Mesajul a fost citit ultima dată de un om acum 1.800 de ani, pe vremea când creștinismul era considerat un cult în plină dezvoltare. Acum, oamenii de știință au reușit să descifreze în sfârșit „inscripția de argint de la Frankfurt” – o gravură de 18 rânduri pe o foaie subțire de argint, protejată într-o amuletă.
Având o lungime de 3,5 cm, amuleta de argint veche de 1.800 de ani a fost descoperită alături de scheletul unui bărbat, într-un sit funerar de la marginea orașului Frankfurt, Germania. Cercetătorii au folosit scanări CT pentru a „derula digital” folia subțire ca o foaie și pentru a citi inscripția din interior pentru prima dată, din la secolul al III-lea d.Hr.
Cea mai veche dovadă a creștinismului de la nord de Alpi
În mod incredibil, textul reprezintă cea mai veche dovadă cunoscută a creștinismului la nord de Alpi, datând între anii 230 și 270 d.Hr., potrivit oamenilor de știință. La acea vreme, creștinismul se răspândea încă în Europa, pornind din Iudeea, regiunea sa de origine istorică, din Orientul Mijlociu.
Descris ca fiind „pur creștin”, textul în latină face referire la Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu, precum și la Sfântul Titus, un misionar creștin timpuriu și lider al bisericii. Descoperirile uluitoare au fost realizate de Centrul Leibniz pentru Arheologie (LEIZA) din Mainz și publicate de Primăria orașului Frankfurt.
Citirea inscripției, o provocare pentru oamenii de știință
„Provocarea în analiza inscripției a fost faptul că foaia de argint era rulată, iar după aproximativ 1.800 de ani, era, bineînțeles, și șifonată și presată”, a declarat Ivan Calandra, arheolog la LEIZA.
„Folosind scanări CT, am reușit să o scanăm la o rezoluție foarte mare și să creăm un model 3D”, a mai menționat acesta.
Amuleta de argint a fost descoperită în 2018 în nord-vestul Frankfurtului, în fostul oraș roman Nida, un precursor al Frankfurtului modern. Acesta a fost recuperată din mormântul unui bărbat care fusese îngropat, de asemenea, cu un vas pentru tămâie și o carafă din lut ars – probabil obiecte personale ale defunctului.
Amuleta oferea protecție pentru viața de apoi
Amuleta era poziționată sub bărbia bărbatului, iar experții cred că acesta o purtase cândva pe un șnur în jurul gâtului, pentru a-i oferi protecție în viața de apoi.
Ceea ce este esențial este faptul că mormântul bărbatului datează între anii 230 și 270 d.Hr. – o perioadă în care creștinismul era un cult în expansiune constantă, dar încă supus persecuțiilor.
La acea vreme, religiile predominante erau iudaismul și păgânismul – și era riscant să te dezvălui ca fiind creștin.
Textul a fost descifrat într-un final
Decodificarea celor 18 rânduri de text a fost condusă de profesorul Markus Scholz, arheolog de la Universitatea Goethe din Frankfurt. Folia de argint subțire ca o foaie este prea fragilă și casantă pentru a putea fi desfășurată, din cauza timpului îndelungat petrecut în sol.
Dacă s-ar încerca derularea ei, s-ar descompune, așa că echipa a utilizat o procedură de imagistică cu raze X, numită tomografie computerizată, la LEIZA. Ei au reconstituit virtual segmentele individuale ale scanării, piesă cu piesă, până când cuvintele au devenit vizibile – deși încă există lacune în text.
„Am apelat la experți în istoria teologiei, printre alții, și ne-am apropiat de text împreună, bucată cu bucată, reușind în cele din urmă să-l descifrăm”, a declarat profesorul Scholz.
Inscripția „pur creștină” este scrisă în limba latină
Pe lângă faptul că purtătorul amuletei era clar un creștin devotat, ceea ce este, de asemenea, neobișnuit este faptul că inscripția este scrisă în întregime în latină.
„Astfel de inscripții pe amulete erau de obicei scrise în greacă sau ebraică”, a adăugat profesorul Scholz.
De asemenea, până în secolul al V-lea, amuletele din metale prețioase de acest tip conțineau întotdeauna un amestec de credințe diferite, cum ar fi influențe iudaice sau păgâne. Dar experții descriu această amuletă drept „pur creștină” deoarece nu conține referințe păgâne, cum ar fi demoni, sau elemente ale iudaismului.
Singura dovadă a existenței în acea vreme a creștinismului la nord de Alpi
Nici Yahweh, Dumnezeul atotputernic al iudaismului, nici arhanghelii Rafael, Gabriel, Mihail sau Suriel nu sunt menționați, la fel cum nici vreunul dintre strămoșii lui Israel, precum Isaac sau Iacob, nu apare.
În cele din urmă, cea mai mare surpriză este locația și vechimea amuletei și a bărbatului, care evident considera credința sa creștină atât de importantă încât a luat-o cu el în mormânt.
O astfel de dovadă timpurie și autentică (între anii 230 și 270 d.Hr.) a creștinismului pur la nord de Alpi nu a existat niciodată până acum. Experții îl consideră „primul creștin la nord de Alpi”, deși existența acestui individ sugerează că ar putea exista și alte situri funerare creștine istorice în Europa care așteaptă să fie descoperite.
Se rescrie istoria creștinismului din Frankfurt
Primarul Frankfurtului, Mike Josef, a numit inscripția „o senzație științifică”.
„Ne va forța să rescriem istoria creștinismului din Frankfurt și mult dincolo de acest oraș cu aproximativ 50 până la 100 de ani”, a spus el.
„Prima descoperire creștină la nord de Alpi provine din orașul nostru – putem fi mândri de asta, mai ales acum, atât de aproape de Crăciun”, a continuat.
Ce spune inscripția de argint de la Frankfurt
Prezentăm mai jos, în integralitatea ei, inscripția din interiorul amuletei:
„(În numele?) Sfântului Tit.
Sfânt, sfânt, sfânt!
În numele lui Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu!
Domnul lumii
se împotrivește cu [puteri?]
tuturor atacurilor(?)/obstacolelor(?).
Dumnezeu(?) oferă
acces la bunăstare.
Fie ca acest mijloc de mântuire(?) să protejeze
pe omul care
se supune voinței
Domnului Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu,
căci înaintea lui Iisus Hristos
toate genunchiurile se pleacă: cele din ceruri, cele de pe pământ
și cele
de sub pământ, și orice limbă
mărturisește (pe Iisus Hristos)”
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook
- Plata facturilor de la 1 ianuarie 2025. Informații care îi vizează pe toți românii
- Ce tragedie. Frumoasa doctoriță a murit fulgerător. Toți pacienții o plâng
- 10 plante de leac şi ceaiuri care ajută la subţierea sângelui
- Cu cât vor creşte pensiile de la 1 ianuarie. Vocea autorităților
- Ungurii cumpără România bucată cu bucată. Ungaria dă marele tun în țara noastră
- Asia Express, Proba care a făcut pe Anca Țurcașiu să țipe de frică:„Să mor eu dacă pot să facă asta! Nu pot...
- Cea mai veche dovadă a creștinismului la nord de Alpi, descoperită într-un mormânt din Frankfurt
- Ultima apariție a Ronei Hartner. Își pregătise deja locul de veci
- Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
- Femeia Scorpion - caracteristici, compatibilitate și relații
- Vâsc - planta cu multiple beneficii