Nu v-ați fi imaginat că poate fi real ceea ce trăiesc anumite comunități din Marea Britanie. Sunt, de-a lungul și de-a latul țării, comunități cu adevărat bizare, ciudate. Sau aparte. Există druizi care dansează goi prin pădure, nudiști care merg în „costumul Evei și al lui Adam” pe străzi, sau locuri unde alcoolul e interzis cu desăvârșire.
Satul antialcool
Bournville satul în care a apărut celebra ciocolată Cadbury (care poartă numele unei familii), furnizor al Casei Regale, este un loc în care alcoolul e interzis cu desăvârșire. Interdicția e valabilă de 120 de ani.
Situat la câțiva kilometri sud de Birmingham, localnicii din satul în care nu există birturi și nici magazine care să vândă alcool, au declarat pentru The Sun că zona e „minunată, sigură și pașnică”.
Totodată ei se declară bucuroși că nu au printre ei nici bețivi, nici oameni în stare de ebrietate. Mai mult, dacă cineva e surprins cu alcool asupra sa, acesta îi e imediat confiscat și vărsat în primul canal de scurgere.
Sat fără câini, dar nu la figurat
Știți expresia „sat fără câini”. În Marea Britanie există un oraș fără patrupede. Callington, un orășel din Cornish a declarat război câinilor interzicând accesul animalelor de companie în spațiul public. Dacă vă decideți să locuiți aici și aveți un câine, va trebuie să îl urcați în mașină și să călătoriți cam la o oră distanță de localitate ca să îl puteți scoate la plimbare. Câinii sunt interziși în parcurile din Callington de mai bine de un deceniu, ca urmare a preocupărilor legate de atacurile lor.
La Downham, în Lancashire au fost interzise antenele TV, liniile electrice și antenele parabolice. Motivul: pentru a proteja estetica locului. Satul – care a fost deținut de o familie nobiliară timp de 500 de ani – se angajează să rămână departe de viața modernă. Purtătorul de cuvânt al familiei Assheston a declarat pentru Manchester Evening News: „Downham poate părea conservat în timp, dar este o comunitate vibrantă și înfloritoare care susține o serie de afaceri.
Un exemplu este transformarea hambarului Brookside din sat în spații de birouri. În apropiere se găsește Bowland Bioenergy, o companie eco-friendly care furnizează produse durabile din combustibil lemnos pentru încălzirea biomasei. Proprietatea se luptă astăzi cu modul în care poate atinge o amprentă de carbon cât mai mică posibil, iar provocarea actuală este de a moderniza proprietăți foarte vechi și listate, evitând în același timp deteriorarea și modificările urâte”.
Comunitatea care arată și trăiește ca acum fix 100 de ani
Comunitatea din Bruderof din Sussex numără 300 de membri și cu toții s-au limitat la un mod de viață de modă veche, mai arată sursa citată. Astfel, femeile poartă fuste lungi până la gleznă și trebuie să li se acorde permisiunea de a „judeca”. Codul vestimentar strict – așa cum era în anii 1920 – are menirea de a le „proteja”, explică bărbații din comunitate. Cu astfel de reguli, devine de la sine înțeles că telefoanele mobile, jocurile video și computerele sunt interzise.
La fel și întâlnirile amoroase dintre adolescenți. Pentru a primi permisiunea de a se îndrăgosti, trebuie să aștepte să împlinească 20 de ani și să fie botezați. O femeie „rebelă” din comunitate a povestit pentru BBC cum a fost prinsă cu un iubit în anii 2000 și, drept pedeapsă, a fost supusă unei „umiliri publice”, „crimele” sale fiind citite în fața unei mulțimi formate din consătenii curioși de „divertisment” de calitate. În plus, toată lumea din comunitate primește un loc de muncă neplătit, localitatea și membrii ei autosusținându-se prin munca comună a tuturor.
Fiecare ușă trebuie să fie vopsită în verde
Marea Britanie nu duce lipsă de localități ciudate. Una interzice mâncarea la pachet și obligă locuitorii să aibă ușile vopsite în verde. Asta se întâmplă în Wentworth, în South Yorkshire. În sat lipsesc firmele luminoase, care sunt, de asemenea, interzise.
Există în localitate un magazin sătesc – unde se vând sandvișuri, gem, caș, lapte și produse esențiale – două pub-uri și un restaurant.
„Patria” scientologilor și a druizilor care dansează goi
East Grinstead este un oraș englezesc tipic. Are o cale ferată pe care circulă un tren tras cu o locomotivă cu aburi restaurată. Pe vremuri, locul era un bastion al anglicanismului, în ultimii ani a devenit un magnet pentru sectele ezoterice și grupurile marginale cvasireligioase.
Acestea variază de la scientologi și mormoni la organizații mai obscure, cum ar fi rozacrucienii, o mișcare spirituală și culturală ezoterică care datează din secolul al XVII-lea, și Opus Dei, facțiunea catolică misterioasă care a dat naștere unui călugăr albinos ucigaș fictiv în bestsellerul lui Dan Brown Codul lui Da Vinci, după cum arată Daily Mail.
Dar orașul a atras și alți ciudați de exemplu, druizii despre care se spune că dansează goi la miezul nopții în pădurea din apropiere. Păgânii cred că pământul pe care a fost construit East Grinstead ar ascunde o rețea de „linii ley” care emit valuri de energie spirituală.
Satul nudiștilor cumpărat pe 500 de lire streline
Dacă vă încumetați să vizitați satul Bricket Wood, Hertfordshire, trebuie să fiți destul de curajoși și să lăsați hainele deoparte. Practic, este o dezbatere intensă dacă rudele localnicilor trebuie să se conformeze practicii nudismului, atunci când vin în vizită. Localitatea, în care hainele sunt interzise, este cea mai mare colonie de nudiști din Marea Britanie. Aceasta are o vechime de 85 de ani, arată Daily Mail.
Compusă din 65 de case, comunitatea nudiștilor a fost fondat în 1929 de Charles Macaskie, care a cumpărat satul pentru 500 de lire sterline.
Unul din cei mai vechi localnici, Iseult Richardson a declarat pentru The Mirror: „Nu există nicio diferență. Cu toții trăim vieți normale, dar suntem destul de norocoși să locuim în acest loc extraordinar. Este ca o mică moșie. Avem tot felul de livrări. Lăptarul vine și livrează și obișnuiam să avem un băiat care aducea ziarele, deși asta s-a oprit acum. Poștașii și comercianții ne cunosc și ne iau așa cum ne găsesc. Nu par niciodată deranjați”.
În timp ce rezidenții preferă să trăiască dezbrăcați, ei poartă, totuși, îmbrăcăminte adecvată (ca să nu își rănească părțile sensibile) atunci când îndeplinesc sarcini precum grădinăritul. Însă, vizitele la propriul pub local, sesiunile de înot și orele de masă sunt toate efectuate nud. Inclusiv personalul acestor localuri practică nudismul.
La începutul acestui an, o femeie din colonie a vorbit despre modul în care viața din sat a vindecat-o de problemele legate de stima corporală scăzută cu care se confrunta înainte de a se alătura comunității de nudiști. Tina Yates era frustrată de o cicatrice de pe abdomen după o operație și a fost dusă aici de soțul ei, naturist, în speranța că o va înveseli. În curând, pensionara a renunțat la toate blocajele corporale anterioare, s-a dezbrăcat, iar cuplul s-a stabilit definitiv aici.
Sursa foto: Instagram, Clothesfreelife.com
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook