Simona Ionescu / Redactor Șef

Cine a fost Magda Demetrescu, prima Miss România din istorie care a ajuns la Miss Universe

Cine a fost Magda Demetrescu, prima Miss România din istorie care a ajuns la Miss Universe
Sunt multe românce aproape necunoscute de cei mai mulți dintre noi. Chiar dacă au înfăptuit lucruri mărețe, nu și-au găsit (încă) loc în cărțile de istorie. Vă puteți imagina  cum arăta primul concurs de Miss din România? Câștigătoarea a plecat în America.

Magda Demetrescu, prima Miss România care a ajuns la concursul care s-a transformat, ulterior, în Miss Universe, ne-a reprezentat onorabil pe scena internațională a frumuseții. Nu a câștigat marele concurs planetar, dar s-a clasat pe locul al șaselea printre frumusețile lumii.

Celebrele concursuri Miss Universe, concursuri organizate pentru a premia cele mai frumoase femei din lume, au apărut deja la începutul secolului XX. Inițial aveau alt nume.

Prima cerință: o moralitate ireproșabilă

Primul concurs Miss România a fost organizat în anul 1929. Acest tip de concursuri abia apăruseră în epocă. Câștigătoarea urma să reprezinte țara la concursul internațional, celebrul Miss Universe, în America. Pentru a putea câștiga marele titlu, participantele trebuiau să aibă pe lângă o frumusețe strălucitoare, o moralitate ireproșabilă. Și, evident, în niciun caz nu puteau să fie căsătorite.

Prin urmare, în anul 1929, primul concurs Miss România a fost unul cât se poate de serios.  Juriul  era format din Alexandru Vaida-Voevod, Ministru de interne, Prof. Tzigara Samurcas, Președintele Fundației Carol I, Prințesa Alexandrina Cantacuzino, Președinta Societății Ortodoxe a Femeilor Române, Maria Giurgea – actriță a Teatrului Național din București, Liviu Rebreanu,

scriitor, Președintele Societății Scriitorilor Români și Director General al TNB, Karl Storck, sculptor Alexandru Mavrodi, Președinte al Sindicatului Ziariștilor, Ioan Steriade,  Director al Muzeului „Kalinderu”, Nicolae Batzaria, prozator, publicist, ministru.

Sute de românce au vrut coronița de Miss

Nu mai puțin de 800 de concurente au visat la titlul de Miss România. După preliminarii mai rămăseseră doar 72, printre care și Magda Demetrescu. Participantele aveau între 16 și 25 de ani și respectau condițiile impuse de organizatori. Nu erau căsătorite și, pe lângă frumusețe, moralitatea lor era garantată.

Conform regulamentului, nu aveau voie să fie machiate când s-au prezentat în fața juriului. În plus, nu purtau corset. Rochiile lor erau simple pentru a le scoate în evidență grația și naturalețea. După multe probe în care a trebuit să își dovedească grația și naturalețea, Magda Demetrescu a fost aleasă drept prima Miss România din istoria țării. Pe atunci, tânăra avea doar 17 ani.

Cine a fost Magda Demetrescu, prima Miss România

Magda provenea dintr-o familie bună, de intelectuali. Tatăl său fusese arhitectul Nicolae Demetrescu. Ambii părinți i-au murit însă când avea vârsta de numai 5 ani. Ea nu a mers la orfelinat, ci a fost adoptată de o mătușă. Aceasta s-a asigurat că fata primește cea mai aleasă educație.

După ce a câștigat prima ediție a concursului Miss România, tânăra a plecat în America, unde a reprezentat țara la celebrul concurs din care, ulterior, a derivat Miss Universe. Prima ediție a avut loc în 1926, iar pe atunci competiția se numea International Pageant of Pulchritude.

Într-o însemnare personală, Magda Demetrescu spunea după câștigarea concusului că „mă înduioșează și mă stingherește această atenție deosebită. Cu ce am meritat-o și voi putea oare, Doamne, Doamne, să înfățișez în America toată frumusețea țării mele?” Românca s-a clasat totuși pe un onorabil loc șase.

Sursa foto: Wikipedia

Ultimele ore din viața îndrăgitei Ileana Sărăroiu și ultimul cântec

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre