Simona Ionescu / Redactor Șef

Cearta medicilor pe diagnosticul lui Nicu Ceaușescu: avea sau nu ciroză fiul dictatorului?

Cearta medicilor pe diagnosticul lui Nicu Ceaușescu: avea sau nu ciroză fiul dictatorului?
Nicu Ceaușescu era pregătit de tatăl său să preia frâiele țării și ale partidului comunist. Totul s-a sfârșit în decembrie 1989. Nicu a mai trăit 6 ani. Moartea lui a avut misterele ei.

În zilele revoluției, Nicu a fost fost înjunghiat în studioul TVR. Nu se știe nici azi de către cine. La spital, medicii au constat că „Prințișorul”, așa cum îi spuneau românii, era bolnav de ciroză hepatica. L-au pus pe picioare medicii de la Spitalul Militar, apoi Nicu Ceaușescu a fost dus în închisoare.

Pe parcursul procesului a fost apărat de avocata Paula Iacob, care a devenit celebră după modul cum și-a susținut pledoariile.

Starea de sănătate a deținutului Nicu Ceaușescu s-a deteriorate în pușcărie, iar la un moment dat a trebuit să fie dus la un spital de specialitate. La Jilva, secția medical a penitenciarului era slab dotată la vremea aceea pentru a trata un pacient cu afecțiune hepatica gravă.

Au existat multe voci care considerau că fiul lui Ceaușescu nu este bolnav și că totul este un tertip de a scăpa de închisoare. Controverse au existat chiar și între medici cu privire la diagnostic.

Nicu Ceauşescu, internat în stare gravă la Spitalul Fundeni

Nicu Ceauşescu a fost internat pe 27 octombrie 1992 la secţia de gastroenterologie a Spitalului Fundeni, pentru analize, la cererea Procuraturii. Nicu Ceauşescu ajunsese la 40 de kilograme, iar procurorii voiau să vadă dacă mai putea suporta detenţia sau urma să-l lase în libertate.

Era obligatoriu și evaluarea unei comisii medico-legale, în cazul în care se solicita eliberarea din închisoare. Directorul Institului medico-legal, Vladimir Beliş, nu a avut încredere în corectitudinea anlizelor făcute la Fundeni, aşa că a cerut ca să fie făcute doar în prezenţa sa. Drept urmare, după 11 zile de la internare era efectuată numai analiza sângelui, iar profesorul Beliş, presat de procurori și de campania mediatică declanșată, insista pentru o puncţie. Credea că așa se vor spulbera orice dubii.

Doar că medicii de la Fundeni considerau că puncția hepatică era extrem de periculoasă în faza în care ajunsese Nicu. Paula Iacob, avocata “Prinţişorului”, cum i se spunea mezinului Ceauşeştilor, a acuzat că tergiversarea investigaţiilor îi pune în pericol viaţa clientului său.

Reporterii Evenimentul zilei, Adina Anghelescu şi Lucian Pal, au fost ziariștii care au obținut părerile ambelor tabere, intervievându-i pe principalii actori.

Controverse între medici privind efectuarea unei puncţii pentru a stabilii dacă pacientul chiar avea ciroză

Directorul IML, Valdimir Beliş: „Nu am niciun dubiu asupra analizelor care se fac! Informaţia pe care o deţineţi este falsă. Nu pun niciun dubiu asupra veridicităţii analizelor care se fac acum, pentru că orice medic care ar da alte rezultate decât cele reale intră sub incidenţa Codului penal. Nu ştiu să fiu aşteptat acolo pentru efectuarea analizelor şi am mari îndoieli asupra informaţiei dumneavoastră că nu i s-a făcut nicio analiză”.

Avocat Paula Iacob: „Dl. director Beliş contestă ceea ce s-a văzut în decembrie 1989! Dl. director Beliş de la IML a cerut în mod expres efectuarea unei puncţii pentru a se stabili exactitatea diagnosticului de ciroză hepatică. Se contestă ceea ce medicii de la Spitalul Militar au văzut cu ochii lor pe 23 decembrie 1989. Atunci, Nicu Ceauşescu a fost operat în urma loviturii cu cuţit primită în abdomen şi întreaga echipă a putut vedea că era un ficat cirotic. Pe de altă parte, medicii de la Fundeni sunt împotriva puncţiei, aceasta fiind extrem de periculoasă în faza actuală a bolii. Important pentru Nicu Ceauşescu este ca analizele să înceapă imediat şi numai conform investigaţiilor stabilite de specialiştii de la Fundeni”.

Dan Gherghiceanu, director adjunct al Spitalului Fundeni: „Dacă vor puncţie, să-l ia pe Nicu Ceauşescu de aici! Din discuţiile purtate cu medicii din secţia respectivă, am înţeles că totul decurge normal. Nu cred că un medic legist (Vladimir Beliş – n.n.)  poate să ştie mai bine decât dl. profesor Oproiu (şeful secţiei gastroenterologie – n.n.), care este somitate în materie, ce trebuie făcut. Bineînţeles, doctorul Beliş sau Procuratura au dreptul să ceară orice, însă noi nu suntem obligaţi să facem rău unui bolnav. Dacă ei cred că se va găsi un medic dispus să-i facă puncţie în momentul în care profesorul Oproiu a decis altfel, nu au decât să-l ducă pe Nicu Ceauşescu în altă parte. Aici, noi ne asumăm responsabilitatea numai atât timp cât specialiştii noştri sunt lăsaţi să-şi facă treaba aşa cum consideră ei că este mai bine”.

Nicu Ceauşescu a încetat din viaţă de ciroză în septembrie 1996, într-un spital din Viena. Cheltuielile cu spitalizarea, apoi de aducerea în țară a scriului cu trupul lui Nicu Ceaușescu au fost suportate de George Copos, un apropiat al ”Prințișorului”, care devenise un prosper om de afaceri.

Prințesa blestemată din pivnița Cetății din Ardud. Fascinanta poveste a unui loc bântuit

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre