, care spune povestea într-un stil neobișnuit de „bandă desenată”. Cu toate acestea, valoarea acestei noi vile nu constă doar în mozaic, ci și în conservarea extraordinară.

Rezervor de apă care ar fi putut fi folosit pentru colectarea apei de ploaie

Una dintre clădirile auxiliare pare să fi fost inițial un hambar din lemn, care a fost transformat  undeva în secolul al III-lea sau al IV-lea d.Hr. Rămășițele mai multor pereți despărțitori și straturi succesive de podea sugerează că vila ar fi fost renovată în mod repetat.

Pe latura sudică, echipa a găsit, de asemenea, rămășițe ale unei săli de baie. O serie de trei camere caldă (caldarium), medie (trepidarium) și rece (frigidarium), includeau încălzire prin pardoseală și un rezervor de apă care ar fi putut fi folosit pentru colectarea apei de ploaie.

O altă descoperire cheie a fost că sala de mese a fost o adăugire ulterioară la clădire

Excavații suplimentare au avut loc și în jurul sălii de mese în care se afla mozaicul. Au fost găsite dovezi ale unui șanț de delimitare anterior, datat provizoriu în secolul al II-lea sau al III-lea d.Hr., construit în timpul unei iterații anterioare a vilei.

O altă descoperire cheie a fost că sala de mese a fost o adăugire ulterioară la clădire. După ce au fost examinați pereții, arheologii au vorbit despre o renovare majoră în secolul al III-lea sau al IV-lea pentru a încorpora mozaicul triclinium și al războiului troian. Pentru moment, nu este clar de ce au avut loc aceste lucrări majore și cum a ajuns în acel loc o instalație de lux.

Sursă foto: theconversation.com

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre
Stiri parteneri