Cel mai vechi calculator din lume, care a apărut și în filmul Indiana Jones, ascunde o serie de mistere care au fost deslușite recent. În urmă cu peste 100 de ani, în 1901, o corabie naufragiată în largul coastei insulei grecești Antikythera dezvăluia un mecanism ciudat, vechi de 2 milenii.
La o analiză atentă a fascinantului obiect, cercetătorii au ajuns la concluzia în urmă cu mai mulți ani că acestea fusese creat între 150 și 100 î.Hr. iar gradul de sofisticare mecanică este comparabil cu cel al unui ceas elvețian din secolul al XIX-lea.
Misterul, rezolvat 100 de ani mai târziu
După mai bine de 100 de ani în care au încercat să descopere misterele pe care le ascundea obiectul, care a primit numele de Antikythera, cercetătorii au reușit în sfârșit să afle tot adevărul.
Conform oamenilor de știință, dispozitivul analog ar fi fost folosit de grecii antici pentru a prezice pozițiile astronomice și eclipsele.
„Inelul calendaristic”, așa cum a fost numită una dintre piese, avea câte o gaură pentru fiecare zi a anului și era folosit pentru a număra zilele anului. Mecanismul a fascinat atât de tare, încât a fost și subiect de inspirație pentru film, apărând în „Indiana Jones și cadranul destinului” din 2023.
Inelul era parțial distrus
Din cauză că inelul era parțial distrus, cercetătorii nu reușiseră să își dea seama de câte zile pe an ținea cont calendarul. Însă o echipă de la Universitate din Glasgow a reușit să deslușească, în sfârșit, misterul.
Numărul și poziția găurilor lipsă au fost deduse cu ajutorul unei tehnologii dezvoltate de Observatorul de unde gravitaționale cu interferometru cu laser pentru detectarea undelor gravitaționale. Acestea din urmă sunt fluctuații în spațiu-timp produse de ciocnirea unor obiecte cerești uriașe, precum găurile negre.
Câte zile avea calendarul grecilor
Într-un final, cercetătorii au ajuns la concluzia că inelul avea 354 sau 355 de găuri, ceea ce înseamnă că cel mai probabil monitoriza calendarul lunar cu 354 de zile folosit de grecii antici la acea vreme, în loc de calendarul solar cu 365 de zile folosit de egipteni.
„Precizia poziționării găurilor ar fi necesitat tehnici de măsurare foarte exacte și o mână incredibil de stabilă pentru a le perfora”, a spus Graham Woan, unul dintre autorii studiului.
Ideea a venit de la un YouTube-er
„Este o simetrie elegantă că am adaptat tehnici pe care le folosim să studiem universul azi pentru a înțelege mai multe despre un mecanism care i-a ajutat pe oameni să monitorizeze cerul cu aproape 2 milenii în urmă.”
Lui Woan, ideea de a studia mecanismul i-a venit de la youtuber-ul Chris Budiselic, care era fascinat de mai mult timp de calculatorul vechi de 2000 de ani.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook