Simona Ionescu / Redactor Șef

Cel mai mare vultur din lume a avut 15 kilograme. Tigrul zburător putea vâna oameni pe care îi ridica de la sol

Cel mai mare vultur din lume a avut 15 kilograme. Tigrul zburător putea vâna oameni pe care îi ridica de la sol
Cu o anvergură a aripilor cuprinsă între doi și trei metri și o greutate de până la 15 kilograme, vulturul lui Haast este cel mai mare care a existat vreodată în lume. Ridica oameni de la pământ fără nici o greutate. I se spunea și tigrul zburător.

Vulturul lui Haast este o specie dispărută de vultur care a trăit în Insula de Sud a Noii Zeelande, acum 1400 de ani. Predecesorul său, vulturul harpie ajungea la o greutate de nouă kilograme. A fost numit tigrul zburător.

Rămășițele sale au fost descoperite în anul 1871

Vulturul lui Haast a fost descris științific pentru prima dată de Julius von Haast în 1871, pe baza unor rămășițe descoperite de către taxidermistul Muzeului Canterbury, Frederick Richardson Fuller, într-o fostă mlaștină. Haast a numit vulturul Harpagornis moorei după George Henry Moore, proprietarul domeniului Glenmark Estate, unde au fost găsite oasele păsării. Creșterea greutății vulturului lui Haast ar reprezenta cea mai mare și mai rapidă creștere evolutivă a greutății medii a oricărei specii de vertebrate cunoscute.

A doborât cea mai grea pasăre care a existat vreodată, care putea cântări sute de kilograme

Un nou studiu a descoperit că vulturul lui Haast și-a folosit ghearele uriașe pentru a răsturna una dintre cele mai grele păsări care au trăit vreodată, moa, care putea cântări sute de kilograme și patru metri înălțime, înainte de a da lovitura de grație cu ciocul și de a o devora.

O nouă lucrare sugerează că provocările legate de abordarea prăzii de mari dimensiuni au dus la forma neobișnuită a corpului acvilei, care i-a nedumerit pe oamenii de știință timp de secole. Vulturul lui Haast nu seamănă cu nicio pasăre de pradă din zilele noastre. Cu o anvergură a aripilor de până la trei metri, a  fost o priveliște spectaculoasă în Noua Zeelandă timp de sute de mii de ani.

Înrudit cu cei mai mici vulturi din Australia

Cel mai mare vultur din lume

Inițial, dimensiunea sa enormă a fost explicată prin faptul că ar fi fost strâns înrudit cu vulturul cu coadă înclinată, cea mai mare pasăre de pradă care trăiește în prezent în Australia. Dar a fost „un adevărat șoc” pentru specialiști atunci când dovezile ADN au arătat că, în schimb, era strâns înrudită cu vulturul mic, unul dintre cei mai mici din Australia.

Tigrul zburător

„Vulturii mici care au fost expulzați în Noua Zeelandă ar fi găsit o nișă foarte puternică disponibilă, cu prada mare atât de abundentă. Dar pentru a le face față a trebuit să evolueze la o dimensiune mai mare în mai puțin de două milioane de ani. Este cea mai rapidă creștere a mărimii pe care o cunoaștem la un răpitor și practic la orice vertebrat.

Este corect să îl numim un tigru zburător, care ocupă nișa marilor prădători”, spun oamenii de știință. Acesta este un proces cunoscut sub numele de gigantism insular, în care speciile mai mici cresc în dimensiuni pentru a profita de noul lor mediu. În general, acest proces favorizează speciile mai mici, iar speciile mari prezintă o tendință inversă de miniaturizare pentru a supraviețui.

Sursă foto: www.nhm.ac.uk

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre