Simona Ionescu / Redactor Șef

Cesar Ritz, fondatorul celebrelor hoteluri, și-a dezvăluit secretul succesului. A clădit un imperiu din nimic

Cesar Ritz, fondatorul celebrelor hoteluri, și-a dezvăluit secretul succesului. A clădit un imperiu din nimic
Dacă a existat vreodată un nume care să fie sinonim cu cele mai bune hoteluri din lume, acesta este Ritz. Iar omul responsabil pentru acest lucru a fost Cesar Ritz, numit adesea „hotelierul regilor și regele hotelierilor”.

Născut în Niederwald, Elveția, la 23 februarie 1850, într-o familie de fermieri, Cezar Ritz a avut o carieră fără precedent în industria ospitalității. I s-a spus „hotelierul regilor” și „regele hotelierilor”.

Managerul celor mai bune hoteluri ale lumii

Ritz a ajuns la un statut legendar, cu muncă grea, inovație și fler. Pe parcursul ilustrei sale cariere, Ritz a fost managerul multor hoteluri de lux, precum Le Splendide din Paris și Grand Hotel National din Lucerna, dar este cunoscut mai ales pentru implicarea sa în hotelul Savoy și hotelul Ritz din Londra, precum și în hotelul Ritz din Paris.

Cel mai mic dintre cei 13 frați

Cesar Ritz a venit pe lume la 23 februarie 1850, într-o familie de țărani săraci, fiind cel mai mic din cei 13 frați. La 12 ani a fost trimis de părinți la colegiu iezuit din Sion, iar trei ani mai târziu a devenit ucenic somelier la un hotel din Brig.

Din nefericire, pasiunea sa pentru hoteluri nu a fost văzută cu ochi buni de proprietar, care l-a dat afară, după ce i-a rupt sufletul aruncându-i în față că „nu vei reuși niciodată în industria hotelieră”. Dar César nu s-a lăsat și a plecat la Paris visând să devină ospătar într-unul din cele mai mari restaurante. Și și-a împlinit marele vis.

Caracteristicile unui mare hotelier

Charles, fiul și moștenitoriul lui Cesar Ritz

Ca hotelier, punctul forte al lui Ritz a fost capacitatea sa de a înțelege și de a satisface nevoile clienților bogați. Iar acest lucru, împreună cu dorința sa arzătoare de a construi un imperiu hotelier, l-au determinat să pună bazele a ceea ce va deveni cunoscut sub numele de ospitalitate de lux.

Multe dintre detaliile pe care Ritz le-a introdus în hotelurile sale sunt și astăzi practici standard în hotelurile moderne de lux. Ritz era cunoscut pentru aspectul său îngrijit, memoria remarcabilă a numelor și capacitatea sa de a improviza.

Era foarte conștient de importanța relațiilor publice în industria ospitalității și spunea că secretul succesului este ca hotelul să fie subiect de conversație.

Regele hotelierilor s-a stins la 68 de ani

De-a lungul anilor, Ritz a învățat multe trucuri ale meseriei pentru a se asigura că numele său și proprietățile sale erau în prim-plan în mass-media. În 1902, César Ritz a suferit o cădere nervoasă, starea sa de sănătate începând să fie afectată vizibil.

A reușit să muncească până în 1907, când afacerile sale au fost preluate de fiul său Charles. Regele hotelierilor a murit în Küssnacht, lângă Lucerna, Elveția, la vârsta de 68 de ani.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre
Stiri parteneri