A fost nevoie de cinci ani pentru a realiza cea mai mare țesătură din pânză de păianjen din lume. Cu o lungime de 3,4 metri și o lățime de 1,2 metri, a fost estimată la peste 300.000 de lire sterline.
Cea mai mare țesătură din pânză de păianjen a fost estimată la 300.000 de franci elvețieni
O creație cu adevărat magnifică a fost expusă în anul 2009 la Muzeul American de Istorie Naturală din New York. E vorba de cea mai mare bucată de material textil din lume, țesută din mătase de păianjen. Proiectul a durat cinci ani și la obținerea acestuia au contribuit 1,2 milioane de insecte.
Ideea le-a aparținut britanicului Simon Peers și americanului Nicholas Godley, experți în domeniul textilelor. Țsesătura produsă de ei a devenit un superb șal de culoare aurie. O adevărată operă de artă, având o lungime de 3,4 metri și o lățime de 1,2 metri, estimată la peste 300.000 de lire sterline.
Modelul a fost extras dintr-un document francez din secolul al XIX-lea
Interesant este faptul că modelul pentru șal a fost extras de Peers dintr-un document francez datând din secolul al XIX-lea. În vechile pagini era totodată descris și modul în care preotul Paul Camboué, un misionar francez iezuit a extras și a făurit țesături din mătase produsă de o anume specie de păianjen. Acesta se pare că a fost prima persoană care a făcut o țesătură din mătase de păianjen.
Dimineață de dimineață, muncitorii din Madagascar ieșeau și prindeau păianjeni din specia Nephila inaurata (păianjenul țesător auriu). După ce insectele produceau fire de pânză cu lungimea cuprinsă între 30-50 de metri, erau eliberate.
Ulterior, firele erau duse în atelier și înfășurate sub formă de ghemuri. Mai departe, se lucra la o mașinărie pe care Peers a construit-o, o replică a celei folosite în urmă cu peste un secol.
Sursă foto: cunoatealumea.ro
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook